Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego taras? Plusy i minusy.

Recommended Posts

U mnie będzie drewno bankirai. Fachowiec od podłóg powiedział mi, że wyłącznie egzotyczne drewno nadaje się na taras, żadne dęby, olchy etc.

Mam do niego zaufanie, bo pracuje w tej branży od wielu, wielu lat (a poza tym to kuzyn). Mój taras jest częściowo zadaszony, nawet myślałam żeby połączyć drewno z gresem, ale mam wylany beton na jednakowym poziomie i musiałabym pod płytki podnosić poziom.

Tak więc pewnie będą dechy na całości, ale kiedy :o :o :cry:

Też rozważam drewno egzotyczne albo bangkirai albo

massarnduba

Niekoniecznie ;) Zerknij np. na cennik DLH ze strony powyżej - pozycja "Deska tarasowa Twinson" - to też kompozyt. Tu na cenę wpływa technologia, niestety.

Ceny desek np. Masaranduba zaczynają się od 12,50 zł/mb, co daje ok. 125 zł/m2, a ceny kompozytów to 56 zł/mb co daje ok. 260 zł/m2.

Do tego trzeba kupić cały osprzęt montażowy, typu legary, klipsy, klopsy i inne śmopsy i cena rośnie ;) Natomiast pod deskę standardową dasz jakieś łaty/kantówki dobrze zaimpregnowane, czy nawet konstrukcję stalową i masz spokój :)

A czym konserwować taki taras drewniany aby trwałość była porównywalna do łodzi?;)

Spód przecież będzie powoli gnił.

Odkęcać wszystko i konsterować np. co 3 lata ?

Jak to będzie gnił? Przecież taras robi się ze spadkiem, izoluje go, dechy leżą na legarach, między dechami zostawia się szpary - woda przelatuje przez dechy a potem dalej wzdłuż legarów.

Załączam link do fajnych tarasów-mam go też z forum:

http://www.decks.com/photosearch.aspx

Ceny desek np. Masaranduba zaczynają się od 12,50 zł/mb, co daje ok. 125 zł/m2, a ceny kompozytów to 56 zł/mb co daje ok. 260 zł/m2

Jedna cena zanizona druga mocno zawyzona. Cena deski Twinsona to obecnie 27pln/mb(netto). Taras na gotowo wychodzi jakies 200pln/m2. Jest to torche duzo ale troche taniej od egzotyków ktore trzeba olejowac 2x do roku. Zdjecia twinsona wstawiałem gdzies na forum. Jak dla mnie cena/jakosc dobra i banalny montaz co tez obniza cene koncowa tarasu. Do desek kompozytowych nie trzeba kupowac profili montazowych.Minumum to deska,klips z nierdzewki i wkret z nierdzewki(to ostatnie kupilem na allegro bo sporo taniej). Montaz bez widocznych wkretów od góry. Ogolnie dobra rzecz dla kogos kto chce miec taras bezobsługowy.

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...