Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brama wjazdowa dwuskrzydłowa czy przesuwna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 176
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem na etapie szykowania sie do wykonania docelowego ogrodzenia. Jeden z wykonawcow przęseł namawiał mnie na dwuskrzydłową. Ja optuje za przesuwną, a główny argument to to, że w zime taka forma bramy nie wymaga takiej powierzchni do odśnieżenia ja klasyczna dwuskrzydłowa. Oczywiście na przesuwną nalezy miec miejsce na jej ogon. Mi się jakoś to udało wygospodarowac.

Przy okazji zapytam jakiej szerokości brame robicie? Ja 4,5 metra

szerokość działki to 22 metry, zatem jest gdzie

kwestia jest następująca - do praktyków - otóż kiedy brama będzie otwarta nie będzie można posłużyć się furtką, bowiem odległość furtki od bramy to ok 1-1,5 metra

patrząc z mojej strony - jak ktoś będzie wjeżdżał autem na posesję to w danej chwili nie jest potrzebna furtka i odwrotnie

czy przekombinowane?

szerokość działki to 22 metry, zatem jest gdzie

kwestia jest następująca - do praktyków - otóż kiedy brama będzie otwarta nie będzie można posłużyć się furtką, bowiem odległość furtki od bramy to ok 1-1,5 metra

patrząc z mojej strony - jak ktoś będzie wjeżdżał autem na posesję to w danej chwili nie jest potrzebna furtka i odwrotnie

czy przekombinowane?

Nie jestem jeszcze praktykiem, ale...

Z jednej strony można i tak ale z drugiej to przekombinowane a takie kombinacje najczęściej się średnio sprawdzaja i stają się upierdliwe.

Oczywiście na przesuwną nalezy miec miejsce na jej ogon. Mi się jakoś to udało wygospodarowac.

Pisząc to co powyzej miał chyba na mysli miejsce na brame (i jej ogon) bez zasłaniania furtki gdy ma brame otwartą.

nie zawsze jest taka możliwość jak odsunięcie furtki poza obszar pracy bramy, moja działki ma 22,4 m szerokości, od słupka sąsiada odstąpię jakieś1-1,5 m (może to być miejsce na śmietnik) potem robię bramę przynajmniej na 4,5-5m (ma obsłużyć zarówno garaż, który widać w avatarze jak i wjazd na działkę obok garażu), do tego dodamy obszar pracy bramy czyli jakieś 6m i wychodzi 12-13m, gdzieś w tych okolicach jest słup na ulicy ;) wypada z metr dalej, to już grubo z drugiej strony działki, daleko od planowanej naprzeciw drzwi frontowych furtki, bliżej planowanej gospodarczej drugiej bramy, nie widzi mi się takie rozwiazanie wiec też chyba przekombinuję z bramą w sanie otwarciazasłaniającą furtkę..

zastanawiam się nad wyborem bramy wjazdwej; czym się sugerować?

jaką wybrać? :-?

Jak masz miejsce od płotu do frontu budynku na otwarcie bramy - swobodny wjazd samochodem - i jej zamkniecie to dwuskrzydłowa - tym bardziej że można wykonać 180* gdzie skrzydło może pokryć się z płaszczynzą płotu przy otwarciu.

Ja niestety mam tylko 5m i stąd konieczność inwestcji w znacznie droższą bramę przesuwną :-(

Pawlok

Jak masz miejsce to nie zastanawiaj się tylko zainwestuj w brame przesuwną, 100% wygody, nie zabiera miejsca , w zimie mniej roboty itp. Brama dwuskrzydłowa jeżeli nie ma automatu należy ją zabezpieczeć na czas wjazdu gdyż połówki bramy podczas powiewu wiatru potrafią się zamykać wprost na nasze auta :evil:

Jeśli własny gust estetyczny nie wchodzi w rozważania to słuchając o doświadczeniach innych i tak zrób przesuwną, samonośną.

Jej zalety w stosunku do dwuskrzydłowej to:

- trochę niższe koszty

- solidność konstrukcji (trudniej ją uszkodzić ze względu na solidny profil nośny),

- większa pewność działania bez względu na warunki pogodowe,

- większa prostota (jeden napęd),

- nie zabiera miejsca użytkowego na działce (otwiera się wzdłóż ogrodzenia).

Jej jedyną wadą jest wymóg posiadania działki z odpowiednim frontem, pozwalającym na instalację takiej bramy. Dobrze by również było (jeśli ma być furtka) aby nie zasłaniała furtki przy otwieraniu, ale wiele osób tak ma i żyje z tym. Zależy to często od tego na ile taką furtkę będą użytkować domownicy (czyli czy mają po co wychodzić pieszo z działki). Jest jeszcze opcja furtki w bramie, ale to jeszcze gorsze od furtki zasłanianej bramą.

My się też skłaniamy ku bramie przesuwnej na początek otwieranej ręcznie, mieliśmy kilka razy styczność z taką bramą i wrażenia jak najbardziej pozytywne.

Front działki mamy 35 metrów więc spokojnie się pomieści brama, furtka i jeszcze zostanie miejsce.

Najważniejsze to zastanowić się nad kilkoma rzeczami:

- Czy chcesz odśnieżać w zimie większą przestrzeń? Może się zdarzyć, że wrócisz z pracy a tu zasypało i zamiast wjechać samochodem do garażu i iść na ciepły obiad zasuwasz łopatą :wink: , przy bramie przesuwnej ten problem jest zminimalizowany, znacznie mniej odśnieżania.

- Czy masz miejsce na bramę przesuwną lub czy bardzo będzie uciążliwe jej zachodzenie na furtkę, ja myślę, że nie. W zabudowie miejskiej większość domów stoi na malutkich działkach (przynajmniej w naszej okolicy) i prawie wszyscy mają bramy przesuwne zachodzące na furtkę, także nie jest to chyba jakaś wielka tragedia, zastanów się jak często zdarza się by równocześnie akurat ktoś wyjeżdżał a ktoś inny wchodził furtką :wink: wydaje mi się, że nawet jeśli zdarzy się taka sytuacja to nikt na tym nie ucierpi :wink:

odległość furtki od bramy to ok 1-1,5 metra

to przesuwna stoi pod dużym znakiem zapytania, tam trzeba wygospodarować minimum 2,3m wolnego na ogon bramy w tą stronę w którą się ona przesuwa

2,3m (skąd ta informacja?) wolnego o szerokości 0,15m daje nawet nie 0,5m2 wzdłuż ogrodzenia. Ile zajmie brama skrzydłowa przy otwieraniu? 10m2?

zbigmor i ty u siebie w domku masz taka 3m bramę ??

jak ci się przez nią wjeżdża ?? może napiszesz kilka zdań na temat zwężenia standardowego rozstawu bramy wjazdowej do 3m w świetle

PS ja mam 6m bramę i bardzo jestem ciekaw jak się wjeżdża przez takie 3m maleństwo

To przy bramie 6m ogon masz 2,3m? Jak to się ma do tego co podawałeś wcześniej?

Odpowiadając na pytanie - nie, nie mam bramy 3m, ale widywałem takie również. Do garażu też często montuje się jeszcze węższe i ludzie jakoś wjeżdżają, czyli się da.

Odpowiesz w końcu skąd wziąłeś te 2,3m? I jak się ma to zajmowanie miejsca w stosunku do bramy skrzydłowej?

Przypomnę, że wątek dotyczy wyboru rodzaju bramy.

Ja zdecydowałem sie na bramę dwuskrzydłową ze względu na duuuużo niższe koszty. Brama 4 metrowa z furtką kosztowała 1100zł. Brama przesuwna to koszt minimum abolutne 3500zł. Samo obsadzenie takiej bramy jest dużo droższe.

Dodatkowo bramę przesuwną mam w domu rodzinnym i przestała mi się podobać:)

Jeśli własny gust estetyczny nie wchodzi w rozważania to słuchając o doświadczeniach innych i tak zrób przesuwną, samonośną.

Jej zalety w stosunku do dwuskrzydłowej to:

- trochę niższe koszty

Gdzie masz firmę która oferuje przesuwne taniej od dwuskrzydłowej???

U mnie najtańsza oferta dwuskrzydłowej z furtką 1800 zł netto, a sama przesywna bez furtki 2520 zł netto...

Pawlok

Ja chciałem dwuskrzydłowa, bo jest wg mnie dużo ładniejsza, ale wzgledu na skomplikowany wjazd musiałem wybrac przesówną. Brama ma tylko 3,1m, bez problemu sie mieszcze sprinterem. Zalety przesównej: zimą nie trzeba odsnieżać. Wady, jeszcze bez napędu bardzo ciężko sie otwiera w porównaniu do skrzydłowej, żona może narzekać. Jakbym miał możliwość wyboru to brałbym tylko i wyłacznie dwuskrzydłową.