Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie ..

.jeśli taki temat gdzieś był proszę o wyrozumiałość. i z góry przepraszam .

Obok mojego domu stoi altanka prostokątna zbudowana z bali klejonych czterostronnie struganych . Altanka jest otwarta , tylko jedną ścianę ( na wprost ) ma zabudowaną ...Mogłam zabudować i inne całą ścianą ale widok jest przepiękny i o to chodziło żeby tego nie robić ale jest lekki problem ...od jeziora strasznie wieje i czasami można byłoby tam posiedzieć ale nie da rady jak wieje .

Chciałam zrobić jakąś sciankę przesuwną szklaną ( lub nawet 3 scianki zeby zamienić to w taki ogród zimowy i posiedzieć w razie niesprzyjającej pogody ) lub opartą na systemie drzwi harmonijkowych ale cena zbiła mnie z nóg ....

za 2.80 m szerokosci i wysokości 2,10 ...w zalezności od tego co to będzie to :

- 3 równe podziały drzwi przesuwanych 11.600 pln

- 4 ( bo nie ma szerszych profili ) równe podziały dzwi harmonijkowych 8. 300 pln ..i mało tego otwiera się to do środka a wolałabym na zewnatrz ( zabierają ileś tam miejsca )

- okno balkonowe ( nie pasuje mi tu zbytnio ) 7.600 pln

- widziałam jeszcze coś takiego jak roleta poliwęglanowa przezroczysta antywłamaniowa ale ma te zatopione elementy metalowe i niezbyt mi odpowiada ..żby była bez tych elementów tylko sama przezroczysta wtedy jak najbardziej tak ....

Czy Ktoś ma jakieś pomysły co można zrobić innego ? na tyle stabilnego żeby wiatr nie uszkodził ( wypchnął itd ) , żeby estetycznie wyglądało i cena była proporcjonalna do całej budowli ....

Chciałabym żeby było przezroczyste , chowane do rolety na górze lub przesuwne ....nie musi być ciepłe ....

Widziałam rolety do chłodnictwa ale one są z folii ciemnej ( specjalna pozwalająca utrzymywać temp. wewnątrz ).

Myślałam żeby zrobić jeszcze jedną taką samą ściankę ( 2.80 x 2.10 wys ) + 2 ( 2,50 szer. , 2.m wysokosci bo przód jest oddzielony słupem z bali i powinno być w dwóch częściach ) ale myślę jak to zrobić najlepiej i w miarę estetycznie .....

nie ma to znaczenia dla sprawy ale mam tam jeszcze kominek/grill ...( na "scianie " lewej ( od jeziora ) ale jest na tyle wysuniety do przodu że z tyłu ścianka zupełnie nie będzie z nim kolidowała ( istnieje odpowiednia odległość )

wszelkie kratki z pnącymi się roslinami odpadają właśnie ze względu na nieprzezroczystość ..( zakrywanie widoku )

https://forum.murator.pl/topic/127161-jaka-%C5%9Bcianka-przezroczysta-do-altanki-propozycje/

A może do problemu podejść troszeczkę inaczej. :lol:

Rozważyć zainstalowanie drzwi przesuwanych z systemu szafowego np. Komandor z wypełnieniem z przezroczystego poliwęglanu.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/127161-jaka-%C5%9Bcianka-przezroczysta-do-altanki-propozycje/#findComment-3460311

bardzo dziękuję za wypowiedzi :)

odnośnie Komandora ..nie mam tutaj ale mam Stanleya . pytałam , nie chciał się podjąc bo to systemy wewnętrzne ( tak mi wytłumaczono ) i profile by nie wytrzymały .....

zabudowa balkonów .... dobra propozycja ....w systemie przesuwnym to około 400 zł za 1 mkw zabudowy ( profile szwedzkie ) czyli około 2.400 zł ( cena do przyjęcia jak najbardziej ) a w systemie bezramowym ...to 800 zł 1mkw zabudowy czyli 4.800 zł problem w tym że one złożone są do srodka ( zabierają miejsce ...wolałabym na zewnątrz ) .....

Czy jeszcze jakieś propozycje ?

....najlepsza byłaby jakaś roleta ...nie zabiera miejsca jak ciepło ( bo jest w kasecie i wisi przy suficie ...czyli jakby jej nie było ) ....tylko wtedy gdy chcemy rozkładamy i taką wątpliwą dekorację wizualną na chwilę można przeżyć ...

szkoda że nie mogę znależć nie antywłamaniowej :( .....ma kasetę tylko 25 cm wys.

http://www.fulereny.blink.pl/mum/roleta.jpg

https://forum.murator.pl/topic/127161-jaka-%C5%9Bcianka-przezroczysta-do-altanki-propozycje/#findComment-3460560