Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

telewizor naprzeciwko kominka?

kazek_78

Recommended Posts

O wiele częściej spotyka się kominek i tv na jednej ścianie niż na przeciwległych. Wprawdzie nie praktykowałam żadnego z tych rozwiązań (nie mam kominka :p), ale gdybym musiała mieć rozmieszczony kominek i tv na przeciwległych ścianach, pokusiłabym się o takie ustawienie mebli jak na poniższym zdjęciu (przyjmijmy że w miejscu z którego robione jest zdjęcie jest ściana z kominkiem :D)

http://img200.imageshack.us/img200/5356/minimalistlivingroom.jpg

Jest tylko jedno ale.. być może oglądanie tv w takim układzie byłoby utrudnione gdyby w tym samym momencie w kominku palił się ogień (pewnie płomienie odbijałyby się na ekranie :roll:) Może ktoś jednak tak ma i wypowie się, czy jest to bardzo uciążliwe?..

Dokładnie o ten układ mi chodzi :) .

I właśnie pytanie: czy płomienie kominka będą odbijały się w plazmie na ścianie? Czy różnica wysokości i dystans 6m ma znaczenie?

Dla mnie jest to o tyle ważne, że kominek będzie używany nie tylko jako ozdoba, ale również jako główne źródło ciepła (pw).

A więc czekam dalej...

Nie wiem jak z plazmami, ale część LCD ma matowe matryce i wtedy nie powinno być problemu, albo prawie niezauważalny przy glass może nie być tak wesolo, bo wtedy wystarcza słaba lampa żeby się odbijać, o kominku nie wspominając... widać zwłaszcza przy ciemnych scenach

tak, miałem LCD z błyszcząca matrycą, tragedia, jak słońce świeci widać wszystko oprócz obrazu z anteny, szybko wymieniłem na taki z matową i jest ok, plazmy niestety maja błyszczącą matrycę, więc nie polecam.

u mnie telewizor i kominek jest na tej samej ścianie, nie wyobrażam sobie, żebym musiał wybierać czy mam oglądać telewizje, czy ogień w kominku, wiem, ze jest wiele głosów przeciw takiemu rozwiązaniu, ale nigdy nie natknąłem się na wyjaśnienie dlaczego.

Dodatkowo na tej samej ścianie (między kominkiem a telewizorem) stoi akwarium i nie muszę nawet ruszać głową, żeby miec na wszystko oko:)