zoozka 21.03.2016 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Witam, Ja po przeczytaniu całego wątku zdecydowałem się na wykonanie bramy przesuwnej samonośnej. Mam natomiast pytanie dotyczące fundamentu pod takowy mechanizm. Jakie wymiary i parametry muszą być zachowane? Zastanawiam się jeszcze nad takim rozwiązaniem mniej inwazyjnym: Ma ktoś u siebie tak zamontowaną bramę? Ciekawe jaki koszt? Pewnie niemały. Info odnośnie fundamentu znajdziesz w tych wątkach: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?117596-W%C3%B3zki-do-bramy-przesuwnej&p=7105549#post7105549 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245889-Stopa-pod-bram%C4%99-przesuwn%C4%85-i-przeciwwaga&p=7099652#post7099652 Co do tych wkręcanych fundamentów to mi plastikowe Happax (chciałem pod taras) wycenili na 190 PLN/sztuka. Myślę, że problemem nie byłaby tu sama cena tych wkrętów tylko koszt ich wkręcenia, sam tego chyba nie zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 17.04.2016 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Ja zdecydowanie wolę przesuwną. I oszczędność miejsca i trochę tańsza automatyka. Niektórzy argumentują, że dwuskrzydłowe są bardziej eleganckie i wyglądają lepiej. Zgoda, tylko, że jak się zamontuje siłowniki na skrzydłach to efekt nie jest już tak dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 18.04.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) ... no jeszcze jest opcja takiej bramy, a co http://fancyfence.pl/ Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Knypolek 18.04.2016 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 zastanawiam się nad wyborem bramy wjazdwej; czym się sugerować? jaką wybrać? Moj sasiad zamontowal sobie taka i jest bardzo zadowolony. Cala zime dzialala bez zarzutow. Jest szybka. Nie znam kosztow, ale pewnie tania nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Knypolek 18.04.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Chowana w ziemi. Taka ma moj sasiad. Bardzo fajna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 19.04.2016 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 (edytowane) Chowana w ziemi. Taka ma moj sasiad. Bardzo fajna a jak sie usuwa piach i liście z zagłębienia bramy? a jak prąd wyłączą? nadziemną można odłączyć kluczykiem od silnika i ręcznie przesunąć... Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez Amelia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.nowicki 20.04.2016 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 (edytowane) Najpierw się przywitam bo jestem nowy na forum Właśnie skończyliśmy montować ogrodzenie z bramą przesuwną. Zdecydowanie polecam taką konstrukcję, a dla tych którym bardziej podoba się dwuskrzydłowa proponuję wykonać jej atrapę na konstrukcji przesuwnej. W wolnej chwili postaram się przesłać zdjęcia, bo naprawdę fajnie wyszło. Edytowane 22 Kwietnia 2016 przez marcin.nowicki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 21.04.2016 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Sąsiad ma bamę 2 skrzydłową - nie przemyślał tematu a ma mało miejsca i teraz jak stoi autem przed garażem to nie zamknie bramy !!! Ja mam 5 metrową bramę przesuwaną, która najeżdża na furtkę (zasłania ją podczas otwierania). W furtce jest dodatkowy kontaktron, który zabezpiecza przed uderzeniem w furtkę, gdyby ta była otwarta. W praktyce albo się wychodzi przez bramę albo przez furtkę, więc w używaniu to żaden problem. Wygoda z używania szerokiej przesuwanej bramy jest wielka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 21.04.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 U mnie największym problemem przede wszystkim była obawa o dzieci, aby nie podeszły do uruchomionej bramy. Dlatego czujnik przeszkód w moim przypadku był absolutnie konieczny, na szczęście niewiele trzeba by zadziałał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 21.04.2016 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 U mnie największym problemem przede wszystkim była obawa o dzieci, aby nie podeszły do uruchomionej bramy. Dlatego czujnik przeszkód w moim przypadku był absolutnie konieczny, na szczęście niewiele trzeba by zadziałał. Tylko problem bo czujka nie zawsze zlapie, sa tez takie kurtynowe wylaczniki, ale to tez na niewiele sie zda jak dzieciak np wlozy lapy miedzy wypelnienie przesla za slupkiem, od strony ogoja bramy... z tego powodu u mnie brama jest bardzo czesto wysprzeglona, a nawet jak jest uzbrojona to otwieram dooiero jak stoje przy bramie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darsalam 21.04.2016 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Ja mam 5 metrową bramę przesuwaną, która najeżdża na furtkę (zasłania ją podczas otwierania). W furtce jest dodatkowy kontaktron, który zabezpiecza przed uderzeniem w furtkę, gdyby ta była otwarta. W praktyce albo się wychodzi przez bramę albo przez furtkę, więc w używaniu to żaden problem. Wygoda z używania szerokiej przesuwanej bramy jest wielka. Mam dokładnie taką sama sytuację ale nie mam jeszcze siłownika.Jaki model kontaktronu zastosowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 28.04.2016 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Zawsze stanowi to jakieś zabezpieczenie. Czasem myślę, że też nie wysprzęglę napędu by miał parę dni przerwy od pracy. Wydaje mi się to dobrym i dodatkowym sposobem konserwacji. Faktem jest, że czujnik przeszkód może nie zadziałać w tych wypadkach o których piszesz, ale w typowym scenariuszu zatrzymuje się na szczęście bez stawiania większego oporu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 29.04.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 mam dwuskrzydłową bo nie miałam innego wyjścia (mały wjazd) teraz nie zamieniłabym jej za nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greghus 06.05.2016 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 moim zdaniem dwuskrzydłowe są praktyczniejsze. Faktycznie jak jest mniejszy wjazd to takie rozwiązanie ma więcej plusów. NIe wiem czy to moja opinia, ale mam wrażenie, że siłowniki lepiej sobie radzą z bramami dwuskrzydłowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasir 20.06.2016 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Panowie Prośba o pomoc. Zamierzam kupić bramę przesuwną samonośną, najlepiej z furtką. Światło bramy 4 m. Jaką kwotę powinienem na to przeznaczyć aby zakupić bramę dobrej jakości? Czy tego typu brama (ze względu na swoją wagę) powinna mieć sterowanie automatyczne? Będę bardzo wdzięczny za komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ani.mozje 13.07.2016 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Ja bym wybrała przesuwną. Ale to już zależy, niektórzy wolą dwuskrzydłowe. Tutaj są fajne propozycje: http://www.homebook.pl/produkty/bramy-i-ogrodzenia . Przy przesuwnej bramie trzeba pamiętać o czujnikach ze względu na bezpieczeństwo. Warto się dobrze zastanowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuizaJ 20.09.2016 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Ja mam dwuskrzydłową, ale nie polecam. Jakbym jeszcze raz mogła wybrać to zdecydowałabym się na przesuwaną. W zimę trzeba odśnieżyć dość sporą powierzchnię. Dodam, że moja brama jest drewniana- przy takiej bramie istotna jest grubość desek, szpary/brak między deskami- niestety jak brama jest za lekka przy wietrznej pogodzie, brama ma problem aby się otworzyć, walczy z wiatrem i w konsekwencji silniczek ulega przegrzaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts