magdak 19.01.2005 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 szkoda że nie umiesz wstawić efekt pewnie ciekawy a jaki to rodzaj płytek - gres? a może polerowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Widlak 19.01.2005 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Plytki Cersanitu (gres szkliwiony) z serii Calabria matowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 19.01.2005 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 xavi- piszesz, że zastosowałeś styropian elastyczny- co to znaczy, czy to oznacza, że zastosowałeś fs 15 zamiast 20? Styropian elastyczny to specjalny gatunek stosowany pod wylewki jako izolacja dźwiękochłonna. Inna nazwa to styropian akustyczny. Jest w cenie FS 15, ale sprowadzany na zamówienie. Wychodzi taniej bo wystarczy tylko 3 cm zamiast np 5cm FS 20. Ponadto twarde styropiany nie są do tego zalecane przez producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Widlak 19.01.2005 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 xavi- piszesz, że zastosowałeś styropian elastyczny- co to znaczy, czy to oznacza, że zastosowałeś fs 15 zamiast 20? Styropian elastyczny to specjalny gatunek stosowany pod wylewki jako izolacja dźwiękochłonna. Inna nazwa to styropian akustyczny. Jest w cenie FS 15, ale sprowadzany na zamówienie. Wychodzi taniej bo wystarczy tylko 3 cm zamiast np 5cm FS 20. Ponadto twarde styropiany nie są do tego zalecane przez producentów. Szkoda, ze dowiaduje sie o tym po fakcie. A wydawalo mi sie ze przeczytalam sporo na temat podlogowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 19.01.2005 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 xavi- może właśnie tu tkwi problem odnośnie pękania płytek. Podejrzewam, że ten styropian akustyczny pod wpływem ciepła staje się bardziej elastyczny i pracuje. Należałoby sprawdzić stan płyty wylewki, czy też ma pęknięcia, jeśli takowe posiada to bardzo niedobrze dla podłogówki Może masz jakieś informacje na temat tego styropianu- ciekawi mnie ten temat. magdak- chodzi tu o rozszerzalność tych płytek przy ogrzewaniu podłogowym- różnie się zachowują podłogi ułożone z płytek o różnych wymiarach boków, a jeszcze gorzej jeśli mieszamy te płytki, tzn. układamy je w różne wzory np. krótszy bok z dłuższym. Mogą, ale nie muszą pojawiać się spękania fug i samych płytek. Trzeba koniecznie pamiętać o odpowiednio dużej szerokości fug w takich przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdak 19.01.2005 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 my zastanowiamy się nad dwoma wersjami gresu: albo 45 x 45, układane w karo, tylko u nas w paru miejscach jest dylatacja np. między jadalnią a przedpokojem, a na całej tej powierzchni chciałam te same płytki i co teraz z tą dylatacją?- płytkarz sugerował, że lepiej tam zrobić łączenie płytek, bo mogę pęknąć - tylko łączenie płytek przy karo - wymaga ich cięcia - a ja chciałam jednolitą powierzchnię...płytki 30 x 60 ułożone byłyby prosto - wtedy spokojnie można pokombinować tak, żeby na dylatacji wypadała fuga... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Widlak 19.01.2005 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Jest troche na ten temat w "rozmiar płytek a ogrzewanie podłogowe" na forum "Wymiana doswiadczen".Ja zamierzam laczyc plytki 45x45 z 32x16 albo 16x16. Zrobie jak Szpulka. Dylatacje mam przez wszystkie warstwy, ale plytki nad dylatacja nie beda ciete tylko na jakims superelastycznym kleju albo silikonie. Plytki ktore kupuje juz wygladaja na stare, wiec moze nie bedzie zle wygladac jak peknie. Najwyzej wymienie.Gdzies na forum cos jeszcze bylo na ten temat ale nie pamietam gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 20.01.2005 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 coś na temat styropianu akustycznego:http://www.termoorganika.com.pl/download/k_tech/termod.pdf Więcej na temat projektowania podłóg z jego wykorzystaniem na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 12.02.2005 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Ja zamierzam laczyc plytki 45x45 z 32x16 albo 16x16. Zrobie jak Szpulka. Dylatacje mam przez wszystkie warstwy, ale plytki nad dylatacja nie beda ciete tylko na jakims superelastycznym kleju albo silikonie. Widlak: bardzo fajny pomysł podaj o jakim kleju myślisz i jakie fugi przy tych płytkach planujesz zastosowac (bo pewnie tez będa elastyczne) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Widlak 12.02.2005 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Mowa byla o Sika bond pod plytki w miejscu dylatacji, ale to strasznie drogie (10 litrow - 280 zl). Te plytki na dylatacji to silikonem trzeba spoinowac. Zobacze jeszcze co powie kafelkarz. Przeszukalam forum w poszukiwaniu dobrego kleju elastycznego i zdecydowalismy sie na Kerakoll H40. Fuga jakas elastyczna (Supercolor Mira). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 15.02.2005 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 .... Mam co prawda płytki 33x33cm fugi 2mm a salon ma 45m2. Bez dylatacji tylko listwy dystansowe przy ścianach (ze styropianu)..... czy te listwy dystansowe to idą przez wszystkie warstwy podłogi (łącznie z płytkami), czy też kończą się na poziomie wylewki betonowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkop 21.02.2005 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 jeśli płyta zrobiona była dwa lata temu (teraz dopiero montuje piec) to też powinienem robić pełen cykl wygrzewania podłogi przed położeniem płytek , czy też włączyć ogrzewanie, sprawdzić i po 2-3 tygodniach kłaść płytkiPozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Widlak 13.03.2005 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2005 Gosciu, ktory ma nam klasc kafelki zalecil tylko wlaczyc ogrzewanie na maxa na 1 dzien i zobaczyc czy cos peknie. A potem mozna juz kafelkowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 14.03.2005 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 a nasz gościu od kafli powiedział żeby grzać normalnie ok 2 tyg i potem kłaść kafle. tak też zrobiliśmy - narazie nic się nie dzieje, ale kafle leżą 2-3 tyg. jednak uważam że 1 dzień i to, na max to, trochę mało - jakby nie było beton ma wilgoć. my w pierwszym dniu uruchomienia, po całym dniu grzania mieliśmy w chacie najwyżej 17 st. - a wydawało się, że u nas sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Widlak 14.03.2005 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 Ale nasz jastrych lezy juz 10 miesiecy i od pazdziernika jest wlaczone ogrzewanie (co prawda na minimum, ale jednak). Chyba wyschlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.03.2005 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Ja mam 60x60 gres polerowany z GN . Grzeję od września zeszłego roku. Lubię ciepłą podłogę, więc czasami w mroźne dni miała na powrocie 36 stopni. Do wylewek dodawałem odpowiedni plastyfikator. Wylewki zbroiłem siatką 10x10 . Wylewki ok. 7 cm. Dobry klej Mapey i fugi na 3 mm.Nic nie pęka poza jednym miejsce gdzie płytka była wycinana i jest położoną w części na słabiej ogrzewanej podłodze w przejsciu między pokojem a wiatrołapem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carl 24.03.2005 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Do wylewek dodawałem odpowiedni plastyfikator. A zdradzisz jaki? Pozdro Carl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darcys 13.06.2006 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Witam! jak doświadczenia z podłogówką przy dużych płytkach po kolejnej zimie? pzdr Darcyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 14.06.2006 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 bez paniki. u mnie wszystko gra, nic się nie dzieje, jest ok. kafle całe, fugi całedla przypomnienia: ges gali, klej elastyczny, wylewka z plastyfikatorem, w rogach gdzie małe fragmenty płytek - zamiast fug silikon, dylatacje przez wszystkie wartwy podłogi (łącznie z kaflami), w miejscach gdzie są szczeliny dylatacyjne kafle łączone listwami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 14.06.2006 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 A te szczeliny dylatacyjne co ile metrow kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts