Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze wodno-kanalizacyjne za 50.000 zł???

yelcyn99

Recommended Posts

Witam,

Mam taki problem. Rura kanalizacyjna do której mam się podłączyć idzie w ulicy przed moim domem. Muszę więc zamknąć na jakiś czas 1 pas ruchu, aby się podłączyć. I tu powstaje problem kosztów. Mimo, iż jest to mała uliczka, ZDM oszacował koszt na 30.000 zł. Czy to normalne???

I druga rzecz. Ile powinno kosztować (materiał + robocizna) wykonanie takiego przyłącza? Od przyłącza do wejścia do domu mam ok. 50 metrów.

cena zaporowa?

nie maja czasu i tylko na taka kwote sie zgodza?

na to wyglada

wszystko zalezy ile gmina rzada za zamkniecie drogi - ile m2

u nas droga gminna i w sumie ograniczenie ruchu na jednej

polowie drogi miala nas kosztowac kilkanascie zlotych za

dwie doby ale i tak pozniej nie chcieli kasy:)

a robocizna z materialem przylaczy wod-kan to 100zl/m nie jest

zla cena choc od nas lokalna firma wodociagowa chciala prawie

400 - tak wynikalo z pierwszej wyceny pozniej zeszli do 200

ale i tak im podziekowalismy

Witam,

Mam taki problem. Rura kanalizacyjna do której mam się podłączyć idzie w ulicy przed moim domem. Muszę więc zamknąć na jakiś czas 1 pas ruchu, aby się podłączyć. I tu powstaje problem kosztów. Mimo, iż jest to mała uliczka, ZDM oszacował koszt na 30.000 zł. Czy to normalne???

I druga rzecz. Ile powinno kosztować (materiał + robocizna) wykonanie takiego przyłącza? Od przyłącza do wejścia do domu mam ok. 50 metrów.

Kolega musiał zająć pas ruchu(wywóz gruzu) w pewnym mieście i zorientował się,że z pozwoleniami itp itd wyjdzie mu ok 3000zł.

Zamówił kontener(ładnie taśmą odgrodził),nie załatwiał pozwolenia,przyjechała straż miejska-wypisała 500zł

I zamknął koszty w 1100zł :D

Warto przemyśleć...

pozdrawiam

Nie rozumiem za co są te opłaty jeśli chodzi o zwykłe drogi osiedlowe czy dojazdowe.

Jeśli zamyka się centrum miasta to tak, trzeba robić objazdy itd... , ale na zwykłej uliczce ?

Rozumiem że może chodzi by ludzie nie występowali o zamykanie drogi z byle powodu, ale robienie przyłącza wod-kan, chyba to wyklucza.