gonsiorek 05.08.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Właśnie stoję przed wyborem drzwi zewnętrznych, byłem u stolarza, który od wielu lat robi w drewnie - po ustaleniu, że drzwi mam na wysokości 1.1 m nad poziom gruntu(ganek) oraz od strony północnej i dodatkowo zadaszenie nad wejsciem zasugerował drzwi sosnowe o grubości ok 4,5 - 5,5 cm. Drzwi są wykonane bez ocieplenia w środku - stolarz twierdzi, że nie bedą przemarzać. Co mam sądzic o takim rozwiązaniu ? Wielu producentów wkłada ocieplenie w drzwi - pianka tańsza niż drewno? Czy faktycznie ma to uzasadnienie cieplne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 05.08.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Ja mam drzwi sosnowe od września 2005 roku i nie narzekam, dodam tylko ze są zadaszone, od strony południowej na pewno żadna pianka nie jest lepsza od naturalnego drzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 05.08.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 faktycznie po roku użytkowania jednego rodzaju drzwi masz spore doświadczenie w tej materii - bez urazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-B 05.08.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Sosna o gr.4,5 cm raczej nie przemarznie. Ale dąb ..na pewno przemarznie. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 05.08.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Przemarzać to nie będą dopóki będziesz grzać w domu. Tylko, że Ty będziesz przez te drzwi podgrzewać okolicę Takie drzwi to się do bloku nadają (lokalowe) a nie do domu (zewnętrzne). Jeszcze od północnej strony... Jak dla mnie to tylko z ociepleniem. Też mam drewniane (meranti) od stolarza, też fachowiec od wielu lat i jakoś nie było zaskoczony tym że powinny być ocieplone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonsiorek 06.08.2009 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Przemarzać to nie będą dopóki będziesz grzać w domu. Tylko, że Ty będziesz przez te drzwi podgrzewać okolicę O tym nie pomyślałem - cenna uwaga - dziś mam spotkanie ze stolarzem, zobaczymu co mi powie w temacie strat ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts