Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zgranulować styropian?

qwert

Recommended Posts

• 5 months później...
  • 2 years później...
  • 1 month później...
Mi się nie udało na szybko zmontować sprawnej maszynki i kilka worków styro czeka na lepsze czasy lub mój humor. Już minimalny luz na uchwycie wiertarki spowoduje prędzej czy później przecięcie rury. Wiertarka, dokładnie taka sama makita jak ta z linkowanego wątku dostała w kość i zaczęła wydzielać dziwne zapachy topionego plastiku(przyznam że już jest wiekowa). Po godzinie pracy można robić za odgromnik, tak się wszystko elektryzuje. Jak się elektryzuje, to kulki styro są przyklejone wszędzie. Ja raczej bardziej byłbym skłonny do zmontowania małej beczki, maks. 100l, takim zamocowaniu jakiegoś metalowego śmigła tak, aby drugi koniec można było luźno umieścić w dolnej części beczki w jakimś łożyskowanym elemencie i wio. Po skończonej pracy pokrywę razem z wiertarką odłączamy i w środku mamy granulat. Mielenie w patencie Geda trwa długo, u mnie przynajmniej tak było.

• 10 months później...

Czy przypadkiem styropian się nie utlenia i nie znika? Czy tylko jest wrażliwy na światło?

chcę zrobić z resztek styropianu granulat. kiedys na forum ktos pokazywal maszynkę domowej roboty, do robienia granulatu z kawalkow styro.

moze pamietacie gdzie to było? albo macie pomysł jak to zrobić?

ps tarcie o ścianę odpada, za duzo tych resztek ;)

• 1 year później...
  • 5 months później...
chcę zrobić z resztek styropianu granulat. kiedys na forum ktos pokazywal maszynkę domowej roboty, do robienia granulatu z kawalkow styro.

moze pamietacie gdzie to było? albo macie pomysł jak to zrobić?

ps tarcie o ścianę odpada, za duzo tych resztek ;)

na stronie hurtownia7 sprzedaja takie małe młynki rozdrabnicze do styropinu

nie wiem czy pasuje i czy cena bedzie dobra , ale warto zobzcyc

, podone maszyny wystarczy wpisac w youtube młynek do styropinu i mozna tam zobzcyc jak to działa