Gość sympatyk muratora 07.12.2003 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2003 Czytalem nowe prawo budowlane, ale ciagle jest dla mnie nie zrozumiale zagadnienie budowy w odległosci 1,50m od granicy dzialki lub w granicy z dzialka. Mam na swojej dzialce budynek uslugowy(magazyn meblowy) 20,0x8,0m, zlokalizowany w odl.3,00 m od granicy zacbodniej dzialki. Chcialbym go rozbudowac i zblizyc na 1.50m do granicy. Na dzialce sasiada stoi budynek mieszkalny w odl. 4,0m.Zlozylem w Urzedzie w Wydz.Architektury wniosek o wydanie warunkow zabudowy terenu,lecz uzyskalem odpowiedz, ze decyzja bedzie negatywna poniewaz taka lokalizacja budynku wg nowego prawa budowlanego jest nieprawidlowe!Nadmieniam, ze plan zagospodarowania przestrzennego dla naszego miasta zezwala na budowe budynkow mieszkalnych i uslugowych na tym terenie .Prosze o mozliwie jasna i czytelna odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.01.2004 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Odległość wyjściowa to 3m od granicy dla ścian bez otworów (okiennych, drzwiowych). Szczegółowe uwarunkowania znajdziesz w warunkach technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie-Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 14.04.2002r. (Dz.U. Nr 75, poz.690 z późniejszymi zmianami). Natomiast uzasadnione zbliżenie wymaga uzgodnienia z Ministrem Infrastruktury - art.9 ustawy Prawo budowlane. W tym przypadku składasz wniosek do Ministra ale za pośrednictwem swojego organu (wydającego pozwolenie na budowę). Do Ministra możesz się zwrócić na etapie przed ustaleniem warunków zabudowy. Szczegółowych informacji winieneś uzyskać w swoim urzędzie miasta/starostwie. Cierpliwośći i powodzenia w żmudnej drodze postępowania administracyjnego. Grzela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 12.05.2004 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 Na stronach Ministerstwa Infrastruktury opublikowany jest PROJEKT rozporządzenia (z listopada 2003) w dot. warunków usytuowania budynków na działce: http://www.mi.gov.pl/moduly/dokumenty/dokument.php?id_dokumentu=463 który wprowadza wiele zmian np. odległość od granicy ściany z oknem lub drzwiami zostaje 4 m, ściana bez okien czyli np z luksferami moga być oddalone tylko 1,5 m!!! Dowiadywałem się niedawno - projekt ma być niedługo podpisany przez ministra (teraz już nowego) i jeszcze miesiąc wakacji od podpisania - ponieważ jeszcze nie złożyłem wniosku o pozwolenie na budowę, mam nadzieję, że akurat wstrzelę się w termin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts