pajogor 31.05.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 U nas bez piwnicy ! Zresztą teren jest dość mokry i z założenia nie zakładaliśmy budowy piwnicy. W innym wypadku kto wie, kto wie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejka2 31.05.2009 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 My również nie mamy piwnicy i wcale nam nie jest potrzebna, zawsze to mniejsze koszty budowy, ale nasza działka jest duża więc garaż i budynek gospodarczy są oddzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olasosenko 01.06.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Cały dom mam podpiwniczony . Mam dużo pomieszczeń w piwnicy : w jednej będzie pralnia , w drugiej piec na ekogroszek , w trzeciej jeśli kiedyś będę chciała mogę zamontować piec gazowy i nadal zostają mi trzy pomieszczenia . http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/vh/sd/aboj/cuYTHWYTGGfkc2MkhX.jpg To tak jak u mnie W jednym z pomieszczeń mój kochany mąż w przyszłości planuje saunę ale przedewszystkim KOTŁOWNIA w piwnicy a nie w domu i pralnia planujemy zsyp brudów z łazienki zrobić prosto do pralni ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poziomka_a 02.06.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 W jednym pomieszczeniu w piwnicy mam jeszcze prysznic , umywalkę ,wc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigol 02.06.2009 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Jestem za piwnicą! Jeżeli tylko warunki na to pozwalają (wody gruntowe) to piwnica się na pewno przyda!!! Zwłaszcza jak się nie planuje żadnego budynku gospodarczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 04.06.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Moze juz to pisalem wiec jeszcze raz PIWNICA Szukalismy takiej dzialki aby byla mozliwa jej budowa gdyz domu bez piwnicy sobie nie wyobrazam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 04.06.2009 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 ja buduję z piwnicą bo mąż się uparł ale do końca nie jestem przekonana idzie dużo bloczków i długo to trwa,dochodzi dodatkowy strop,domek wydaje mi się za wysoki.... z drugiej strony ciesze się ,że będzie kotłownia,magazynek i imprezownia-bezcenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 04.06.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 ja buduję z piwnicą bo mąż się uparł ale do końca nie jestem przekonana idzie dużo bloczków i długo to trwa,dochodzi dodatkowy strop,domek wydaje mi się za wysoki.... z drugiej strony ciesze się ,że będzie kotłownia,magazynek i imprezownia-bezcenne tak jest pod saune rowniez w piwnicy mamy wszystko przygotowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 06.06.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Jestem za piwnicą! Jeżeli tylko warunki na to pozwalają (wody gruntowe) to piwnica się na pewno przyda!!! Zwłaszcza jak się nie planuje żadnego budynku gospodarczego. U mnie z tymi warunkami to nie za bardzo ,bo mamy dość wysoki poziom wód gruntowych ale i na to jest rada....wyszliśmy z ławami ponad poziom wody co oznacza ,że kopaliśmy na głębokość max 90cm.Efekt jest taki,że piwnice są dość wysoko przez co parter też będzie wysoki , ale i na to mam sposób nadsypię sobie teren aby nie zaburzyc architektury domu. Dla chcącego nie ma nic niemożliwego hahahah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona Adwalka 19.12.2009 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Mieszkamy (2+2) w chatce z piwnicą i nie wyobrażam sobie że można by bez-chyba, że ma się super duże (30-40m2) pomieszczenie gospodarcze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 20.12.2009 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Ja sobie odpuszczam piwnicę, bo chcę mieć płytę fundamentową. Z drugiej strony zbieram dużo tzw. przydasiów, więc nie ominie mnie dostawienie w późniejszym terminie budynku gospodarczo-garażowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peterpan 28.12.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Piwnica to jest to !!! Nie wyobrażam sobie domu bez piwnicy, gdzie trzymać ten cały majdan, który się w niej mieści ? Garaż mimo, że podwójny to nie pomieści wszystkiego (kosiarki, pilarki tarczowej itp.) Najważniejsza kotłownia wraz paliwem znajduje się w piwnicy, magazyn pozostałości po budowie, rowery, choinki, nie wyobrażam sobie mieszkania bez piwnicy Żadnego "smrodku" piwnicznego nie ma i być nie może, piwnica jest ocieplona i suchutka, stała temperatura 15 oC. Instalacje przygotowane pod urządzenia w celach mieszkaniowych, duże okna 2 razy 120x120 i 90x60 powodują, ze jest bardzo widna. Jak się trochę odkujemy to może zrobimy lokal pod agroturystykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 28.12.2009 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Gdyby to ode mnie zależało... Pomijając dylematy kasowe, glebowe i urzędowe... i opinię męża!!! Biorąc pod uwagę wyłącznie nasze upodobania do spania w piwnicy - jesteśmy za! W związku z wybujałym apetytem na przestrzeń mieszkalną ograniczonym możliwościami naszego "M" - sypialnie obecnie mamy w piwnicy i jest super! W przyszłości również bym chciał, aby "prywatna" część naszego domu znajdowała się w piwnicy. Może jestem zdrowo kopnięta, ale... cenię sobie komfort spania w niskich temperaturach przez cały rok na okrągło! Natomiast nie wyobrażam sobie klimatyzacji w domu! Oprócz tego chciałabym w piwnicy umieścić garaże, magazyn i warsztat, kotłownie, pralnie, spiżarnie, pomieszczenie gospodarcze, saunę... Moja piwnica chyba będzie wielopoziomowa "Nad ziemią" umieścimy salon kuchnie, łazienkę. Tak, gdyby to ode mnie zależało wybudowałabym parterówkę z wielopoziomową piwnicą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciril 29.12.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Piwnica!!!! Nie tylko ze względu na ukształtowanie terenu... Kotłownia, garaż, warsztat, pralnia, kuchnia letnia, salon letni z wyjściem na taras i ogród. Miejsce, gdzie można chować i robić rzeczy zbyt brudzące by robić je w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 29.12.2009 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 My będziemy mieli piwnicę.Dom 117 m powierzchni użytkowej + piwnica. Działka ma lekki spadek, na dodatek jest nieco poniżej poziomu drogi, fundament musiałby być tak wysoki, że piwnica niejako i tak sama wyszła, jedynym dodatkowym kosztem są schody i dodatkowy strop. Pojawia się także oszczędność:- nie zasypujemy fundamentu, nie dopłacamy za piach- nie potrzebujemy budować garażu i pomieszczeń gospodarczych na parterze (garaż w piwnicy) więc oszczędzamy na fundamencie + na powierzchni stropu nad parterem + na powierzchni dachu- mamy miejsce na ewentualną kotłownię, choć jej nie planujemy to kto wie, co będzie za 20 lat, nie trzeba będzie budować składzików na węgiel czy drewno Domy bez piwnicy są dobre na płaską działkę gdzie nie ma problemu z niwelacją nierówności terenu, lub, z lekkim spadkiem, gdy te różnice wysokości są niewielkie. Poza tym wygoda, jaka wiąże się z posiadaniem piwnicy jest warta tych dodatkowych pieniędzy, a po dokładnej kalkulacji na dobrą sprawę w naszym przypadku okazało się to wyjście o wiele bardziej ekonomiczne. Na działce nie ma problemów z wodą więc izolacja nie musi być ciężka, nie będzie więc to jakiś koszt ogromny czy kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magsos 20.01.2010 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Jestem jak najbardziej za piwnicą. Niestety nie mam jej ze względu na tereny podmokłe. Gdybym miała możliwości, napewno bym chciała mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zsb1 23.01.2010 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Dużo zależy od gruntu no i oczywiście finanse to jest kluczowa sprawa. Pozatym to ZDECYDOWANIE Z PIWNICĄ!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiek5 24.01.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Witam oczywiście z piwnicą . Mieszkam w domu z piwnicą i następny też będzie z piwnicą - zalety jak w postach wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 29.01.2010 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Witam oczywiście że z piwnicą ,poziom wód gruntowych mamy tak 4.5 m pod powierzchnią ziemi(dane pobrane ze studni abisynki )więc bedzie piwnica tm będzie piec co. pralnia ,spżarnia,siłownia ,jak Bozia da to może i sauna,napewno jest potrzedna żeby nic sie po domu nie walało,taki swoisty magazyn rzeczy różnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 29.01.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 ... sałna .. bez profanacji kolego sauna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts