malka 28.11.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 malka na strychu domku, na strychu garażu, w piwnicy pod altanką dom bez strychu, garaż bez strychu, nie ma altanki .... trza kopać piwnicę ale jest ziemianka - tylko kto mi każe po słoik wiśni przy -20 zasuwać do dziury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vilemo 29.11.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 A gdzie trzymac wino? Pewnie, mozna kupic kimatyzowana szafke, ale to koszt taki sam, jak piwnicy, no i dochodzi zuzycie pradu. A bez wina nie ma zycia. racja, bez dobrego wina nie ma zycia nie mamy piwnicy, ale zastanawiamy sie nad taka mala piwniczka na wino wolnostojaca na dzialce wkomponowana w skarpe. Moi rodzice tak sobie zrobili i wyglada swietnie widzialam tez rozwiazanie, ze wino jest skladowane w ciemnym pomieszczeniu pod schodami u nas jest bez piwnicy, gdyz zle mi sie kojarzy z domu rodzinnego - wilgoc, myszy pajaki, a jak bylam mala strasznie sie balam tam schodzic )) obecnie budujemy dom bez piwnicy, ale przewidzielismy procz obszernego garazu i duzej kotlowni lamus-warsztat dla mojej polowki oraz dodatkowa garderobe, tak aby nie zabraklo miejsca na rowery, narty i inne szpargaly. Dodatkowo zrobilismy garaz bez stropu, a zamiast tego wysoko ulokowane polki naokolo, tak aby dodatkowo wygospodarowac jeszcze miejsce na szpargaly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yatza 05.12.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Mam dom bez piwnicy (projekt Dom w Dziewannie 2), ale występuje on w wersji "2P" z piwnicą. Piwnica jest przydatna, choć wymaga bardzo dobrej hydroizolacji i jest stosunkowo kosztowna. U mnie piwnica zniknęła właśnie z powodu oszczędności. Choć marzy mi się w piwnicy taki męski kącik, na spotkania z kumplami: drugi kominek, stół bilardowy, barek i sprzęcik muzyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenon_arch 05.02.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Zdecydowanie z piwnicą, takie rozwiązanie praktycznie nie ma wad - oczywiście poza ceną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorothy 05.02.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 My mamy dom częściowo podpiwniczony.Będziemy mieli tam kotłownię+3pomieszczenia gospodarcze.Domek wyszedł troszeczkę wyższy niż na projekcie ze względu na małe okienko w jednym z pom.gospod. Nie ukrywam,że koszty wzrosły ale mimo to nie żałujemy.Zawsze będzie więcej miejsca na pierdołki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poziomka_a 07.02.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Mieszkam już w swoim domku ,minęły już dwa miesiące .Co do piwnicy to się sprawdza , mam pralnie , a suszarnię tam gdzie jest piec , pranie schnie tam bardzo szybko . Jakoś nie przeszkadza mi to , że muszę schodzić na dół . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 08.02.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 A my bedziemy mieli piwnice pod schodami na pietro:) Całe 3m2 Pozdrawiamy piwnicomaniaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żmija1719503461 08.02.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Z powodu waskiej dzialki mam projekt indywidualny, chcielismy dom z piwnica w ktorej kazde pomieszczenie dobrze zaplanowalismy kotlownia ,pralnia male miejsce na zaprawy i pokoj imprezowy. Maz lubi grac na gitarze i czsami urzadza z przyjaciolmi browarowe granie Wiec jak to bedzie w piwnicy to bedzie ciszej w calym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 08.02.2009 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Tak czytam i mi wychodzi że wielu buduje domy z sutereną, a nie z piwnicą Ja na przykład zbudowałem bez sutereny, ale piwniczkę mam, obok domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu77 08.02.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Jestem kolejnym zwolennikiem piwnic może dlatego, że w starym domu w którym jeszcze mieszkam piwnice odgrywają dużą rolę [kotłownia, skład opału, mega spiżarnia, pomieszczenie na graty] i wszystko pełne. Nadmienię jeszcze, że do tego mamy strych, wolnostojący garaż i pomieszczenie gospodarcze typu "stodoła" wszystko prawie pełne i jak tu mam nie budować piwnicy???Polecam obejrzeć mój przyszły domek oczywiście z piwnicą! http://www.archon.pl/projekt_domu/dom_w_rododendronach_6_p/m4783445a3fa41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majar69 09.02.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Buduję dom bez piwnicy - więc dla mnie wydawał się lepszy bez. Konkretnie na mojej płaskiej działce, relatywnie dużej piwnica wydawała się zbędna. Piwnica ma uzasadnienie gdy działka jest na stoku lub mała a nie chcemy iść w górę. W większości wypadków osoby posiadające piwnicę po prostu chcą ją mieć w związku ze swoim hobby, czy jakimś przeznaczeniem na cele rekreacyjne, kotłownię, pralnię, suszarnię. Nie chcą albo nie mogą mieć tych pomieszczeń w części mieszkalnej. Ja wolałam wygospodarować potrzebne mi powierzchnie gospodarcze na parterze (kotłownia jako przejście do garażu, mała spiżarka przy kuchni pod schodami) i na piętrze (pralnio -suszarnia przy łazience). Mieszkałam w domu z piwnicą i wnioski mam takie - nadmiar powierzchni gospodarczej nie sprzyja racjonalnemu jej wykorzystaniu i utrzymaniu porządku.- piwnica jest fajna jak wyjście z niej jest bezpośrednio do ogródka bez schodów, czyli dom na stoku Rozważałam jeszcze wariant częściowego zagłębienia piwnicy a reszta nad poziomem terenu. Fundamenty i tak ocieplałam. Plusem też byłoby to,że nie trzeba zasypywać fundamentów. Nie chciałam jednak mieć tarasu dużo powyżej poziomu ogródka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 24.02.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 ja buduję z piwnicą,bo bedę miała piec na węgieli i w ogóle sanki,rowery ,rolki nie będę zagracać tym domu.Poza tym marzy mi się sauna i tzw imprezownia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuznka 25.02.2009 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Zdecydowanie bez piwnicy !!!!!!!!!!W obecnym domu niestety są i kupa przydasiów w nich jest - najlepiej od razu zalać je betonem albo zamówić kontener i wszystko wywieżć, dlatego w przyszłym domu - NIGDY !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga132 07.03.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Mam zamiar dobudowac 2 pokoje razem 20m kw, ale myślę pod jednym dac podpiwniczenie, żeby umieścic tam piec. Czy ta piwnica 20m kw wyjdzie mi drogo, czy lepiej bez piwnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosia0023 07.03.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 My bez piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 07.03.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 A ja kazałem doprojektować piwnice pod całym domem 9,7 x 9,7 a garaż pozostawiam bez podpiwniczenia.Kolegi brat wybudował dom z garażem a teraz żałuje że nie zrobił bo garaż ma wiele innych niegarażowych zastosowań.Teraz będzie stawiał jeszcze wolno stojący więc to są pewnie jeszcze raz takie koszty niż podpiwniczenie.Mogę tam (muszę )urządzić pokój hobby Bo żona nie wpuści mnie do domu z modelem o rozpiętości skrzydeł ponad 2 m a garaż odpada bo 2xautko.Stanie też tam pompa ciepła i oczywiście rekuperator.Nie zapomnę też o spiżarni i pomieszczeniu na rzeczy zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona Sudol 07.03.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 My zdecydowaliśmy się na częściowe podpiwniczenie budynku. W efekcie będziemy mieć piwnicę o powierzchni 52 m.kw. Główny powód - brak możliwości lokalizacji pomieszczeń gospodarczych na poziomie parteru (dom parterowy). Spiżarnia jest obok kuchni, ale kotłownia będzie już w piwnicy. Poza tym w piwnicy planuję pralnię i suszarnię. Długo zastanawialiśmy się nad tym rozwiązaniem, analizowaliśmy "za" i "przeciw". Ostatecznie - zdając sobie sprawę ze zwiększenia kosztów budowy - zdecydowaliśmy o doprojektowaniu piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 21.04.2009 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Pozwolę sobie przyłączyć się do klubu sympatyków piwnicy. Moja działka znajduje się na zboczu gliniastego pagórka. Maksymalna różnica poziomu gruntu w obrysie domu wynosiła około 80cm. Tak więc aby fundament w najniższym punkcie był poniżej granicy przemarzania ściany fundamentowe musiały mieć około 2m. Zatem ściany piwnicy można było wymurować z podobnej ilości materiału. Dodatkowym kosztem był strop wraz ze schodami około 7 tys. oraz drenaż i ciężka izolacja (ok. 2 tys. + praca własna). Zaoszczędziłem jednak na piasku zasypowym około 2 tys (po zerwaniu humusu zostało by do zasypania dodatkowo około 80m3 pod posadzkami). O pracy przy zasypywaniu pod posadzki nie wspomnę. Brak piwnicy spowodował by pojawienie się dodatkowych pomieszczeń na parterze takich jak spiżarnia, kotłownia, pralnia, składzik na narzędzia ogrodnicze, warsztacik oraz stryszek na graty na poddaszu. W sumie dodatkowo jakieś 15m2 więcej stropu nad parterem i 21 m2 dachu (przy kącie nachylenia 45 stopni). 15*70zł+21*150zł daje nam 4200 zł. Załóżmy też że w obliczeniach się gdzieś pomyliłem i przyjmijmy dodatkowy margines błędu 1,5. co daje, że wybudowanie piwnicy kosztowało mnie około 5000zł. Jednak za te pieniądze mam dodatkowe 45m2 (75-30=45) powierzchni gospodarczej. Poza tym piwnica ułatwia rozprowadzenie i konserwację instalacji w domu. Także zyskałem większą swobodę przy wyborze sposobu ogrzewania domu (posiadam ewentualne pomieszczenie na opał). Właśnie dlatego jest piwnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borekbp 22.04.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Cześć, zastanawiam się nad piwnicą, przeczytałem cały wątek.Interesuje mnie projekt "Posadów" - budynek częściowo podpinwiczony - trochę ponad 20m2 Wg ekspertyzy geologa mam wody grutowe na głębokości 1,6metra, do tej głbokości żwir+glina. Dom najlepiej "wynieść" trochę, ponieważ sąsiednie działki są troszeczkę wyżej umiejscowione. Kolejne pytanie: Czy znając wyniki badań geologa jak powyżej zdecydowalibyście się na piwnicę? Mówiąc, że piwnica to dodtakowy koszt, to o jakich sumach w zaokrągleniu rozmawiamy? (przybliżony koszt dla np. mojej sytuacji) Czy jeśli wydam o X więcej pieniędzy jak zdecyduję się na piwnicę (część przedmówców twierdzi, że dlatego się nie opłaca), to czy właśnie nie zaoszczędzę, ponieważ nie będę musiał rezygnować z jeszcze cenniejszej powierzchni na parterze lub innych częściach podwórka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perłóweczka 02.05.2009 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 u nas piwnicy nie ma a szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts