Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie pod?ogowe a wielko?? p?ytek

Gość SzymonK

Recommended Posts

Gość SzymonK

Czy jest jakieś ograniczenie wielkości płytek przy ogrzewaniu podłogowym? Chciałem kupić płytki z gresu 30x60 ale ktoś mi powiedział że przy podłogówce nie należy stosować płytek większych niż 30 cm.

Podłoga ma wymiary 2,5 x 3,5 m, jeżeli to ma znaczenie

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Ja też czytałam ze przy ogrzewaniu podłogowym max 30x 30 bo beton się inaczej rozszerza ( lub kurczy :) ) niż ceramika- ale wcześniej kupiłam do łazienki 30x 60- czytałam o tym w Muratorze z 2003 r.

Ale to chyba zależy też od powierzchni- łazienka jest nieduża (12 m) a do przedpokoju potrzebuję 25 m- więc tam kupię mniejsze

Iskra

• 6 months później...

Ja mam duży salon i gres 60x60. Kładziony na klej do podłogówki (elastyczny), fugi 4 mm. Na razie nie widzę jakichs problemów, choć grzałem tylko jedną zimę (i to niecałą). Aha, wylewka betonowa zbrojona siatką (10 x 10 cm). Goście od podłogi odradzali dylatacje, bo przy zbrojeniach to nie ma sensu (chyba faktycznie). Zresztą, nie dajmy się zwariować dylatacjom - ja już nawet w mieszkaniach 50 m.kw. słyszałem o dylatacjach. Wszędzie tylko te dylatacje. W halach Makro okej, ale w domu? Trzeba to dobrze rozważyć. To co na pewno bardzo ważne, to listwa dystansowa pomiędzy płytą betonową (wylewką) a murem.

Tak między bogiem a prawdą, nie widzę specjalnego powodu, dla którego mój gres miałby się zniszczyć, a 30-tki na ten przykład nie. Zresztą podłoga więcej jak 30 kilka stopni to raczej nie będzie mieć (bynajmniej gresio).

Zgadzam się z Lukinsem.

Mam co prawda płytki 33x33cm fugi 2mm a salon ma 45m2. Bez dylatacji tylko listwy dystansowe przy ścianach (ze styropianu) Ogrzewanie podłogowe elektryczne zalane betonem na to wylewka samopoziomująca. W największe mrozy podłoga nie przekracza 35 stopni C i jest super. Wspomnę jeszcze o bardzo dobrym mikroklimacie przy ogrzewaniu podłogowym, powietrze nie jest suche jak przy ogrzewaniu tradycyjnym.

Moim zdaniem nie wielkość płytek odgrywa największą rolę, lecz max temperatura podłogi i wielkość pomieszczenia. Jeśli się mylę poprawcie mnie.

• 3 months później...

Czy dalej wszystko w porządku z podłogą u tych, którzy mają duże kafle na ogrzewaniu? Słyszałam opinie, że fuga się wykrusza (mimo, że była taka do podłogówki). Ale to da się przeżyć. Kupuję w tym tygodniu kafle gresowe 45x45 i liczę na to, że nie popękają. Nie zamierzam też ciąć kafelek w miejscach gdzie wypada dylatacja. Co z tego wyniknie?

Widlak

A u mnie popękało!!!

Kuchnia 4,6x2,7mb.

Dylatacje przy ścianach. Wylewka ok. 7cm na styropianie elastycznym 33mm zbrojona siatką o oku 10x10.

Osobny obieg zabezpieczony zaworem ograniczającym temp. obiegu do 40 stopni C.

Po ok. 2 miesiącach od wykonania rozpocząłem grzanie.

Już po tygodniu pojawiły się pęknięcia wzdłużne i poprzeczne niektórych spoin. Nadmienię, że na podłodze jest gres szkliwiony 33x33 cm położony na elastyczny klej do ogrzewania podłogowego oraz fuga elastyczna Ceresit (też do podłogówki).

i co to wszystko dało - kicha !!!! :evil: !!!!

życzę trafnych decyzji...