Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MOCNO NIE DOLANY SŁUPEK OD PODCIĄGU- co zrobic?

Recommended Posts

Witam

Dziś po 28 dniach wziąłem się za rozszalowywanie stropu, wszystko pięknie ładnie, poza jednym nieszczęsnym słupkiem koło w środku zabiegu schodów, na którym spiera się niewielki podciąg.

Fakt że drutów było naprawde gęsto, a beton na schody poszedł chyba ciut za gęsty, z jednej strony dobrze bo przy zalewaniu nic sie nie przelało przez stopnie i ze słupka, ale podejżewałem że może być coś nie tak.

Beton był lany B-25, myśle teraz co zrobic, czy pomoże zrobienie tych 3 - 4 wiaderek betnu i dolanie do istniejących szalunków???

Czy to zespoi te niedolane miejsca?

Mam nadzieje że tak bo wolał bym uniknąć problemow z tym związanych, jak macie jakieś mądre rady oraz sugestie chetnie posłucham.

Dodam że niestety buduje systemem gospodarczym i nie miałęm buławy ani wibratora.

Pozdro !!!

może jakas fotka żeby zobaczyć problem

Brakuje "tylko" otuliny czy głębiej rónież ?

Właśnie chodzi o to że brakuje wewnątrz zbrojenia słupa.

Słupek malutki bo 20 cm na 20 wiec strzemiona 15 cm na 15 cm.

Szalunki jeszcze nie rozebrane wiec dziś rozrobie troszke betonu, myśle że 3 - 4 wiaderka wystarczą, i wleje od góry w brakujące miejsca.

Wcześniej poleje wodą dla lepszego wiązania, chyba nic innego nie wymyśle, chyba że poddacie jakiś pomysł.

Fakt stropu nie zagęszczałem wibratorem, ale powiedzcie szczerze, na ilu budowach domów jednorodzinnych zagęszcza sie strop? 1 na 100?

Choć i w to wątpie, tak jak mówie wszystko wyszło pięknie ładnie, mam dom posadowiony na 12 słupach, wszystkie poza tym jednym wyszły jak zagęszczane, nie widać najmniejszej pory, tylko ten jeden wewnątrz przy schodach, gdyż tam poszedł beton bez dolania ani kropli wody z gruchy żeby schody nie przepłyneły z szalunków na płyte piwnicy.

Wyzło ok, poza tym nieszczęsnym słupkiem.

Od góry zbrojenie było tak gęste od podciągu i góry zabiegu schodów że drut przytrzymał ziarno kruszywa no i taki efekt.

Pozdro !!!

Właśnie chodzi o to że brakuje wewnątrz zbrojenia słupa. Słupek malutki bo 20 cm na 20 wiec strzemiona 15 cm na 15 cm.

Zrob jak mowisz. Zalej, byle nie za rzadkim bo rzadki beton bedzie mial mniejsza wytrzymalosc na sciskanie, a o to tutaj przede wszystkim chodzi :) I sie tak nie zamartwiaj - jezeli to jest rzeczywiscie tylko ta jedna "pierdola". Ja stropy akurat mialem wibrowane - przejechanie lata wibracyjna calego stropu to bylo max 30 minut - oprocz zawibrowania wyrownuje ona super powierzchnie calego stropu. Dzieki temu roznice na calym stropie w wysokosciach mam 1-2cm, bez zadnych widocznych fal, niecek, zaglebien, porow, etc. Ale duzo slupow (tych w zasadzie najmniej waznych) zalewalem sam - przy czym po kazdym wiaderku betonu byl on "dzgany" drewniana lata. Nie zdarzylo mi sie zeby po rozszalowaniu byly jakies puste miejsca, pory etc - beton idealnie rozlozony po wszystkich sciankach, nie widac kruszywa. Takze bez wibratora sie da, ale tylko pod warunkiem ze robimy to starannie i wolno. No ale kurde patykiem stropu 170m2 to bym nie zdarzyl "nadzgac" jak trzeba :-) :)

pozdr.

Właśnie chodzi o to że brakuje wewnątrz zbrojenia słupa. Słupek malutki bo 20 cm na 20 wiec strzemiona 15 cm na 15 cm.

Zrob jak mowisz. Zalej, byle nie za rzadkim bo rzadki beton bedzie mial mniejsza wytrzymalosc na sciskanie, a o to tutaj przede wszystkim chodzi :) I sie tak nie zamartwiaj - jezeli to jest rzeczywiscie tylko ta jedna "pierdola". Ja stropy akurat mialem wibrowane - przejechanie lata wibracyjna calego stropu to bylo max 30 minut - oprocz zawibrowania wyrownuje ona super powierzchnie calego stropu. Dzieki temu roznice na calym stropie w wysokosciach mam 1-2cm, bez zadnych widocznych fal, niecek, zaglebien, porow, etc. Ale duzo slupow (tych w zasadzie najmniej waznych) zalewalem sam - przy czym po kazdym wiaderku betonu byl on "dzgany" drewniana lata. Nie zdarzylo mi sie zeby po rozszalowaniu byly jakies puste miejsca, pory etc - beton idealnie rozlozony po wszystkich sciankach, nie widac kruszywa. Takze bez wibratora sie da, ale tylko pod warunkiem ze robimy to starannie i wolno. No ale kurde patykiem stropu 170m2 to bym nie zdarzyl "nadzgac" jak trzeba :-) :)

pozdr.

Również zalewam bez wibrwania i stwierdzam że da sie bez problemu ;) Dodatkowo "obstukiwałem" szalunki słupów żeby beton miał szanse opaść i zagęścic się maksymalnie jak sie da w takich warunkach, wyszło bardzo łądnie, do tego słupka nie miałęm dostępku jako że jest koło schodó a zagęszczenie stępli było masakryczne ;)

Pozdro !!!

Witam,

Mój strop jest malutki - 5x7m , dodatkowo wsparty na kominie (ale wokol przewodu dymowego zostawilem 1cm szczeliny dylatacyjnej.

W sumie jeszcze nie rozszalowałem - czekam na 28 dni , ale już zobaczyłem , że na krawędzi włazu jest taka niedoróbka (przy jednej krawędzi, pozostałe ładne). Widać pręt zbrojeniowy i podkładkę pod zbrojenie.

http://img11.imageshack.us/img11/4409/090801125423.th.jpg

Myślicie , że to problem , czy głupota ?

Strop był zazbrojony bardzo profesjonalnie. Ma 12 cm grubości, mimo próśb majster zastosował mieszankę "fachową" czyli 2 worki 32,5 II N na 160l betoniarki. Jak mu powiedziałem, że nie ma ona wiele wspólnego z przepisem na b15 to się prawie obraził. Beton robił trochę rzadki....jedyne co dobrze zrobiłem to dojrzewanie bo lałem wodę 24h/doba przez 10 dni.

Pęknięć nie widać ...zobaczymy co będzie po zdjęciu szalunku. Strop był deptany i przy wieńcu ubijany kijem.

Pozdrawiam[/img]

......... ale powiedzcie szczerze, na ilu budowach domów jednorodzinnych zagęszcza sie strop? 1 na 100?

Choć i w to wątpie, ........

normalnie urosłem! :wink:

bo jakże mi miło że praktycznie cały beton konstrukcyjny w mojej chałupce był wibrowany :lol: jaki ze mnie odmieniec, i to pozytywny odmieniec :wink: