Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika I&P

Recommended Posts

Grzejemy węglem (gdy mróz) i drewnem (gdy cieplej).

Mamy piec Seko z dolnym spalaniem, bez zasobnika, z podstawowym sterownikiem (tzn. możesz sobie ustawić temp. na piecu). Dobrze się spisuje, nie trzeba czesto podkładać - sąsiedzi nam go zazdroszczą :wink:.

Nie inwestowaliśmy w piec z zasobnikiem, bo w przyszłości planujemy gaz. Jednak wygodniej... No, ale póki co, gazu na naszej ulicy nie ma. Słyszałam, że są jakieś fundusze w gminie i że jak kilka osób by się chciało podłączyć, to za niewielkie pieniądze można by mieć gaz.

Nie wiem, czy to do końca prawda ale koleżanka, która ma nowy ocieplony dom i ogrzewa gazem płaci około 400 zł /m-c (i ma 21 stopni). Więc nie są to takie kwoty jak w przypadku domów z lat 80 i 90, które pochłoną 2 razy tyle kasy możesz grzać i grzać a i tak lepiej spod koca nie wychodzić.

Płyta i piekarnik na prąd. Butli z gazem w szafce trzymać nie chciałam :D. Beko, ceramiczna, z poszerzanymi dwoma polami, nie indukcja. Mało gotujemy, więc w naszym przypadku zużycie prądu nie ma bardzo znaczenia a indukcja była dużo droższa.

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem, czy to do końca prawda ale koleżanka, która ma nowy ocieplony dom i ogrzewa gazem płaci około 400 zł /m-c (i ma 21 stopni). Więc nie są to takie kwoty jak w przypadku domów z lat 80 i 90, które pochłoną 2 razy tyle kasy możesz grzać i grzać a i tak lepiej spod koca nie wychodzić.

Mozliwe ,ze tak wlasnie jest bo nasi sasiedzi tez mowili,ze wychodzi im miesiecznie ok 400zl w tym rowniez ciepla woda.Jesli tak jest to co zrobilabys na naszym miejscu(przypomnie,ze podciagniecie u nas gazu to zaden problem)

Płyta i piekarnik na prąd. Butli z gazem w szafce trzymać nie chciałam . Beko, ceramiczna, z poszerzanymi dwoma polami, nie indukcja. Mało gotujemy, więc w naszym przypadku zużycie prądu nie ma bardzo znaczenia a indukcja była dużo droższa.

A gdybys miala dostep do gazu tez wybralabys plyte na prad??

U nas duzo sie gotuje dlatego wazne jest dla mnie,zeby pozniej rachunki nie przyprawialy mnie o bol glowy.

Jeżeli to prawda, że 400 zł, to bym od razu gaz robiła. Dla wygody. Żeby móc wyjechać zimą na tydzień i nie martwić się, że woda zamarznie.

A kuchnia - nie wiem. Może, gdyby był gaz, to kupilibyśmy płytę gazową (z tego co pamiętam były tańsze od elektrycznych). Chociaż dla mnie gotowanie na płycie jest "czystsze" i wygodniejsze - możesz postawić mniejszy lub większy garnek na polu i nie bedzie się bujał a na gazie musisz wywarzyć, żeby się nie przewróciło, garnek stoi na otwartym ogniu, brudzi się od spodu, poza tym trudniej wyczyścić gazową - musisz zdejmować żelastwo... :evil: A może się mylę? :-?

Chyba już widzisz, że nie jestem obiektywna :wink:

:) Wymienilas chyba wszystkie mozliwe wady kuchni gazowej:)I przekonalas mnie robie indukecje!!!Ojj tylko kiedy ten dzien nastanie,moze do tej pory wymysla jeszcze cos lepszego,chociaz niewiem czy slyszalas o kuchni gazowej ceramicznej.(http://www.sklep.meble.pl/p17739,plyta-gazowa-ceramiczna-amica-ppcg-4-0-zpzt.html).to tez jest nie glupi pomysl..Zdaje sie,ze to nie tylko ty jestes nieobiektywna :oops:

Tak, tak, widziałam. Nie "na żywo" ale w internecie. Byłam przez kilka tygodni urabiana na kuchnię gazową (z butlą w szafce :roll:), więc już i takie rozwiązania mi podsuwano. Na zdjęciu wygląda naprawdę elegancko.

Ups, już po czwartej! Zmykam do domu - odśnieżanie czeka :D

Miłego weekendu!

Saa moze wyslalaby pare fotek z waszego domku,szczegolnie chcialaby zobaczyc salon kuchniE i kotlownie.Swoja droga ciekwa jestem w ktorym miejscu postawiliscie ten piec,chociaz z tego co pisalas macie piec bez podajnika,to pewnie nie mieliscie problemu.My zatem musimy przesunac troche dzrzwi te miedzy garazem a kotlownia,bo inaczej piec sie nie zmiesci.Wrzuc pare fotek,bo jest strasznie ciekawa jak mieszkasz.

Aha,projektu oczywiscie jeszcze nie dotalam,znajac zycie potrfa to jeszcze jakis czas.Ja tez zycze Wam udanego weekendu,no i milego odniezania(proponuje kubek grzanca)

Podejrzane było, że pani wróci do pracy w piątek :lol:

Zdjęcia - tak trudno się zebrać i zrobić ale postaram się. Najlepiej byłoby przy świetle dziennym, więc pewnie dopiero w weekend. Mam kilka zdjęć kuchni ale robione wieczorem i kolory są przekłamane.

Co do pieca, to stoi przy kominie, po prawej stronie od drzwi z garażu. Gdyby miał podajnik, to zasłoniłby połowę przejścia. Ale Wy chyba macie powiększoną kotłownię?

Ok bede cierpliwie czekac do weekendu.

Jesli chodzi o nasza powiekszona koltownie,to wyszlo na to,ze i tak piec z podajnikiem sie nie zmiesci,zachodzilyby czesciowo na drzwi miedzy kotlownia,a garazem,dlatego nie ma wyjscia trzeba przesowac drzwi i koniec.

Aha rozmawialam dzisiaj z naszym elektrykiem o tej plycie indukcyjnej.Powiedzial,ze jest to najlepsze rozwiazanie w naszym przypadku i ze nie robilby kuchenki gazowej.Dodal tz ,ze nie przesadzalby na naszym miejscu z tymi halogenami bo to mimo wszystko pozeracze pradu.hmmm a ja myslalam,ze wrecz przeciwnie.

w salonie i kuchni bo tam planujemy na calosci sufity podwieszane.

A nie boicie się, że zrobi się nisko?

Jesli chodzi o nasza powiekszona koltownie,to wyszlo na to,ze i tak piec z podajnikiem sie nie zmiesci,zachodzilyby czesciowo na drzwi miedzy kotlownia,a garazem

mierzyliście piec czy tylko tak na oko wygląda? Bo jak powiększyliście 2 m na szerokości, to "świat i ludzie"

mierzyliście piec czy tylko tak na oko wygląda? Bo jak powiększyliście 2 m na szerokości, to "świat i ludzie"

Kotlownie poszerzylismy o 1,15 i z drugiej strony budynek(czyli salon i kuchnie)tez o 1,15m.Jesli chodzi o pomiary to mierzylismy juz konkretny piec w to miejsce i nie pasuje.

A nie boicie się, że zrobi się nisko?

Myslalam o tym zeby podwiesic sufit do wysokosci ram okien(bo jak wiesz nasze okna sa bardzo wysoko ustawione),ale wiesz masz racje niewiem czy pomieszczenie nie bedzie sie wydawac wtedy zbyt niskie.Moze lepiej zrobic te tynki i podwiescic tylko czesc sufitu ,tam gdzie oswietlenie??

Ojj,Saa wciaz mam problem z tymi schodami,niewiem od ktorej strony powinno byc ich wejscie.Kusi nas wejscie od tych dwoch okien balkonowych,ale znowu po wejsci z wiatrolapu na tyl schodow tez bedzie nie estetyczne.

Wklejam zdjecie pomocnicze

http://img202.imageshack.us/img202/6117/dscn0676m.jpg[/img]

Najtrudniejsze,ale i najdrozsze.Wlasnie robie wstepne wyceny schodow,kuchni,ulozenie plytek i parkietu i wlosy staja mi deba.

Jesli chodzi o koncowy wybor to kuchnia bedzie najprwdopodobniej w takim ukladzie jak na wizulacji,tylko w troche w innych kolorach(WIECEJ BIELI),no i niewiem co z tym zlewem czy dac go pod okno czy nie.Ze schodami to juz raczej pewne, beda takie jak wkeilam do dziennika,wczoraj dostalam wycene-jesli bedzie to dab becjonowany na orzech to cena wynosi 14tys.

Witam po przerwie.

No, projekt teraz super! Tak patrzyłam na pierwsze propozycje i właśnie brakowało mi blatów roboczych. (wkleiłabym zdjęcie z Twojego dziennika ale nie wiem jak).

Przepraszam za brak zdjęć mojej kuchni ale byłam na urlopie i odcięłam się na tydzień od internetu. Wrzucę je w tym tygodniu.