michalsiak 04.08.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Witajcie W mojej chatce kanały wentylacyjne do każdego pomieszczenia poprowadzone są rurami elastycznymi. Coś takiego http://img196.imageshack.us/img196/3952/p7020034.jpg Na nieocieplonym stryszku kanały są izolowane wełną mineralną o grubości 2,5 cm - takie gotowe kanały kupiłem. Moje pytanie czy to ocieplenie wystarczy i czy nie będzie się wykraplać zimą woda w tych kanałach. Teraz mam jeszcze dostęp do strychu i mogę je docieplić ale może nie jest to konieczne? Po zabudowaniu nie uśmiecha mi się tam krążyć i docieplać gdyby się okazało że jednak kapie z sufitu Pozdrawiam michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szef23 04.08.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Ja ocieplalem wlasnorecznie rury spiro taka wełna jak u ciebie - z warstwa aluminiumZ tym ze u mnie jest scianka cos kolo 4 cm Wracając do tematu mysle ze powinno byc OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 04.08.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Brak mi zdjec szczytow, kalenicy i samej izolacji poddasza od stryszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 04.08.2009 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Kalenica zbita z osb, nie ma ocieplenia http://img41.imageshack.us/img41/481/22042009065.jpg http://img33.imageshack.us/img33/3903/p7020036.jpg szczyty ocieplone 15 cm styro poddasze pod stryszkiem wełna mineralna 30 - 40 cm michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 04.08.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Na nieocieplonym stryszku kanały są izolowane wełną mineralną o grubości 2,5 cm - takie gotowe kanały kupiłem. Do dupy zdecdowanie ale też zależy co chcesz osiągnąć na wylocie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 04.08.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Rozumiem, że jest to wentylacja grawitacyjna, zimą raczej powietrze będzie schodzić kanałami w dół. Nie powinno się nic wykraplać w kanale, a na poddaszu nie powinno być wilgoci więc na powierzchni rur też nie powinno się nic wykraplać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 04.08.2009 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Do dupy zdecdowanie ale też zależy co chcesz osiągnąć na wylocie wentylacja jest grawitacyjna, wogóle bym nie ocieplał tych kanałów ale chodzi mi o to żeby nie kapało mi z kratek wentylacyjnych michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 04.08.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Do dupy zdecdowanie ale też zależy co chcesz osiągnąć na wylocie wentylacja jest grawitacyjna, wogóle bym nie ocieplał tych kanałów ale chodzi mi o to żeby nie kapało mi z kratek wentylacyjnych michalsiak Powinny być skraplacze lub rura poniżej kratki wentylacyjnej, trzy tygodnie temu uzgadniałem z odpowiednimi służbami odbiór budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 04.08.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Do dupy zdecdowanie ale też zależy co chcesz osiągnąć na wylocie wentylacja jest grawitacyjna, wogóle bym nie ocieplał tych kanałów ale chodzi mi o to żeby nie kapało mi z kratek wentylacyjnych michalsiak Dobra nie skumałem , cofam pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 04.08.2009 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Powinny być skraplacze lub rura poniżej kratki wentylacyjnej, trzy tygodnie temu uzgadniałem z odpowiednimi służbami odbiór budynku. jak wyglądają takie skraplacze ? rura poniżej kratki to się da zrobić jeżeli jest kratka w ścianie ale to nie do końca załatwia sprawę bo ewentualne skropliny będa się zbierać w załamaniu michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 05.08.2009 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Hehe to lipa para w rurach moze i nie wykropli sie ale na stryszku mamy wielki problem kto ocieplal poddasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 05.08.2009 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Hehe to lipa para w rurach moze i nie wykropli sie ale na stryszku mamy wielki problem kto ocieplal poddasze Skąd ten problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 05.08.2009 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 też jestem ciekawy co poprawić - ewentualnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 05.08.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 też jestem ciekawy co poprawić - ewentualnie Nie ma problemu. FlashBack pisał o 6:24 może się jeszcze całkiem nie dobudził Jaki masz system ogrzewania? Jeżeli kocioł bez doprowadzenia powietrza z zewnątrz to zimą wszystkie kanały wentylacyjne staną się nawiewnymi w celu doprowadzenia odpowiedzniej ilości powietrza do spalania i nic nigdzie się nie będzie wykraplać bo powietrze zewnętrzne ogrzewając się w kanałach znacznie zmniejszy swoją wilgotność. Minusem jest to, że wpobliżu kratek ze względu na napływ zimnego (czasem nawet -25*C) powietrza będzie pewien dyskomfort, ale to już inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy122 05.12.2016 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Ale stary temat odkopałem.... Ja tez chciałbym wiedzieć czy 2,5 cm na nieocieplonym strychu wystarczy aby nic się nie wykraplało? Tylko, że u mnie wentylacja mechaniczne bez rekuperatora - tylko wywiewna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts