Gość SzymonK 06.12.2003 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2003 Czy jest jakieś ograniczenie wielkości płytek przy ogrzewaniu podłogowym? Chciałem kupić płytki z gresu 30x60 ale ktoś mi powiedział że przy podłogówce nie należy stosować płytek większych niż 30 cm. Podłoga ma wymiary 2,5 x 3,5 m, jeżeli to ma znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 19.02.2004 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 racja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 19.02.2004 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 a ja mam płytki 50x50 i fugi włosowe iwszystko jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 19.02.2004 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 aha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 23.02.2004 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Kasiorek, a na co kleiłaś (jaki klej jaka fuga).Masz w tym ogrzewaniu jakieś dylatacje? Ja chciałam położyć w karo i muszę olać dylatacje i zastanawiam się na co położyć żeby nie pękało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benita72 23.02.2004 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Kasiorek, a co to są te fugi włosowe? Czy to specjalny rodzaj, czy tylko b. cienkie? Przestraszyliście mnie z tą wielkością płytek, planuję 45x45.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iskra 31.03.2004 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Ja też czytałam ze przy ogrzewaniu podłogowym max 30x 30 bo beton się inaczej rozszerza ( lub kurczy ) niż ceramika- ale wcześniej kupiłam do łazienki 30x 60- czytałam o tym w Muratorze z 2003 r. Ale to chyba zależy też od powierzchni- łazienka jest nieduża (12 m) a do przedpokoju potrzebuję 25 m- więc tam kupię mniejsze Iskra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukins 15.10.2004 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Ja mam duży salon i gres 60x60. Kładziony na klej do podłogówki (elastyczny), fugi 4 mm. Na razie nie widzę jakichs problemów, choć grzałem tylko jedną zimę (i to niecałą). Aha, wylewka betonowa zbrojona siatką (10 x 10 cm). Goście od podłogi odradzali dylatacje, bo przy zbrojeniach to nie ma sensu (chyba faktycznie). Zresztą, nie dajmy się zwariować dylatacjom - ja już nawet w mieszkaniach 50 m.kw. słyszałem o dylatacjach. Wszędzie tylko te dylatacje. W halach Makro okej, ale w domu? Trzeba to dobrze rozważyć. To co na pewno bardzo ważne, to listwa dystansowa pomiędzy płytą betonową (wylewką) a murem. Tak między bogiem a prawdą, nie widzę specjalnego powodu, dla którego mój gres miałby się zniszczyć, a 30-tki na ten przykład nie. Zresztą podłoga więcej jak 30 kilka stopni to raczej nie będzie mieć (bynajmniej gresio). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleks63 17.10.2004 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2004 Zgadzam się z Lukinsem.Mam co prawda płytki 33x33cm fugi 2mm a salon ma 45m2. Bez dylatacji tylko listwy dystansowe przy ścianach (ze styropianu) Ogrzewanie podłogowe elektryczne zalane betonem na to wylewka samopoziomująca. W największe mrozy podłoga nie przekracza 35 stopni C i jest super. Wspomnę jeszcze o bardzo dobrym mikroklimacie przy ogrzewaniu podłogowym, powietrze nie jest suche jak przy ogrzewaniu tradycyjnym.Moim zdaniem nie wielkość płytek odgrywa największą rolę, lecz max temperatura podłogi i wielkość pomieszczenia. Jeśli się mylę poprawcie mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Widlak 17.01.2005 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Czy dalej wszystko w porządku z podłogą u tych, którzy mają duże kafle na ogrzewaniu? Słyszałam opinie, że fuga się wykrusza (mimo, że była taka do podłogówki). Ale to da się przeżyć. Kupuję w tym tygodniu kafle gresowe 45x45 i liczę na to, że nie popękają. Nie zamierzam też ciąć kafelek w miejscach gdzie wypada dylatacja. Co z tego wyniknie? Widlak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana15 18.01.2005 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Ja też jestem ciekawa, jak zachowują się wasze podłogi po kolku miesiącach, albo i więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 18.01.2005 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 U nas położony jest gres 45x45 cm, fugi 4 mm. Grzejemy drugi sezon i wszystko jest w porządku. Żadnych pęknięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 18.01.2005 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Do podłogówki winno sie stosować płytki kwadratowe a nie prostokątne- wielkość ich nie ma tu znaczenia.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Widlak 18.01.2005 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Na jakim kleju te płytki na podłogówkę i z jaką fugą? Wiem, że klej elastyczny, ale jest ich sporo i bardzo różnią się ceną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 19.01.2005 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 A u mnie popękało!!! Kuchnia 4,6x2,7mb. Dylatacje przy ścianach. Wylewka ok. 7cm na styropianie elastycznym 33mm zbrojona siatką o oku 10x10. Osobny obieg zabezpieczony zaworem ograniczającym temp. obiegu do 40 stopni C. Po ok. 2 miesiącach od wykonania rozpocząłem grzanie. Już po tygodniu pojawiły się pęknięcia wzdłużne i poprzeczne niektórych spoin. Nadmienię, że na podłodze jest gres szkliwiony 33x33 cm położony na elastyczny klej do ogrzewania podłogowego oraz fuga elastyczna Ceresit (też do podłogówki). i co to wszystko dało - kicha !!!! !!!! życzę trafnych decyzji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 19.01.2005 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 xavi- piszesz, że zastosowałeś styropian elastyczny- co to znaczy, czy to oznacza, że zastosowałeś fs 15 zamiast 20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdak 19.01.2005 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 rafallogi - czemu na podłogówce płytki mają być kwadratowe a nie prostokątne? bo właśnie zastanawiam się nad takimi 30 x 60 .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Widlak 19.01.2005 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Ja juz nawet zamowilam 30x60 ale tylko do przedsionka 5 m kwadratowych. Zobacze co bedzie za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdak 19.01.2005 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 a w jaki wzór zamierzasz układać te 30 x 60 ? mnie płytkarz polecał "na prosto" - stwierdził, że wygląda to lepiej niż "w jodełkę" lub "cegiełka"? A chcę te płytki na sporej powierzchni - ok. 40 m. kw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Widlak 19.01.2005 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 rozrysowalam sobie ulozenie plytek ale nie umie tu wstawic. Cztery plytki 30x60 beda ulozone wokol jednej 30x30. Taki podstawowy modul tworzy kwadrat. Co wiecej wymyslilam sobie plytki w dwoch odcieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts