Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grubość ocieplenia kanałów wentylacyjnych na strychu.

michalsiak

Recommended Posts

Witajcie

W mojej chatce kanały wentylacyjne do każdego pomieszczenia poprowadzone są rurami elastycznymi.

Coś takiego

http://img196.imageshack.us/img196/3952/p7020034.jpg

Na nieocieplonym stryszku kanały są izolowane wełną mineralną o grubości 2,5 cm - takie gotowe kanały kupiłem.

Moje pytanie czy to ocieplenie wystarczy i czy nie będzie się wykraplać zimą woda w tych kanałach.

Teraz mam jeszcze dostęp do strychu i mogę je docieplić ale może nie jest to konieczne?

Po zabudowaniu nie uśmiecha mi się tam krążyć i docieplać gdyby się okazało że jednak kapie z sufitu :-)

Pozdrawiam

michalsiak

Do dupy zdecdowanie ale też zależy co chcesz osiągnąć na wylocie

wentylacja jest grawitacyjna, wogóle bym nie ocieplał tych kanałów ale chodzi mi o to żeby nie kapało mi z kratek wentylacyjnych

michalsiak

Powinny być skraplacze lub rura poniżej kratki wentylacyjnej, trzy tygodnie temu uzgadniałem z odpowiednimi służbami odbiór budynku.

Do dupy zdecdowanie ale też zależy co chcesz osiągnąć na wylocie

wentylacja jest grawitacyjna, wogóle bym nie ocieplał tych kanałów ale chodzi mi o to żeby nie kapało mi z kratek wentylacyjnych

michalsiak

Dobra nie skumałem ;), cofam :)

pzdr

Powinny być skraplacze lub rura poniżej kratki wentylacyjnej, trzy tygodnie temu uzgadniałem z odpowiednimi służbami odbiór budynku.

jak wyglądają takie skraplacze ?

rura poniżej kratki to się da zrobić jeżeli jest kratka w ścianie ale to nie do końca załatwia sprawę bo ewentualne skropliny będa się zbierać w załamaniu

michalsiak

też jestem ciekawy co poprawić - ewentualnie

Nie ma problemu. FlashBack pisał o 6:24 może się jeszcze całkiem nie dobudził :wink:

Jaki masz system ogrzewania? Jeżeli kocioł bez doprowadzenia powietrza z zewnątrz to zimą wszystkie kanały wentylacyjne staną się nawiewnymi w celu doprowadzenia odpowiedzniej ilości powietrza do spalania i nic nigdzie się nie będzie wykraplać bo powietrze zewnętrzne ogrzewając się w kanałach znacznie zmniejszy swoją wilgotność. Minusem jest to, że wpobliżu kratek ze względu na napływ zimnego (czasem nawet -25*C) powietrza będzie pewien dyskomfort, ale to już inna sprawa. :-?

• 7 years później...