Jeziorko1 28.09.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Witam ja bym prosił o pomoc jesli chodzi o bramę automatyczną problem jest w zimie, ponieważ moja brama dwu skrzydłowa podczas mrozów opuszcza się i jest problem z otwarciem jeden spec od bram twierdzi , że jest to problem z kostką, ale nie chce mi się wierzyć, że kostka podnosi się o 6 centymetrów Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 28.09.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 jeden spec od bram twierdzi , że jest to problem z kostką, ale nie chce mi się wierzyć, że kostka podnosi się o 6 centymetrów Pozdrawiam Kostka się potrafi całkiem nieźle podnieść, zresztą betonowy podjazd również. Brama się przy mrozie raczej nie opuszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeziorko1 28.09.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 czyli to by potwierdzało słowa tego speca, to co w taki wypadku zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 29.09.2009 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 czyli to by potwierdzało słowa tego speca, to co w taki wypadku zrobić Nie ma bezbolesnej metody. Masz do wyboru: 1. Rozebrać kostkę i ułożyć niżej 2. Podnieść słupek bramy 3. Przemocować wyżej skrzydła bramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maristez 30.10.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 przymierzam sie do grodzenia i mam w sumie kilka pytań.znalazłem na allegro bramę http://allegro.pl/item796779354_brama_przesuwna_samonosna_do_wypelnienia_4_5m.htmlczy ktoś ma z nią doświadczenia? cena kusi...a może ktoś powróży na podstawie opisu i zdjeć czy to sie nada. docelowo bedzie to miało być z napędem ale narazie bez.pytania:1. czy brama prawa i lewa (kierunek odsuwania) jest tą samą bramą czy różnią sie konstrukcją?2. czy ekipa budująca domy bedzie potrafiła prawidłowo zamontować bramę, robiąc to pierwszy raz?3. może ktoś poleci lepszą bramę do wypełnienia a w podobnej cenie lub niewiele droższą? pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.11.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 przymierzam sie do grodzenia i mam w sumie kilka pytań. znalazłem na allegro bramę http://allegro.pl/item796779354_brama_przesuwna_samonosna_do_wypelnienia_4_5m.html czy ktoś ma z nią doświadczenia? cena kusi... a może ktoś powróży na podstawie opisu i zdjeć czy to sie nada. docelowo bedzie to miało być z napędem ale narazie bez. pytania: 1. czy brama prawa i lewa (kierunek odsuwania) jest tą samą bramą czy różnią sie konstrukcją? 2. czy ekipa budująca domy bedzie potrafiła prawidłowo zamontować bramę, robiąc to pierwszy raz? 3. może ktoś poleci lepszą bramę do wypełnienia a w podobnej cenie lub niewiele droższą? pozdr. Brama z ogłoszenia nie jest na pewno bramą solidną. Od biedy może działać, ale i wtedy trzeba się skupić na prawidłowym montażu. Na minus tej bramy zaliczam: - masa 100kg. Sam profil nośny solidnej 6-cio metrowej bramy waży ponad 60kg. Tu jest lżejszy - wózki 3R - niezbyt solidne. Nadają się dla małych i lekkich bram - brak elementów nośnych dla sztachet co sprawia, że trzeba je mocować do ramy osłabiajjąc ją. Czy ekipa będzie potrafiła ją prawidłowo zamontować? Tak, aby chodziła z początku pewnie tak. Ze względu na delikatność konstrukcji i konieczność dokładnej regulacji obawiam się o trwałość takiej konstrukcji. Jeśli w przyszłości ma być montowany napęd to warto na etapie zakupu zamontować listwy zębate. Wpływa to na stronę lewą i prawą podobnie jak element prowadzący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darcy 16.06.2010 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Odświeżam wątek, bo i ja stoję przed tym dylematem. Pytanie do specjalistów i bardziej doświadczonych forumowiczów: czy brama dwuskrzydłowa z napędem jest wygodna w sytuacji, gdy odległość od ogrodzenia do garażu wynosi 6m? Jeśli brama miałaby 4 m szerokości, to skrzydło otwierałoby się na 2 m w stronę garażu. Czy w takim wariancie będę mogła postawić samochód (kompakt / sedan, żaden van czy SUV) przed garażem i mimo to zamknąć bramę? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 20.06.2010 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 [..]Czy w takim wariancie będę mogła postawić samochód (kompakt / sedan, żaden van czy SUV) przed garażem i mimo to zamknąć bramę? Darcy, nie posiadam doswiadczenia w poruszonej przez Ciebie kwestii ani tym bardziej nie jestem specjalista w tej materii. Dlatego postanowilem potraktowac Twoje zapytanie jako zadanie matematyczne z trescia Wyszla mi nastepujaca nierownosc, ktora musi byc spelniona abys mogla zaparkowac samochod w opisany przez Ciebie sposob (zakladam, ze bedzie on ustawiony symetrycznie wzgledem skrzydel bramy wjazdowej): [b - (d + e)]² + [(a - c)/2]² > (a/2)² gdzie a = szerokosc bramy wjazdowej b = odleglosc od ogrodzenia (skrzydel zamknietej bramy wjazdowej) do bramy garazowej c = szerokosc samochodu d = dlugosc samochodu e = odleglosc pomiedzy brama garazowa a samochodem po zaparkowaniu, czyli zapas jaki chcesz miec Np. dla parametrow: a=4 m b=6.1 m e=0.1 m powyzsza nierownosc upraszcza sie do nastepujacej postaci: (6 - d)² + (2 - c/2)² > 4 W razie niejasnosci sluze pomoca. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darcy 23.06.2010 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 (edytowane) Np. dla parametrow: a=4 m b=6.1 m e=0.1 m powyzsza nierownosc upraszcza sie do nastepujacej postaci: (6 - d)² + (2 - c/2)² > 4 Ale wyzwanie. OK, czyli obliczam dla Toyoty Corrolli (4,2 x 1,7 m): (6 - 4,2)² + (2 - 1,7/2)² > 4 1,8² + 1,15² > 4 1,3924 + 1,3225 > 4 2,7149 nie jest większe od 4 Ale co z tego wynika...? Że zaparkuję i zamknę bramę? I nie wiem, czy dobrze rozumiem, że samochód będzie ustawiony "symetrycznie względem skrzydeł bramy".... Samochód będzie stał na podjeździe prostopadle do skrzydeł zamkniętej bramy, na środku podjazdu (oś symetrii wzdłuż samochodu po przedłużeniu jest osią symetrii 4-metrowej bramy). Edytowane 23 Czerwca 2010 przez Darcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 23.06.2010 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Darcy, piszac "symetrycznie względem skrzydeł bramy" mialem na mysli dokladnie Twoja interpretacje. Jesli nierownosc jest spelniona, to wowczas bedziesz mogla po "symetrycznym" zaparkowaniu zamknac brame wjazdowa. Jesli nie bedzie spelniona, to nie bedziesz mogla zamknac bramy wjazdowej. W przypadku naszego przykladu nierownosc jest spelniona, poniewaz do Twoich obliczen wkradl sie chochlik: 1,8² = 3.24, a nie 1.3924 (= 1.18²). Wowczas mamy: 3.24 + 1,3225 = 4.5625 > 4 Brama wjazdowa podczas zamykania "minie sie" z Twoim samochodem w odleglosci ok. 16 cm. Pozdrawiam P.S.: 1. Zwroc uwage na to, ze w przykladzie zakladam, ze miedzy brama garazowa a samochodem masz 10 cm luzu a dopiero potem 6 m podjazdu zakonczonego brama wjazdowa. 2. Nie kupuj samochodu dluzszego niz 4.36m przy szerokosci 1.7m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucia 23.06.2010 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 witamspróbuję zadać pytanie. czy któryś z kolegów pokusił się o wykonanie lamp w podjeździe sterowanych pilotem od bramy (dwuskrzydłowej, przesuwnej). chciałbym zrobić sobie w podjeździe ze 3 lampy 24V (taki mam napęd bramy - 24V) z tego co gadałem z chłopkiem (sprzedał mi napęd) jest taka możliwość ale chciałbym mieć pewność takiego rozwiązania. chciałbym żeby wieczorem jak wracam do chaty i otwieram bramę lampy zaświeciły a kiedy brama się zamyka - gasły. coś mi koleś gadał o jakimś przekaźniku wpiętym w zaciski lampy sygnalizacyjnej , ale więcej nic nie wiem jak się za to zabrać i czy jest sens to ruszać. nie chciałbym położyć kabli i lamp żeby się zdziwić, że się nie da. wdzięczny będę za każdą wskazówkę i poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darcy 24.06.2010 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 wierzch, chylę czoła i palę się ze wstydu, że nawet liczby do kwadratu nie potrafię obliczyć... Gorąco dziękuję za pomoc i rozwianie moich wątpliwości w sposób tak dobitnie logiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 24.06.2010 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Darcy, przyjemnosc po mojej stronie Przynajmniej w ten sposob moge sie zrewanzowac za mozliwosc czytania Twojego bloga. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monter1 29.06.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 odbiornik radiowy najlepiej z możliwością programowania czasu zał/wył i pracujący w trybie stabilny /bistabilny.wszystko zależy od przekażnika w odbiorniku i możliwości jego max obciążenia.Przekażnik w odbiorniku radiowym podaje nam prąd do lamp .proste podłączenie jak przy włączniku światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 07.07.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 witam spróbuję zadać pytanie. czy któryś z kolegów pokusił się o wykonanie lamp w podjeździe sterowanych pilotem od bramy (dwuskrzydłowej, przesuwnej). chciałbym zrobić sobie w podjeździe ze 3 lampy 24V (taki mam napęd bramy - 24V) z tego co gadałem z chłopkiem (sprzedał mi napęd) jest taka możliwość ale chciałbym mieć pewność takiego rozwiązania. chciałbym żeby wieczorem jak wracam do chaty i otwieram bramę lampy zaświeciły a kiedy brama się zamyka - gasły. coś mi koleś gadał o jakimś przekaźniku wpiętym w zaciski lampy sygnalizacyjnej , ale więcej nic nie wiem jak się za to zabrać i czy jest sens to ruszać. nie chciałbym położyć kabli i lamp żeby się zdziwić, że się nie da. wdzięczny będę za każdą wskazówkę i poradę Większość sterowników bram ma specjalne wyjście 230V do zasilania lamp podświetlających podjazd, zapalają się na kilka minut przy każdym ruchu bramą. Można bezpośrednio podłączyć tam lampy, ale lepiej zrobić to przez przekaźnik. Musisz poprowadzić kabel od sterownika bramy do miejsca gdzie masz kabel zasilający lampy na podjeździe. W tym miejscu montujesz przekaźnik ( najlepiej połączony ze ściemniaczem) oraz z czujnikiem zmierzchowym- bo po co zapalanie lamp w dzień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcim 08.07.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 witam spróbuję zadać pytanie. czy któryś z kolegów pokusił się o wykonanie lamp w podjeździe sterowanych pilotem od bramy (dwuskrzydłowej, przesuwnej). chciałbym zrobić sobie w podjeździe ze 3 lampy 24V (taki mam napęd bramy - 24V) z tego co gadałem z chłopkiem (sprzedał mi napęd) jest taka możliwość ale chciałbym mieć pewność takiego rozwiązania. chciałbym żeby wieczorem jak wracam do chaty i otwieram bramę lampy zaświeciły a kiedy brama się zamyka - gasły. coś mi koleś gadał o jakimś przekaźniku wpiętym w zaciski lampy sygnalizacyjnej , ale więcej nic nie wiem jak się za to zabrać i czy jest sens to ruszać. nie chciałbym położyć kabli i lamp żeby się zdziwić, że się nie da. wdzięczny będę za każdą wskazówkę i poradę A może kup sobie poprostu VW z funkcją comming/living home i bez kłopotu z oświetleniem w podjeździe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Weronikaaa 12.07.2010 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Według mnie przesuwna, ze względu na wygodę. Ale trzeba pamiętać o tym ze przesuwna napewno zajuje więcej miejsca po bokach co nie zawsze współgra z lokalizacją działki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monter1 13.07.2010 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 rozstaw wózków jezdnych jest bardzo istotny i ma wpływ na trwałość belki prowadzącej oraz łożysk w wózkach jezdnych.należy o tym pamiętać przy wykonywaniu bramy przesuwnej. rozstaw wózków to 30 % światła wjazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hizel 04.02.2015 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Mam zamiar wykonać sam bramę przesuwną i szukam do niej elementów, może ktoś ma doświadczenie czy takie wózki będą właściwe i ile ich potrzebuję na 4m bramę? http://www.kamarbhp.pl/foto/produkty/max/2241.jpg Zdecydowanie jestem ze bramą przesuwną z bardzo wielu powodów. W zimie nie ma żadnych problemów. Sąsiad który ma skrzydłową najpierw musi odśnieżyć zanim ją otworzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubencki 04.02.2015 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 W zupełności wystarczą wózki 5 rolkowe. Potrzebujesz dwie sztuki wózków, jedną rolkę prowadzącą górną i komplet koła najazdowego z koszem. Kup takie które mają regulacje wysokości. W zimę jedyny problem to śnieg dostający sie do szyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts