Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wysokość wylewki, a rodzaj wykończenia podłogi

sql

Recommended Posts

witam,

nieuchronnie zbliża się czas, kiedy panowie będą wylewali wylewki...

chciał bym na jednym piętrze użyć kilku rodzajów wykończenia podłogi - w salonie marmur, w gabinecie deska dębowa, we wiatrołapie, korytarzu, kuchni i łazience gres (choć pewnie różny w zależności od pomieszczenia).

czy takie rzeczy trzeba planować już przed wylewkami i ew. robić je różnej wysokości? czy można wylać na płasko całe piętro i potem jakoś magicznie kłaść materiały wykończeniowe, żeby z wierzchu był jeden poziom?

przyznam się bez bicia, że nie mam jeszcze wybranych konkretnych płytek, desek czy kamieni - nie mam pojęcia, jakiej będą grubości :(,

Kierbud przed wylewkami dopominał się o podanie wysokości lub rodzaju wykończenia podłóg. Oczywiście nie chodziło o to czy gres będzie miał 9 czy 12mm tylko czy to będzie deska 35mm czy panel 9mm (u nas akurat deska warstwowa 15mm plus gres obok).

Chyba tyle to dasz radę zaplanować?

Mam jeden poziom. Wykańczam marmurem/trawertynem, jednym rodziajem drewna i gresem. Jak zwykle rozpoczął glazurnik i dostosował wysokość podłogi w łazienkach do przewidywanej wysokości drewna w innych pomieszczeniach. Tyle.

Kierbud przed wylewkami dopominał się o podanie wysokości lub rodzaju wykończenia podłóg. Oczywiście nie chodziło o to czy gres będzie miał 9 czy 12mm tylko czy to będzie deska 35mm czy panel 9mm (u nas akurat deska warstwowa 15mm plus gres obok).

Chyba tyle to dasz radę zaplanować?

planować oczywiście można ale czy te plany się zrealizują. Ja mam zostawioą różnicę między wylewką a położonymi już kafelkami 16mm, bo tyle miała mieć deska na podłodze. Ale suma sumarum będą panele i grubszy podkład.

Więc planowanie nie zawsze się sprawdza.

Do tego trzeba znać dokładnie granice gdzie co będzie na podłodze.

• 2 weeks później...