artstudios 04.08.2009 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Witajcie planuje ogrzewanie + c.w.u w domu o powierzchni użytkowej 94 m2. Dach ocieplony wełną Isover 25 cm, ściany Protherm (układany w poprzek 28 cm) + 8 cm styropian, okna plastikowe 5-komorowe. W domu będzie jedna łazienka o powierzchni 6,43 (tu podłogowe) w pozostałych pomieszczeniach grzejniki. Odległość kotłowni od łazienki 3 m łazienka na poddaszu Dostaliśmy propozycję: Piec Valliant eco plus lub Wolf CGB-K-20 20KW oba 2f zasobnik 150 l.Grzejniki Kermi lub PerfectRura Wavin lub Viland alu lub miedźRozdzielacz zasilania lub obieg Co wybrać, co będzie najbardziej oszczędne, biorąc pod uwagę, że będzie tylko gaz. Zależy nam na jak najmniejszych wydatkach na paliwo (instalator zapewnia max 230 zł w sezonie grzewczym na miesiąc) Proszę także o inne mądre rozwiązania + oferty instalatorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 04.08.2009 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 (instalator zapewnia max 230 zł w sezonie grzewczym na miesiąc) Wprowadź ten punkt do umowy i niech gość robi instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 05.08.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Witajcie planuje ogrzewanie + c.w.u w domu o powierzchni użytkowej 94 m2. Dach ocieplony wełną Isover 25 cm, ściany Protherm (układany w poprzek 28 cm) + 8 cm styropian, okna plastikowe 5-komorowe. W domu będzie jedna łazienka o powierzchni 6,43 (tu podłogowe) w pozostałych pomieszczeniach grzejniki. Odległość kotłowni od łazienki 3 m łazienka na poddaszu Dostaliśmy propozycję: Piec Valliant eco plus lub Wolf CGB-K-20 20KW oba 2f zasobnik 150 l. Grzejniki Kermi lub Perfect Rura Wavin lub Viland alu lub miedź Rozdzielacz zasilania lub obieg Co wybrać, co będzie najbardziej oszczędne, biorąc pod uwagę, że będzie tylko gaz. Zależy nam na jak najmniejszych wydatkach na paliwo (instalator zapewnia max 230 zł w sezonie grzewczym na miesiąc) Proszę także o inne mądre rozwiązania + oferty instalatorów Pytanie po co kocioł o takiej dużej mocy skoro zapotrzebowanie jest pewnie w granicach 5kW. Napisz ile osób będzie korzystać z c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 05.08.2009 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Co wybrać, co będzie najbardziej oszczędne, biorąc pod uwagę, że będzie tylko gaz. Zależy nam na jak najmniejszych wydatkach na paliwo dołożyć wełny na dachu, i styropianu na ścianach, a jeśli się jeszcze da to zmienić ścianę na maksa w poprzek 18cm grubo + dużo styropianu, będzie taniej i cieplej bez względu jakie będzie potem ogrzewanie PS okna można teraz kupić z pakietem 3 szybowym w cenie zwykłych, może tez warto zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 01.11.2010 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Wprowadź ten punkt do umowy i niech gość robi instalację. Dokładnie:) Ale na piśmie i podpis czytelny:) Później dawaj tego instalatora do mnie. Ja też tak chcę, tzn z gwarancją cenową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gobelin 04.11.2010 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Witam, Również jestem zainteresowany tym wątkiem (dom 125m2, powierzchnia użytkowa ok. 100m2) zatem warunki podobne co do tego że "instalator zapewnia max 230 zł w sezonie grzewczym na miesiąc" to mam troche wątpliwości czy jest to możliwe, chyba zeby uśrednić na cały rok to może, choć to też mało Też wydaje mi sie że piec 20 KW to za dużo, bardziej jak na max moc której się pewnie nigdy nie wykorzysta zwrócił bym uwagę na modulację mocy i moc minimalną pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 04.11.2010 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 a czy ten zasobnik 150 l jest uzasadniony? Nie lepiej 100 l- pionowy?moc kotła OK- maksymalnej mocy używa się do CWU.Zwróć uwagę na automatykę kotła- bo to ona w bardzo dużym stopniu wpływa na zużycie gazu. Podziel dom na strefy temperaturowe, dołóż dodatkowe termostaty- Twoje szanse wzrosną na małe rachunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts