Robak 04.08.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 zastanawiam się nad wyborem bramy wjazdwej; czym się sugerować? jaką wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 04.08.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 przede wszystkim warunkami lokalnymi przesuwna musi mieć te wolnych pare metrów z boku a skrzydłowa z przodu i poziomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 04.08.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Jestem na etapie szykowania sie do wykonania docelowego ogrodzenia. Jeden z wykonawcow przęseł namawiał mnie na dwuskrzydłową. Ja optuje za przesuwną, a główny argument to to, że w zime taka forma bramy nie wymaga takiej powierzchni do odśnieżenia ja klasyczna dwuskrzydłowa. Oczywiście na przesuwną nalezy miec miejsce na jej ogon. Mi się jakoś to udało wygospodarowac. Przy okazji zapytam jakiej szerokości brame robicie? Ja 4,5 metra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 04.08.2009 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 szerokość działki to 22 metry, zatem jest gdziekwestia jest następująca - do praktyków - otóż kiedy brama będzie otwarta nie będzie można posłużyć się furtką, bowiem odległość furtki od bramy to ok 1-1,5 metrapatrząc z mojej strony - jak ktoś będzie wjeżdżał autem na posesję to w danej chwili nie jest potrzebna furtka i odwrotnieczy przekombinowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 04.08.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 szerokość działki to 22 metry, zatem jest gdzie kwestia jest następująca - do praktyków - otóż kiedy brama będzie otwarta nie będzie można posłużyć się furtką, bowiem odległość furtki od bramy to ok 1-1,5 metra patrząc z mojej strony - jak ktoś będzie wjeżdżał autem na posesję to w danej chwili nie jest potrzebna furtka i odwrotnie czy przekombinowane? Nie jestem jeszcze praktykiem, ale... Z jednej strony można i tak ale z drugiej to przekombinowane a takie kombinacje najczęściej się średnio sprawdzaja i stają się upierdliwe. Oczywiście na przesuwną nalezy miec miejsce na jej ogon. Mi się jakoś to udało wygospodarowac. Pisząc to co powyzej miał chyba na mysli miejsce na brame (i jej ogon) bez zasłaniania furtki gdy ma brame otwartą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 04.08.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 nie zawsze jest taka możliwość jak odsunięcie furtki poza obszar pracy bramy, moja działki ma 22,4 m szerokości, od słupka sąsiada odstąpię jakieś1-1,5 m (może to być miejsce na śmietnik) potem robię bramę przynajmniej na 4,5-5m (ma obsłużyć zarówno garaż, który widać w avatarze jak i wjazd na działkę obok garażu), do tego dodamy obszar pracy bramy czyli jakieś 6m i wychodzi 12-13m, gdzieś w tych okolicach jest słup na ulicy wypada z metr dalej, to już grubo z drugiej strony działki, daleko od planowanej naprzeciw drzwi frontowych furtki, bliżej planowanej gospodarczej drugiej bramy, nie widzi mi się takie rozwiazanie wiec też chyba przekombinuję z bramą w sanie otwarciazasłaniającą furtkę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 04.08.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 zastanawiam się nad wyborem bramy wjazdwej; czym się sugerować? jaką wybrać? Jak masz miejsce od płotu do frontu budynku na otwarcie bramy - swobodny wjazd samochodem - i jej zamkniecie to dwuskrzydłowa - tym bardziej że można wykonać 180* gdzie skrzydło może pokryć się z płaszczynzą płotu przy otwarciu. Ja niestety mam tylko 5m i stąd konieczność inwestcji w znacznie droższą bramę przesuwną Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas122 04.08.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Jak masz miejsce to nie zastanawiaj się tylko zainwestuj w brame przesuwną, 100% wygody, nie zabiera miejsca , w zimie mniej roboty itp. Brama dwuskrzydłowa jeżeli nie ma automatu należy ją zabezpieczeć na czas wjazdu gdyż połówki bramy podczas powiewu wiatru potrafią się zamykać wprost na nasze auta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 05.08.2009 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Jeśli własny gust estetyczny nie wchodzi w rozważania to słuchając o doświadczeniach innych i tak zrób przesuwną, samonośną.Jej zalety w stosunku do dwuskrzydłowej to:- trochę niższe koszty- solidność konstrukcji (trudniej ją uszkodzić ze względu na solidny profil nośny),- większa pewność działania bez względu na warunki pogodowe,- większa prostota (jeden napęd),- nie zabiera miejsca użytkowego na działce (otwiera się wzdłóż ogrodzenia).Jej jedyną wadą jest wymóg posiadania działki z odpowiednim frontem, pozwalającym na instalację takiej bramy. Dobrze by również było (jeśli ma być furtka) aby nie zasłaniała furtki przy otwieraniu, ale wiele osób tak ma i żyje z tym. Zależy to często od tego na ile taką furtkę będą użytkować domownicy (czyli czy mają po co wychodzić pieszo z działki). Jest jeszcze opcja furtki w bramie, ale to jeszcze gorsze od furtki zasłanianej bramą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 05.08.2009 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 My się też skłaniamy ku bramie przesuwnej na początek otwieranej ręcznie, mieliśmy kilka razy styczność z taką bramą i wrażenia jak najbardziej pozytywne. Front działki mamy 35 metrów więc spokojnie się pomieści brama, furtka i jeszcze zostanie miejsce. Najważniejsze to zastanowić się nad kilkoma rzeczami: - Czy chcesz odśnieżać w zimie większą przestrzeń? Może się zdarzyć, że wrócisz z pracy a tu zasypało i zamiast wjechać samochodem do garażu i iść na ciepły obiad zasuwasz łopatą , przy bramie przesuwnej ten problem jest zminimalizowany, znacznie mniej odśnieżania. - Czy masz miejsce na bramę przesuwną lub czy bardzo będzie uciążliwe jej zachodzenie na furtkę, ja myślę, że nie. W zabudowie miejskiej większość domów stoi na malutkich działkach (przynajmniej w naszej okolicy) i prawie wszyscy mają bramy przesuwne zachodzące na furtkę, także nie jest to chyba jakaś wielka tragedia, zastanów się jak często zdarza się by równocześnie akurat ktoś wyjeżdżał a ktoś inny wchodził furtką wydaje mi się, że nawet jeśli zdarzy się taka sytuacja to nikt na tym nie ucierpi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.08.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Oczywiście mówicie cały czas o bramach z napędem?Mam niestety dwuskrzydłową bo przesuwna nie wchodziła w rachubę.Sąsiad z jednej strony no i nie było by furtki.Gdyby były sprzyjające warunki to na pewno przesuwna samonośna z napędem bo są mniej kłopotliwe w eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novo... 05.08.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 przesuwna - wygodniejsza , tańszy i mniej awaryjny automat , nie reaguje na większe opady snieguProponuję nie zapomniec o położeniu przewodów(wszystkich , nie tylko zasilającego) , pózniej jest to kłopotliwe i kosztowne . Można zakopac same peszele ( z drutem do przeciągania przewodów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 05.08.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 odległość furtki od bramy to ok 1-1,5 metra to przesuwna stoi pod dużym znakiem zapytania, tam trzeba wygospodarować minimum 2,3m wolnego na ogon bramy w tą stronę w którą się ona przesuwa 2,3m (skąd ta informacja?) wolnego o szerokości 0,15m daje nawet nie 0,5m2 wzdłuż ogrodzenia. Ile zajmie brama skrzydłowa przy otwieraniu? 10m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 05.08.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 http://www.domino-bramy.pl/uploads/143/brama-przesuwna-samonosna1.jpg Czyli przy L=3m to na ogon bramy trzeba wygospodarować 1,5m. Dalej nie wiem skąd 2,3m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 05.08.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 zbigmor i ty u siebie w domku masz taka 3m bramę ?? jak ci się przez nią wjeżdża ?? może napiszesz kilka zdań na temat zwężenia standardowego rozstawu bramy wjazdowej do 3m w świetle PS ja mam 6m bramę i bardzo jestem ciekaw jak się wjeżdża przez takie 3m maleństwo To przy bramie 6m ogon masz 2,3m? Jak to się ma do tego co podawałeś wcześniej? Odpowiadając na pytanie - nie, nie mam bramy 3m, ale widywałem takie również. Do garażu też często montuje się jeszcze węższe i ludzie jakoś wjeżdżają, czyli się da. Odpowiesz w końcu skąd wziąłeś te 2,3m? I jak się ma to zajmowanie miejsca w stosunku do bramy skrzydłowej? Przypomnę, że wątek dotyczy wyboru rodzaju bramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianexus 05.08.2009 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Ja zdecydowałem sie na bramę dwuskrzydłową ze względu na duuuużo niższe koszty. Brama 4 metrowa z furtką kosztowała 1100zł. Brama przesuwna to koszt minimum abolutne 3500zł. Samo obsadzenie takiej bramy jest dużo droższe. Dodatkowo bramę przesuwną mam w domu rodzinnym i przestała mi się podobać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 05.08.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Jeśli własny gust estetyczny nie wchodzi w rozważania to słuchając o doświadczeniach innych i tak zrób przesuwną, samonośną. Jej zalety w stosunku do dwuskrzydłowej to: - trochę niższe koszty Gdzie masz firmę która oferuje przesuwne taniej od dwuskrzydłowej??? U mnie najtańsza oferta dwuskrzydłowej z furtką 1800 zł netto, a sama przesywna bez furtki 2520 zł netto... Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 05.08.2009 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Gdzie masz firmę która oferuje przesuwne taniej od dwuskrzydłowej??? U mnie najtańsza oferta dwuskrzydłowej z furtką 1800 zł netto, a sama przesywna bez furtki 2520 zł netto... Ale ceny z napędem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PROAT1 05.08.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Ja chciałem dwuskrzydłowa, bo jest wg mnie dużo ładniejsza, ale wzgledu na skomplikowany wjazd musiałem wybrac przesówną. Brama ma tylko 3,1m, bez problemu sie mieszcze sprinterem. Zalety przesównej: zimą nie trzeba odsnieżać. Wady, jeszcze bez napędu bardzo ciężko sie otwiera w porównaniu do skrzydłowej, żona może narzekać. Jakbym miał możliwość wyboru to brałbym tylko i wyłacznie dwuskrzydłową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 05.08.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Ale ceny z napędem? Pomarzyć każdemu można - najprostsze modele tak samo wykonane - taka różnica pomiędzy dwuskrzydłówką a przesuwną.. Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts