Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika I&P

Recommended Posts

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chodzi mi o to, czy komentarze, które napiszę będą dodane ogólnie do całego dziennika, czy mogę to zrobić pod konkretnym wpisem, np. pod zdjęciem z fundamentami.

Nie wiem, czy jasno się wyraziłam :-?

Pod niektórymi Twoimi wpisami do dziennika jest taki link Komentarze a pod innymi nie. Czy ja mogę jakoś dodać komentarz do zdjęcia pod którym nie ma linku Komentarze?

Może poćwiczę...

Saa,niewiem czy zdolam Ci pomoc,bo sama dopiero wczoraj nauczylam sie zakladac swoj dziennik i komentarze do niego.

Jesli chcialabys miec strone na komentarze musisz wejsc na dziennik budowy-komenatrze i tam u gory kliknac na Nowy temat.Wpisujesz nowy temat np.komentarze do dziennika Saa.Jesli chcialabys aby napis Komentarze do dziennika saa pojawial sie przy kazdym twoim poscie musisz wesc na Profil(u gory po lewej stronie) wejsc na profil i wpisc KomentarzeW miejsce kropek musisz wkleic adres strony z kometarzami ,ktory wczesniej otworzylas.Natepnie zaznaczasz ponizej punkt w ktorym pisze:ZAWSZE DODAWAJ MOJ PODPIS.NO I WYSLIJ.

Niewiem czy dokladnie o to Ci chodzilo.

No nie wiem czy ja dobrze to rozumiem ale wytlumaczę to jak mi się wydaje :lol:

Saa chcesz skomentować konkretny wpis w dzienniku Iwony25

nie piszesz komentarza w dzienniku bo to miejsce do notatek dla inwestora

możesz jednak do komentarzy skopiować cżęść dziennika lub fotki które chcesz skomentować np

http://img145.imageshack.us/img145/8862/dom3704500x0rozmiarnies.jpg

Zmiany na poddaszu:

Tam polaczylismy pomieszczenia 15 i 16 ,a z 17 zrobilismy lazienke.W kazdym z pomieszczen umiescimy po dwa okna dachowe firmy FAKRO,rozmiar 78x118,z nawiewnikami.Jedynie w sypialni,ktora polaczylismy,umiescimy 3 okna dachowe

Z wolich oczek zrezygnowalismy.

świetne zmiany - wole oczka są ładne ale niepraktyczne i drogie

będziecie mieć fajną dużą łazienkę

Powodzenia wbudowaniu na odległość nie jest to łatwe :p

Murarz zadzwonil do nas z zapytaniem:,,CO Z OKNAMI??Ich dlugosc ma ok 1,70m a wysokosc pomieszczen ok 2,55.Kiedy zostawimy 0.85m pod oknem u gory zostanie tylko ok 15cm.Podobno z takim ustawieniem okien jeszcze sie nie spotkali.Hmm ja tez nie.

Ale mysle,ze osoba,ktora projektowala ten dom wiedziala co robi,wiec nie wprowadzilismy zadnych zmian.A w sumie to moze i ciekawie bedzie do wygladac!!

U nas było tak samo! "Jak to będzie wyglądało?", "Nawet karnisza Pani nie powiesi", itp. A chodziło głównie o to, że gotowe elementy nadproża mają jakąś tam wysokość (nie pamiętam jaką) i nie można by ich było wykorzystać, bo by się nie zmieściły.

Przystaliśmy na zmianę - im łatwiej budować, dla nas nawet taniej i szybciej. Mamy minimalnie wyżej nad oknem ale i mniej pod oknem, bo otwory, niestety, wycieli po staremu. Nie zauważyliśmy tego w porę i efekt jest taki, że w salonie ledwo się zmieścił kaloryfer a w pokoiku trzeba było zamówić niższy. W kuchni wyłapaliśmy to wcześniej - otwór został podmurowany od dołu a okno zamówiliśmy takie jak trzeba, bo byłby problem z szafkami. W sumie nic się nie stało, takie drobiazgi i dom się od tego nie zawali...

ale, moja rada: lepiej nic nie zmieniajcie, bo później możecie nie wyłapać wszystkich konsekwencji i tylko narobicie sobie kłopotu.

Saa,pamietam kiedy pierwszy raz zobaczylam zdjecie zrobione w Waszym salonie.Od razu rzucily mi sie w oczy te duze,nisko osadzone okna.Zapragnelam takie miec hihi i wtedy napisalas mi,ze nasze tez sa ladne ,na calej elewacji takie same.

Kiedy zadzwonili i zapytali co z tymi oknami dalej mialam dylemat zmienic na takie jak ma Saa,obnizyc nasze,czy zostawic tak jak jest.

Postanowilam nic nie zmieniac,a czy zaluje,dowiem sie jak wrocimy do Poski w pazdzierniku.Juz niemoge sie doczekac.

Sami kupujecie (zamawiacie) materiały? Tak na odległość? Ja wiem, że to żadna różnica, czy dzwonię do składu budowlanego stąd, czy z Niemiec, bo tyle samo się dowiem... :wink: Czy ktoś zaprzyjaźniony kontroluje murarzy i dostawy?

Widzę, że nie próżnujesz i już myślisz o wnętrzach. To dobrze. Im wcześniej masz obrany kurs, tym łatwiej później podejmować decyzje, bo pewne rzeczy są już oczywiste (np. nie musicie wylewać schodów).

Ja też od samego początku budowy miałam kilka utrwalonych pomysłów. Ha, jeden miałam nawet przed budową! To deski na podłodze w kuchni. Tak wymyśliłam i, mimo wielu życzliwych rad i sugestii naszych znajomych i rodziny, że to niepraktyczne, udało mi się wytrwać. Mam deski zarówno w salonie jak i w kuchni, a co! 8) Ceglana ściana kominkowa i przy schodach wpadła nam do głowy na etapie fundamentów i już było jasne, że ciągniemy je po całości z cegły a nie z bloczków jak inne ściany.

Sami kupujecie (zamawiacie) materiały? Tak na odległość? Ja wiem, że to żadna różnica, czy dzwonię do składu budowlanego stąd, czy z Niemiec, bo tyle samo się dowiem... Czy ktoś zaprzyjaźniony kontroluje murarzy i dostawy?
(alt+q)

Przed wyjazdem zamowilismy troche materialu tzn.pustaki,drut,klinkier na kominy,tuby,i wszystko na dach.W sumie te najwazniejsze matrialy.Reszte zostawilismy na glowie tescia i moich wujkow,ale i tak zazwyczaj ekipa dzwoni do nas i to my zamawiamy wszystko telefonicznie.Rodzinka pilnuje aby budowa nie bardzo sie przedluzala,no i oczywiscie wysylaja fotki.

Akurat wczoraj domoawialismy cegly na kominy i jeszcze jedna tube do sroda w salonie.Zamowilam takze podstawy pod tuby,ale tylko na dol.

Widzę, że nie próżnujesz i już myślisz o wnętrzach. To dobrze. Im wcześniej masz obrany kurs, tym łatwiej później podejmować decyzje, bo pewne rzeczy są już oczywiste (np. nie musicie wylewać schodów).

Ja też od samego początku budowy miałam kilka utrwalonych pomysłów. Ha, jeden miałam nawet przed budową! To deski na podłodze w kuchni. Tak wymyśliłam i, mimo wielu życzliwych rad i sugestii naszych znajomych i rodziny, że to niepraktyczne, udało mi się wytrwać. Mam deski zarówno w salonie jak i w kuchni, a co! Ceglana ściana kominkowa i przy schodach wpadła nam do głowy na etapie fundamentów i już było jasne, że ciągniemy je po całości z cegły a nie z bloczków jak inne ściany.

O wnetrzach zaczelam myslec,a raczej marzyc, juz wtedy kiedy jeszcze budowa nie byla w planie...my kobiety mamy to w genach:)W sumie, to nie takie glupie ,bo kiedy robili rurki w kuchni do kanalizacji (niewiem czy tak to sie fachowo nazywa)od razu kazalam zrobic dwa ujscia ,jedno pod oknem a jedno na srodku,bo juz dawno ubzduralam sobie wyspe w kuchni, na ktorej bedzie zlew i plyta.

Jest tylko jednen problem tych moich poszukiwan aranzacji wnetrz...maz nie moze juz patrzec kiedy w google wpisuje dzienniki budowy,albo cos w tym stylu hihi:))

Ja to już nawet założyłam sobie skoroszyt z wycinkami z gazet i wydrukami z internetu. Co mi się spodoba, to do skoroszytu, żeby później nie szukać.

Wyspa jest fajna. Powiększyliście kuchnię, więc tym bardziej warto ją zrobić. Ja projektuję swoją w programie Ikea. Już miałam wszystko ustalone ale po zdjęciu wymiarów rzeczywistych pomieszczenia projekt mi sie posypał :x Drobne różnice ale zaplanowana szafka nie wchodzi i trzeba zmieniać.

Pozwolę sobie wkleić jedną z koncepcji :oops:

http://img40.imageshack.us/img40/8883/kuchnial.jpg

Próbowałam z wyspą ale musiałaby stać w przejściu a nie bardzo chcę je zwężać - podoba mi się takie duże otwarte wejście do kuchni.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...