FOXSTER 29.01.2010 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Ok poprawiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HansKlopss 02.02.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Mam jedno z pomieszczenie w piwnicy ponad 30m2Na razie jest tam przechowalnia materiałów czekających do wbudowania ale jak skończę wykończeniówkę to zamierzam ładnie to pomieszczenie wykończyć i stopniowo z roku na rok wymiennie istalować:- stół z piłkarzykami- stół do ping-ponga- i na koniec stół do bilardaW lato, kiedy temperatura na zewnątrz wynosi 25stopni, wewnątrz jest baardzo przyjemny chłodekPoza tym mam w w piwnicy również pralnio-suszarnię (około 15m2), kotłownie (6m2) w której mam kocioł-lodówkę na gaz oraz odkurzacz, pomieszczenie z dużym rekuperatorem (12m2) i jeszcze 2 pomieszczenia (15m2 i około 20m2).Nie potrafię wyobrazić sobie, że można mieć dom bez piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 02.02.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 ... zamierzam ładnie to pomieszczenie wykończyć i stopniowo z roku na rok wymiennie istalować: - stół z piłkarzykami - stół do ping-ponga - i na koniec stół do bilarda W lato, kiedy temperatura na zewnątrz wynosi 25stopni, wewnątrz jest baardzo przyjemny chłodek ... ... Nie potrafię wyobrazić sobie, że można mieć dom bez piwnicy Choć ktoś potrafi mnie zrozumieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innowator 04.02.2010 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Piwnica czy ją budować? -Zalewając fundamenty i podnosząc je nad grunt już mamy gotowe ściany podpiwniczenia.Tylko później musimy ją zasypać. gdy go nie robimy. -Wilgoć i woda - izolacja nie musi być taka droga. Ja zalałem ławy i na cały obrys domu położyłem folię budowlaną grubości 0.5mm a na nią styropian 2cm i zrobiłem zbrojoną płytę. Dopiero na niej w szalunkach ulałem ściany. Koszt folii w 2002r wymiar 12/14m 500zł, pytałem teraz zbytnio się nie zmienił. W koło ław zrobiłem drenaż odwadniający- rura + 2 studzienki i flizelina 250zł. Sam go instalowałem jak i zbrojenie na płycie. Ściany pomalowałem 3 razy dysperbitem i ociepliłem styropianem FS20 i obłożyłem tą samą folią budowlaną. Dysperbit i ocieplenie oraz folię kładziemy również przy fundamentach zasypywanych tak że koszt praktycznie ten sam. - mieszkam 4lata a dom już stoi od 2002r W piwnicy sucho, nie śmierdzi pleśnią, jak to inni opisywali. Zalety : -same zalety, w piwnicy mam kocioł na drewno. W drugim pomieszczeniu pod salonem zapas drewna na całą zimę, - w następnym pomieszczeniu zamrażara i przetwory, soki i zgrzewki z piwkiem , oraz butle ze swojskim winem o temperaturze między 14 a 16 stopni przez cały rok.Piwnica nie ogrzewana - W następnym pomieszczeniu hydrofor, odkurzacz centralny, którym w 10 minut odkurzam całą piwnicę i wodomierz, - bezpośrednio pod stropem biegną rurki CO do każdego grzejnika na parterze i wychodzą bezpośrednio nad nim -zaleta -są cały czas dostępne w razie jakiej kolwiek awarii.Z vrurami kanalizacyjnymi jest podobna sprawa. Kalkulowałem koszt budowy garażu przy domu- adaptowanego na kotłownię- koszt dużo większy. Dach który trzeba nad nim zrobić przeważa szalę na jego niekorzyść. Ostatnie 4 pomieszczenie zaplanowałem na stół do tenisa lub bilard. Jednym słowem nie ma co, piwnica pod domem jest ogromnym zapleczem dla jego dobrego funkcjonowania. A dla jego domowników to same wygody. Pozdrawiam wszystkich decydujących się na to rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 07.02.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Witam, Ja tez niewyobrazam sobie domu bez piwnicy, tylko ze moje zalozenie bylo takie, zeby nie robic domu duzego (bede mial 94m2 netto parteru i poddasza) ale za to piwnice w nim miec i bede mial ok 50m2 piwnicy a w niej kotlownia, pralnia, odkurzacz centralny, rekuperator, warsztacik rowerowo-snowboardowy i taka wielka lodowka z hainekenem (zartuje). Piwnica musi byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 08.02.2010 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 niektorzy jej nie buduja bo sany szkoda my w sumie mieszkamy ponad 1,5 roku a dopiero teraz kladziemy kafle na schodach do piwnicy, w spizarce, wykanczalismy w kaflach kotlownie, bedziemy wstawiac drzwi do pomieszczen itd. momentami nawet nie ma gladzi na scianach a zamiast lamp wisza zarowki w oprawkach ALE piwnica jest i spelnia swoje zadanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdallena99 08.02.2010 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Dla mnie piwnica to taka graciarnia - przynajmniej do tej pory nie spotkałam się z innym jej zastosowaniem. Ale są też tacy którzy z góry mają zaplanowane,że będzie tam np. sauna i to wszystko i takie coś jest oki. Ale nie robić z piwnicy salonu gry, pralni i coś tam jeszcze wmieszać no bo tyle tam miejsca! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 08.02.2010 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Dla mnie piwnica to taka graciarnia - przynajmniej do tej pory nie spotkałam się z innym jej zastosowaniem. Ale są też tacy którzy z góry mają zaplanowane,że będzie tam np. sauna i to wszystko i takie coś jest oki. Ale nie robić z piwnicy salonu gry, pralni i coś tam jeszcze wmieszać no bo tyle tam miejsca! Napewno jet to graciarnia, ale i takie pomieszczenie jest potrzebne. Dla mnie to nie tylko graciarnia ale przede wszystkim kotlownia i pralnia. oprocz tego mam jeszcze moje rowerki, deski snowboardowe i lubie cos przy tym pogrzebac, i gdzie mialbym to robic, w salonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdallena99 08.02.2010 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Tomi78__ Wysłany: Pon, 8 Luty 2010 18:31 Temat postu: -------------------------------------------------------------------------------- magdallena99 napisał: Dla mnie piwnica to taka graciarnia - przynajmniej do tej pory nie spotkałam się z innym jej zastosowaniem. Ale są też tacy którzy z góry mają zaplanowane,że będzie tam np. sauna i to wszystko i takie coś jest oki. Ale nie robić z piwnicy salonu gry, pralni i coś tam jeszcze wmieszać no bo tyle tam miejsca! Napewno jet to graciarnia, ale i takie pomieszczenie jest potrzebne. Dla mnie to nie tylko graciarnia ale przede wszystkim kotlownia i pralnia. oprocz tego mam jeszcze moje rowerki, deski snowboardowe i lubie cos przy tym pogrzebac, i gdzie mialbym to robic, w salonie? kotłownia to kotłownia, pralnia też chociaż jak dla mnie pralke można wstawić gdziekolwiek; a reszta do garażu i jest porządeczek, wszystko na swoim miejscu Ale to jest tak jak z większością subiektywne stwierdzenie "na swoim miejscu". Dobrze,że każdy ma wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdallena99 08.02.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Tomi78__ Wysłany: Pon, 8 Luty 2010 18:31 Temat postu: -------------------------------------------------------------------------------- magdallena99 napisał: Dla mnie piwnica to taka graciarnia - przynajmniej do tej pory nie spotkałam się z innym jej zastosowaniem. Ale są też tacy którzy z góry mają zaplanowane,że będzie tam np. sauna i to wszystko i takie coś jest oki. Ale nie robić z piwnicy salonu gry, pralni i coś tam jeszcze wmieszać no bo tyle tam miejsca! Napewno jet to graciarnia, ale i takie pomieszczenie jest potrzebne. Dla mnie to nie tylko graciarnia ale przede wszystkim kotlownia i pralnia. oprocz tego mam jeszcze moje rowerki, deski snowboardowe i lubie cos przy tym pogrzebac, i gdzie mialbym to robic, w salonie? kotłownia to kotłownia, pralnia też chociaż jak dla mnie pralke można wstawić gdziekolwiek; a reszta do garażu i jest porządeczek, wszystko na swoim miejscu Ale to jest tak jak z większością subiektywne stwierdzenie "na swoim miejscu". Dobrze,że każdy ma wybór. [/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 09.02.2010 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 ... jak dla mnie pralke można wstawić gdziekolwiek ... pewnie, np. tak jak kiedys do lazienki czy nie daj Boze kuchni. Tylko po co? w pralni jest zdecydowanie poreczniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdallena99 09.02.2010 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Ja pralkę (a dokładnie pralko- suszarke) będę miała w WC ale zabudowaną, nad pralką półeczki na proszki i inne środki. Nie mam potrzeby robienia oddzielnych pomieszczeń dla czynności które są tylko małą częścią naszego życia, wolałabym wykorzystać to miejsce do innych celów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 09.02.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Ja pralkę (a dokładnie pralko- suszarke) będę miała w WC ale zabudowaną, nad pralką półeczki na proszki i inne środki. Nie mam potrzeby robienia oddzielnych pomieszczeń dla czynności które są tylko małą częścią naszego życia, wolałabym wykorzystać to miejsce do innych celów. A rob jak chcesz, mozesz miec pralke kolo kominka, tez zabudowana. Nie o pralnie chodzi, a o kotlownie i graciarnie, ja mam maly domek i na te pomieszczenia na parterze miejsca nie mam i dlatego robie piwnice. Nie wyobrazam sobie MOJEGO (Twoj sobie wyobrazam)domu bez piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 09.02.2010 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Ja pralkę (a dokładnie pralko- suszarke) będę miała w WC ale zabudowaną, nad pralką półeczki na proszki i inne środki. Nie mam potrzeby robienia oddzielnych pomieszczeń dla czynności które są tylko małą częścią naszego życia, wolałabym wykorzystać to miejsce do innych celów. u nas pralnia ma kilkanscie mkw ale docelowo ma tam powstac sauna gdzie pralka bedzie niezauwazalnym dodatkiem. Teraz jest tam puuuuuuuusto i stoi jedyna praleczka ze wszelkimi koniecznymi proszkami, plynami itd pomieszczenie powstalo wlasnie w tym celu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdallena99 09.02.2010 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Tomi78__ o pralce pisałam odpowiadając piotrulex'owia to że każdy ma wybór to jest najwspanialsze MÓJ ma to a TWÓJ ma to a wymieniamy się tu poglądami, żeby inni mogli też podjąć decyzje, więc pozostańmy przy merytorycznej dyskusji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 09.02.2010 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Rowniez zaliczam sie do zdecydowanych zwolennikow piwnicy. Nasz dom jest czesciowo podpiwniczony. Razem z zona swiadomie wybralismy ten wariant, dokladnie planujac na etapie projektu, jakie funkcje mialyby spelniac ulokowane w piwnicy pomieszczenia. A poniewaz oprocz funkcjonalnosci, duza wage przywiazujemy do ergonomii, wyszlo nam 80 m2.Wydzielone sa w niej nastepujace pomieszczenia: pralnia, suszarnia, kotlownia, fitness i hol. Pralnia (13 m2):- umieszczona na cokole wanna metalowa, - pralka, - suszarka kondensacyjna, - pojemniki na brudna bielizne/ubrania, - pojemna szafa stojaca do przechowywania: zapasow proszkow, plynow, roznych srodkow chemicznych, papieru toaletowego, chusteczek higienicznych, papieru kuchennego, wszelakich srodkow i przyrzadow oraz urzadzen do sprzatania - plaskie szafki wiszace z artykulami aptecznymi i zapasami kosmetykow. Suszarnia (8 m2):- "stacjonarne" stanowisko do prasowania,- regal, na ktorym mozna na biezaco odkladac uprasowana bielizne, reczniki, posciel, ubranie, etc.,- system wieszakowy do biezacego odwieszania uprasowanych ubran,- miejsce na tradycyjna suszarke, jesli nie korzystamy z suszarki kondensacyjnej lub nie wystawiamy prania na taras. Hol (24 m2):Komplet mebli w stylu kuchennym, do przechowywania zapasowych serwisow, galanterii szklanej, wazonow, etc.Blaty, regaly spelniajace funkcje spizarni.Wygodny dostep do innych pomieszczen. Fitness (26 m2):Przestrzen do wygodnego rozmieszczenia sprzetu do fitnessu.Oprocz tego, bardzo pakowna szafa na ubrania sezonowe, komplety poscieli, recznikow, rozne dokumenty. Schody i przestrzen pod schodami (5 m2):Dodatkowe regaly na przetwory. Wedlug mnie, zaleta takiego rozwiazania polega na tym, ze w sposob klarowny, na jednym poziomie, moglismy skoncentrowac wygodne pomieszczenia gospodarcze i rekreacyjne. Dzieki temu, urzadzajac klasyczna przestrzen mieszkalna, nie musielismy zbyt czesto dokonywac kompromisow pomiedzy estetyka a pragmatyzmem. W pomieszczeniach gospodarczych mozemy swobodnie, w nieskrepowany sposob, wykonywac czynnosci "malo reprezentacyjne".Dodatkowo zyskujemy miejsce do przechowywania sporych zapasow roznych produktow niezbednych w gospodarstwie domowym lub po prostu rzeczy potrzebnych nam rzadko, okazyjnie lub sezonowo. Przyjemnym efektem ubocznym jest rowniez redukcja ilosci wyjazdow do sklepow, czyli wiecej czasu wolnego. Minusem sa oczywiscie niemale koszty inwestycyjne i, moim zdaniem najpowazniejsza wada - duza, dodatkowa przestrzen do sprzatania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdallena99 09.02.2010 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 szok jestem pod wrażeniem, to jest merytoryczna dyskusja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 09.02.2010 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Co do kosztow piwnicy - jesli n aetapie wyboru projektu zdecydujemy sie na nia, to mozemy wybrac taki projekt w ktorym nie ma pomieszczen gospodarczych w strefie mieszkalnej, czyli dom jest mniejszy ponad piwnica, czyli tanszy, bo mniejsza zabudowa, pow dachu itd. Ale inwestorzy czesto robia tak, ze kupuja projekt a pomysl piwnicy przychodzi w trakcie adaptacji owego projektu i dodanie do niego piwnicy jest wtedy drozsze, bo w czesci mieszkalnej istnieja juz pomiszczenia takie jak kotlownia pralnia itd. Ja z gory planowalem maly dom zeby zrobic go z piwnica i pomimo niewielkiej powierzchni mieszkalnej (po podlodze jakies 94m2) to razem z piwnica mam do zagospodarowania juz 150m2. A podpiwniczajac 120metrowa parterowke tobimy nagle 240m2.......tylko czy tyle potrzebujemy?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 10.02.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 ... tylko czy tyle potrzebujemy?????? jesli garaz zrobicie w piwnicy na jakies 2 autka, rowery, motorek to pewnie tak jesli nie to jest to spory metraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 10.02.2010 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Tomi78__, nie musisz przeciez podpiwniczac calej parterowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts