Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mozna kłaść gładź bezpośrednio na beton komórkowy ?

Recommended Posts

Szukam oszczędności i tak mi jakiś murarz podpowiedział, że jeśli jest bardzo równo wymurowana ściana z betonu komórkowego to można kłaść gładź gipsową bezpośrednio na ścianę (z pominięciem tynku). Słyszeliście o takim pomyśle??? Robił ktoś coś takiego. nic tam nie pęka, nie prześwituje???

Szukam oszczędności i tak mi jakiś murarz podpowiedział, że jeśli jest bardzo równo wymurowana ściana z betonu komórkowego to można kłaść gładź gipsową bezpośrednio na ścianę (z pominięciem tynku). Słyszeliście o takim pomyśle??? Robił ktoś coś takiego. nic tam nie pęka, nie prześwituje???

Pomysł chytry - tylko trzeba uwzględnić pozostałe elementy....

Punkt pierwszy - pomyśleć jak schowasz wszystkie instalacje idące w ścianach?

Kable elektryczne, alarmowe, antenowe, komputerowe?

Wszystko będziesz musiał puszczać w bruzdach - chyba, że instalacje schowasz całą w podłodze.

Drugi - faktyczna równość tych ścian, jeżeli trafi Ci się nierówna (z dowolnego powodu) to pójdzie dużo drogiej gładzi na wyprostowanie jej.

Trzeci - sufity - i tak musisz otynkować albo wszędzie robisz podwieszane - co oczywiście trzeba uwzględnić w opłacalności całego planu.

Tyle widzę na pierwszy rzut oka.

Dlatego ja zdecydowałem się na wariant odwrotny. Na równe ściany z BK, równy tynk gipsowy i bez gładzi.

Najpierw trzeba zagruntować (warto), ale należy się i tak liczyć z tym, że na fugach mogą pojawić się pęknięcia. Możesz rozważyć zaciągnięcie ich pobieżnie siatką i klejem a no dopiero gładź. To powinno wyeliminować/ograniczyć pęknięcia.

Autor chciał oszczędnie a to co Ty proponujesz wyjdzie drożej niż tynk gipsowy.

Jeśli są idealne ściany to pakować tynk gipsowy gr.8mm - cena ok 20zł/m2, oczywiście instalacja schowana.

Można, tylko trzeba zrobić bruzdy w pustakach na przewody elektryczne, aby nie poszło zbyt dużo gipsu, na pierwszą warstwę użyj gipsu startowego następnie finisz i powinno być dobrze.

Pomyśl o innej metodzie, którą możesz wykonać sam przez co zaoszcządzisz troszkę kaski mianowicie naklejenie płyt gk.

Dlatego ja zdecydowałem się na wariant odwrotny. Na równe ściany z BK, równy tynk gipsowy i bez gładzi.

Tak to jest wariant nr2 ktory rozważam

Tylko to wymaga tynkarzy którzy zrobią perfekcyjne tynki albo wysokiego poziomu tolerancji na ewentualne niedoskonałości i asertywności na marudzenie gości od wykończeniówki :lol:

Jakbym miał budować drugi raz to już nie bawiłbym się w tynki tylko zrobiłbym płyty GK wszędzie - cienkie, klejone do ścian. Przy równych ścianach można zrobić to samemu i ani wielkiego syfu (chociaż moja ekipa tynkarska posprzątała po sobie) ani czekania na wyschnięcie. Przy tej pogodzie co była to makabra. Wszystko leży bo tynki schną i wyschnąć nie mogą.

Do tego dysponując czasem wolnym można by to zrobić to własnoręcznie.