laspalmas 05.08.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Niestety nie pomogę w temacie, ale dziwi mnie większość postów typu a po co jak jest rura, z sąsiadem lepiej żyć w zgodzie itd., gość /sąsiad/ ewidentnie przyciął w ... i ewidentnie z pełną świadomością wyrolował wiwera, no bo przecież gdyby sprzedawał działkę nieuzbrojoną jezszcze obciążoną jakimiś instalacjami to musiałby ja sprzedać pewnie znacznie taniej. Oprócz tego jak sąsiad dostał palec to czy potem nie weźmie całej ręki? Musimy walczyć z mentalnością drobnych cwaniaczków i kombinatorów! Nie za szybko wyciągasz wnioski? Nawet autor wątku nie ma pewności co do wszystkich szczegułów mimo konsultacji z odpowiedzialnymi instytucjami, a Ty piszesz, że "...ewidentnie z pełną świadomością...". Takie posty z kolei mnie dziwią. No może nie za szybko tylko maksymalnie upraszczam sprawę, skoro sprzedał działkę z przyłączami /więc istniejącymi/ to teraz on ma te przyłącza tak bynajmniej mi się wydaje /jeśli kupie samochód z instalacją gazową to chyba dotychczasowy właściciel nie może jej sobie zostawić, takie jest przynajmniej moje zdanie/. Jeśli dotychczasowy właściciel nie wspomniał o rurze przez działkę to to też jest sporym kłopotem bo przecież trzeba kombinować jak postawić dom żeby nie stał na tej ruże bo nikt nie zezwoli na taką budowę, i to wg. mnie dość mocno ogranicza funkcjonalność działki. Tak więc z tym wyciąganiem wniosków to chyba nie do końca z tym poochopnie jest ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiwer 05.08.2009 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Własnie mnie te wątpliwości rozwalają Jutro idziemy do sąsiada pogadać. Zobaczymy jak sie ustosunkuje do tematu. Nie chcę narazie latac po prawnikach bo liczę na jakieś polubowne rozwiązanie (patrz punkt "dobre stosunki sąsiedzkie") Ale z drugiej strony to w imię dobrych stosunków nie mam zamiaru płacić za coś za co może juz nie muszę:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 05.08.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Nie za szybko wyciągasz wnioski? Nawet autor wątku nie ma pewności co do wszystkich szczegułów mimo konsultacji z odpowiedzialnymi instytucjami, a Ty piszesz, że "...ewidentnie z pełną świadomością...". Takie posty z kolei mnie dziwią. No może nie za szybko tylko maksymalnie upraszczam sprawę, skoro sprzedał działkę z przyłączami /więc istniejącymi/ to teraz on ma te przyłącza tak bynajmniej mi się wydaje /jeśli kupie samochód z instalacją gazową to chyba dotychczasowy właściciel nie może jej sobie zostawić, takie jest przynajmniej moje zdanie/.Jeśli dotychczasowy właściciel nie wspomniał o rurze przez działkę to to też jest sporym kłopotem bo przecież trzeba kombinować jak postawić dom żeby nie stał na tej ruże bo nikt nie zezwoli na taką budowę, i to wg. mnie dość mocno ogranicza funkcjonalność działki.Tak więc z tym wyciąganiem wniosków to chyba nie do końca z tym poochopnie jest ... Nie twierdzę, że to Twoje uproszczenie nie okaże się prawdziwe, ale gdybyś przeczytał jeszcze raz pierwszy post to oprócz faktu, że poprzedni właściciel pokazał, gdzie biegnie jego rura z gazem nic nie jest jasne. Porównanie z samochodem może i trafne, ale dotyczy instalacji wewnętrznej, a nie przyłącza. Od autora jeszcze się nie dowiedzieliśmy czy ma jakieś problemy z przyłączeniem się do istniejącej instalacji bo jeśli nie ma to warunek przyłącza jest zapewniony. I to właśnie miałem na myśli pisząc o przedwczesnym wyciąganiem wniosków. A to czy coś jest kłopotem, czy może nim być, czy ogranicza funkcjonalność, czy nie to nie nam oceniać na podstawie zawartych informacji (nawet zakładając, że autor pisze całą prawdę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 05.08.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Pierwsze słyszę aby można było sprzedać komuś przyłącze. Wydaje mi się ,że przyłącza robi się do danej nieruchomości a nie jej właściciela. Przyłącze jest do domu sprzedającego odrębną nieruchomość i tam zostanie więc wydaje mi się ,że gazownia piep...... Dziwi mnie z kolei to, że nikt nie zadał sobie pytania jak i którędy lecą ury i kable do sprzedającego skoro sprzedaje cęść działki bliżej drogi czyli . Przecież wiadome jest ,że skoro to była jego jedna działka to media od drogi prowadził swoją działką a potem cześć tej działki z mediami sprzedał. Przecież w związku z tym nie będzie wykopywał rury z gazem . A jeśli na terenie działki są rury to działka jest jak najbardziej uzbrojona więc co wy chcecie od sprzedającego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 06.08.2009 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 A jeśli na terenie działki są rury to działka jest jak najbardziej uzbrojona więc co wy chcecie od sprzedającego? W moim pojeciu uzbrojona to znaczy że są podprowadzone media i można się do nich podłączyć, a to że coś biegnie w okolicy to w naszym pięknym kraju wcale nie znaczy że się można podłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 06.08.2009 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 W moim pojeciu uzbrojona to znaczy że są podprowadzone media i można się do nich podłączyć, a to że coś biegnie w okolicy to w naszym pięknym kraju wcale nie znaczy że się można podłączyć. W "naszym pieknym kraju" pojęcie "działka uzbrojona", podobnie jak "media w granicy" może znaczyć absolutnie wszystko. Najlepszym przykładem może tu być działka niedaleko mojej: w ogłoszeniach zachęcała atrakcyjną wtedy bardzo informacją jak na te strony informacją: "prąd na działce". Czytając taką informację można się spodziewać wielu rzeczy, ale ciekaw jestem, czy nawet największy sceptyk odczytał by tą informację prawidłowo: na skos przez działkę przechodziła linia średniego napięcia, w dodatku nieczynna J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts