Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uziom otokowy

ekmir

Recommended Posts

Nie głupoty tylko sama prawda. Uziom fundamentowy ma na tyle dużą powierzchnięstyku z ziemią ,że nie istotna wogóle jest wartość rezystancji aby prawidłowo działał. Uziom fundamentowy nie ulega rozpadowi po kilku latach dlatego nie ma potrzeby przejmowania się jego rezystancją w przeciwieństwie do innych sztucznych uziomów. Żadne sądy czy otoki do uziomu fundamentowego nie są potrzebne. A wy rzeczywiście spieprzyliście ten uziom fundamentowy nie wykonująć odpowiednich wyprowadzeń

Rezystancja w przypadku uderzenia pioruna nie ma znaczenia.

głupoty gadasz

A skąd taka opinia? Może coś na potwierdzenie twojej bzdury?

człowieku...

nie rozmawiamy tylko o ekwipotencjalizacji budynku, przy której rezystancja samego uziomu fundamentowego ma znaczenie drugorzędne ale o połączeniu z ochroną odgromową...

tutaj zacytuję Ci prof. Sowę bo nie chce mi się z Tobą dyskutować :

''Zadaniem układów uziemień jest bezpieczne odprowadzenie do ziemi prądu piorunowego bez powodowania groźnych przepięć. Wykonanie tego zadania wymaga właściwego rozmieszczenia układu uziomowego i zachowanie odpowiednich jego wymiarów. Przy takim podejściu do zadań uziomów mniejsze znaczenie mają znamionowe wartości rezystancji uziomowych, chociaż w dalszym ciągu zalecane jest, aby były one małe''

podyskutuj z autorytetem w dziedzinie ochrony odgromowej...

Przy takim podejściu do zadań uziomów mniejsze znaczenie mają znamionowe wartości rezystancji uziomowych, chociaż w dalszym ciągu zalecane jest, aby były one małe''

To nie wiem oco się spieracie?

otóż to.

ładunek pioruna "wypali" sobie w naszej rezystancji ścieżkę przejścia, której wartość będzie zupełnie różna od tej którą zmierzyliśmy.

Oczywiście, że korzystniejsze jest, gdy rezystancja jest mniejsza niż większa, ale to nie zmienia istoty rzeczy.

tutaj zacytuję Ci prof. Sowę bo nie chce mi się z Tobą dyskutować :

więc nie dyskutuj, tylko jeszcze przemyśl to co czytasz

ja czytać umiem i nie tylko ja odebrałem Twą mądrość w ten sposób...jeśli się zgadzasz z Sową to super...

bez odbioru bo patrzę żeś gościu zadziorny...a na obrzucanie się błotem nie mam zamiaru