Tomi78__ 10.02.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Tomi78__, nie musisz przeciez podpiwniczac calej parterowki. No niby tak... Napiszcie co planujecie w piwnicy, tak jak wierzch napisal Ja w sumie to kotlownia, pralnia z suszarnia i moj kacik remontowy - rowerowo snowboradowy na dlugie zimowe wieczory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 10.02.2010 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Nasza piwnica: http://www.studioatrium.pl/res/359/pw.png Bieg schodów będzie odwrócony więc miejsce pod schodami będzie po prawej. 1. Hall - 4,35 m - pod schodami jakieś szafki na rzeczy typu mop, wiadro, środki czystości używane sporadycznie itp. - jak się zmieści to szafka na ubrania robocze do pracy w ogrodzie itp. 2. Pomieszczenie gospodarcze - 18,45 m - tutaj będzie terma, dodatkowe szafki w stylu kuchennych na naczynia i serwisy używane sporadycznie, szafki z przetworami itp. - tutaj lub w garażu zlokalizujemy także jednostkę odkurzacza centralnego 3. Pomieszczenie gospodarcze - 9,75 m - tutaj będziemy przechowywać rzeczy firmowe, to czym aktualnie handlujemy czy półprodukty do wytwarzania różnych gadżetów itp. ot magazyn sobie tu zrobimy 4. Garaż - 35,95 m - 2 auta się tu nie pomieszczą, ale zmieści się 1 + rowery + rolki + innego typu sprzęty sportowe + szafki na narzędzia różnego typu + kosiarka itp. w rogu mała robocza umywalka Podpiwniczenie mamy pod całym domem, oczywiście sauny, siłowni, kina, salonu letniego z wyjściem na ogród i wielu innych rzeczy nie będzie, ale czy nam to potrzebne? Chyba raczej nie Dzięki temu, że mamy piwnicę: - oszczędzamy miejsce na działce - dom ma obrys 8,5 x 10,7 więc zostaje sporo miejsca na zagospodarowanie działki (12 ar) - mamy miejsce na ewentualną kotłownię, czy na przechowywanie różnych rzeczy mniej lub bardziej potrzebnych - mamy miejsce na rozprowadzenie wszelakiego typu instalacji bez konieczności ich pilnego maskowania, jak by to miało miejsce w przypadku domu bez piwnicy - mamy miejsce na odkurzacz centralny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 10.02.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Napiszcie co planujecie w piwnicy, tak jak wierzch napisal ... dom jak w podpisie http://www.archigraph.pl/?co=piwnice&n=384 sa tam rzuty 1. komunikacja i spizarenka w czesci pod schodami 2. garaz przedluzony o czesc pod tarasem - na dlugosci 2 kombiaki i fura wegla pod tarasem sie miesci - ma ponad 40mkw 3. kiedys sauna a teraz pralnia - ma ponad 16mkw - przesunieta sciana dzielaca od garazu 4. kotlownia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwcia74 13.02.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 my mamy w tej chwili strych a nie mamy piwnicy i moim zdaniem jak juz wybierać miejsce na graciarnię itepe to 100 razy lepsza piwnica, jak dla mnie z dwóch zasadniczych powodów:1. piwnica ma odpowiedniejszą temperatutę2. o wiele wygodniejsze wchodzenie (wyobraźcie sobie wnoszenie i wynoszenie rowerów czy mebli ogrodowych przez wąskie i niewygodne tzw. młynarskie schody miejsce na tzw. graciarnię jest w każdym domu: jedni mają w piwnicy, inni na strychu, a jeszcze inni w obrębie części mieszkalnej, i tu jedyną zaletą jest brak schodów, czyli wszystko na jednym poziomie; ale czy to najtańsze rozwiązanie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof Jench 13.02.2010 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Jaki dom jest lepszy? z piwnicą czy bez? ja wybrałem bez a wy? Wybudowalem bez i zaluje. Wybudowalem "Kanadyjczyka" i jeszcze bardziej zaluje - dom mi sie wali i niewiem gdzie znalesc rzeczoznawce ktory by mi dal niezalezna opinie co robic czy burzyc czy remontowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 14.02.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Jaki dom jest lepszy? z piwnicą czy bez? ja wybrałem bez a wy? Wybudowalem bez i zaluje. Wybudowalem "Kanadyjczyka" i jeszcze bardziej zaluje - dom mi sie wali i niewiem gdzie znalesc rzeczoznawce ktory by mi dal niezalezna opinie co robic czy burzyc czy remontowac. Napisz jakies szczegoly i zdjecia to cos moze poradzimy. Pozdrawiam P.S. Dom tylko z piwnica, wiadomo ze jak ktos nie ma to musi sie przyzwyczaic i jakos sobie radzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 15.02.2010 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Nasz dom piwnicy nie ma. Aby był funkcjonalny, jest miejsce w górnej łazience na wydzieloną pralnię.Strych bez trudu mieści drewniane krzesła i leżaki ogrodowe.Przy kuchni jest pojemna spiżarnia, której ściana zewnętrzna jest po stronie północnej, podłoga bez ogrzewania, więc jest sporo chłodniej niż w kuchni.Pomieszczenie gospodarcze ma 15m. kw. czyli na tyle duże, by zmieścić całe "gractwo". W takim układzie bez piwnicy da się żyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daszaA 16.02.2010 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 jeśli jest możliwa, to tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiwer 17.02.2010 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Po długich batalich, dyskusjach i przemysleniach piwnica będzie.Będzie pod częścią domu.Pomieszczenie 21m2: kotłownia (w tym miejsce na ewentualny piec na paliwo stałe), może podzelimy to ścianką, wydzielając miejsce na "schowek" - np narty itdPomieszczenie 9m2: narazie brak pomysłu, ale wiem, że męzowi marzy się mini siłownia.Mamy spad terenu i piwnica tam wychodzi naturalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diplodok 23.02.2010 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Podpiwniczenie pod całością budynku, co daje jakieś 60m powierzchni piwnicy dużo miejsca na przetwory, winko, graty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 24.02.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Częściowo podpiwniczony ze względu na ukształtowanie terenu Pod tarasem pomieszczenie na sprzęty ogrodowe tudziez rowery i takie tam. W piwnicy kotłownia plus dodatkowe pomieszczenie. Razem (pod tarasem i pod domem) około 55m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borekbp 31.08.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 a ja tak z ciekawości zapytam tych co mają piwnicę... jak odprowadzacie z niej wodę do kanalizacji/zbiornika? albo inne pytanie: na jakim poziomie macie rurę odprowadzającą ścieki? nad sufitem piwnicy? gdzieś po środku czy przebija posadzkę piwnicy? niby to ma do zbiornika iść (raczej płynąć) ze spadkiem, ale to na jakiej głębokości kopać szambo, żeby w piwnicy mieć "saunę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 03.09.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 jesli by to nie było takie kosztowne przedsięwzięcie TO TAK a że jest TO NIE BEDZIE u mnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 03.09.2010 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 (edytowane) A u nas też jest piwnica, ok.75 mkw.Mamy duze pomieszczenie dla hobby mojego męża, małą kotłownię ( opalamy groszkiem), mam pomieszczenie gospodarcze na zamrażarkę, przetwory, suszarkę do prania i małą spiżarkę pod schodami na ziemniaki, jarzynę, większe zakupy i wina. I wiecie- martwię się,że mam za mało miejsca!!! A gdzie przezimuję moje wielgachne oleandry:-(, a gdzie poukładam skrzynki z cebulami z ogrodu, bulwami, kłączami itp..Do tego obawiam się,że nasze cztery rowery nie zmieszczą się do garażu ( co by go wygodnie używać) więc też do piwnicy...i narty, sanki, dodatkowe krzesła jak się goście zjadą, meble ogrodowe...I mężowi cały czas marzyła się sauna..... Jednak uważam,że jeśli dom ma być bez piwnicy to należy zwrócić uwagę na takie sprawy jak: - parter powinien być koniecznie powiększony o duże pomieszczenie gospodarcze, wygodną spiżarnię, obszerny garaż; dodatkowe wyjścia na zewnątrz z zaplecza; - sprawa ogrzewania domu - jeśli to ma być kocioł na paliwo typu miał, drewno, groszek- to przyznam,że nie wyobrażam sobie kotłowni za drzwiami z korytarza... - dom będzie tańszy w budowie bez piwnicy, ale dojdą koszty większego dachu, więźby, pokrycia; - jeśli działka jest niezbyt duża to czasem trzeba " uciekać" z budową do góry niż wszerz; - nikt mnie nie przekona,że lepiej zamiast piwnicy dobudować później domek gospodarczy - finansowo to się NIGDY nie opłaci; Ogólnie- jeśli dom ma być bez piwnicy- to trzeba bardzo dobrze przemyśleć układ i wielkość dodatkowych pomieszczeń na poziomie mieszkania.I nie łudźmy się, że mała spiżarka przy kuchni i trochę szerszy garaż nam wystarczy. Aha - niepotrzebne graty się wyrzuca, - te potzrebne trzeba gdzieś przechować - to dla tych, którzy twierdzą,że piwnica służy tylko do składowania nikomu niepotrzebnych rupieci. To tyle:-) pozdrawiam Edytowane 3 Września 2010 przez gahan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirawoj 05.09.2010 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Mój sąsiad wybudował sobie dom bez piwnicy. Teraz po 5 latach samochody stoją na zewnątrz, bo nie mieszczą się do garażu. Kosztem części garażu zrobił kotłownię. Groszek na zewnątrz, opony zimowe/letnie (8 szt) na zewnątrz, bo kto je wyniesie na strych! Będzie stawiał wiatę na samochody obok domu. Jak postawi się garaż wolno stojący to i podatek od nieruchomości wyższy. Ja mam piwnicę pod całym domem i każde pomieszczenie ma swoje przeznaczenie. Co do kanalizacji, to jak robili studzienki w ulicy to pilnowaliśmy, żeby były poniżej poziomu podłogi w piwnicy i dzięki temu sąsiad, który tego nie przewidział mógł odprowadzić wodę z piwnicy do kanalizacji miejskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maestrod 05.09.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Mamy dom z piwnicą (w trakcie budowy, obecnie pokrywany jest dach dachówką ceramiczną). Metraż całego domu to 480 m2, łącznie z piwnicą. Piwnica nie jest pod całym domem - część garażowa jest niepodpiwniczona. Mamy małą działkę, gdzie nic więcej - ani garażu, ani nawet altanki na narzędzia czy grill i zestaw ogrodowy - się nie zmieści. Piwnica była świadomym wyborem, bo jest mnóstwo rzeczy do przechowywania, a wszystkiego nie upchniemy w dwustanowiskowym garażu. Chcemy żeby w domu było przestronnie, bo to wcale nie powierzchnia domu powoduje, że więcej jest sprzątania, a właśnie zagracenie w każdym pomieszczeniu różnych rzeczy, typu dodatkowe szafki, komódki i rzeczy które możnaby składować w specjalnie przeznaczonych do tego miejscach itp. Te rzeczy powodują, że trzeba więcej natrudzić się przy odkurzaniu, myciu podłóg. Mimo wszystko i tak mamy sporo problemów z rozmieszczeniem wszystkiego. Ostatnio stwierdziliśmy że zrezygnujemy z dodatkowej (trzeciej) łazienki na piętrze połączonej z sypialną -miała być ona tylko dla nas. Dzięki temu będziemy mieć większą garderobę i nie będziemy gracić dodatkowo sypialni jakimiś komódkami na bieliznę, czy na inne rzeczy które nie zmieściłyby się w garderobie. Poza tym koszt wykończenia dodatkowej łazienki, a później mycie dodatkowej kabiny prysznicowej, armatury, WC i zlewu. Mamy spiżarnię połączoną z kuchnią - moim zdaniem niezbędny dodatek: frytkownica, sokowirówka, malakser, wyciskarka do soków, toster, gofrownica, przyrząd do gotowania na parze, a może elektryczny grill, albo ekspres do kawy, czy czajnik bezprzewodowy, duże garnki. Fakt część tych rzeczy można poustawiać na blatach kuchennych, ale nie wszystko Spiżarnia jest w tym celu niezbędna, ważne żeby była pod ręką. Inne rzeczy które można trzymać w spiżarni nie wymieniam nawet, bo pewnie większość z Was zna jej zastosowanie. Spiżarnia ma wymiary 1m x1,9m. Wystarczająco duża na wszystkie kuchenne dodatki, łącznie z magazynowaniem cukrów, mąk, słoików i innych artykułów. Piwnica będzie podzielona na część mieszkalną: 1) część salonowa 33,8 m2 (gdzie będę miał swój sprzęt grający - hobby wraz ze statywami, może jakiś bilardzik też znajdzie tu swoje miejsce, może jakiś barek - latem będzie chłodniuko i przyjemnie), 2) drugie pomieszczenie 20m2 połączone z częścią salonowa - będzie to pomieszczenie fitness: rowerek, mata do ćwiczeń, piłka, deska do brzuszków i może w przyszłości inne rzeczy. 3) korytarz 6,9 m2 4) pralnia 8,8 m2 i 5) suszarnia 8,5 m2 6) część tzw. brudna to osobne pomieszczenie oddzielone szczelnie drzwiami na piec i instalację całą instalację CO, a także składzik na opał np zapas drewna do kominka. Takie są plany. Dzisiaj mi żona powiedziała że nie będzie "latać" trzy piętra z brudną bielizną do piwnicy ... więc musi być zsyp (i tu proszę o pomoc jaka rura się nadaje na zsyp, albo jak można to rozwiązać, wiadomo zsyp musi mieć gładką powierzchnię, żeby nie zatrzymało się nic po drodze. Zsyp akurat będzie z góry (z piętra) przechodził przez spiżarnię (róg) i prosto do pralni do pojemnika na brudki, gdzie będzie na nie (brudki) czekać pani pralka, żelazko i deska do prasowania wraz ze sznurem, bądź suszarką (albo jednym i drugim bo wszystko nie wywiesi się na suszarce gdyż jest za niska) - jest małe okno które suszeniu będzie sprzyjać. Moim zdaniem nie da się w 100% tak zaaranżować domu, ażeby wszystko było pod ręką. Nie ma takiej opcji, zawsze będzie jakieś ale. Trzeba natomiast tak wykonać rozmieszczenia wszystkich pomieszczeń w domu, żeby było jak najbardziej wygodnie i trzeba brać tu pod uwagę wiele aspektów. Przykładowo w nowym domu nie będziemy mieć strychu - jest piwnica. Gdyby nie ona to nie wiem gdzie trzymalibyśmy rożnego rodzaju (teraz z innej beczki) pudełka po butach, sprzęcie agd, rtv, telewizorze i innych drobiazgach typu części komputerowe - gdzie wiadomo trzeba je trzymać bo za rok czy dwa może zechcę coś sprzedać i oryginalne opakowania są niezbędne do wysyłki. Gdzie mam to trzymać ? Wszystko w garażu ? ... i do tego stół z krzesłami ogrodowymi, grill, parasol, może myjkę samochodową, dodatkowe opony letnie i zimowe dla samochodu, a gdzie miejsce na rowery ? A jakieś akcesoria monterskie, klucze, śubki i inne (mini warsztat). A gdzie schować odkurzacz, mopa, wiaderka, miski i inne tego typu rzeczy. Wszystko to jeśli będzie poupychane odpowiednio w garażu, sypialni, kuchni i łazience spowoduje że sprzątania nie będzie mnie ze względu na mniejszą powierzchnię, a będzie go o wiele więcej, bo będzie bardziej zagracone. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 16.10.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 a ja tak z ciekawości zapytam tych co mają piwnicę... jak odprowadzacie z niej wodę do kanalizacji/zbiornika? albo inne pytanie: na jakim poziomie macie rurę odprowadzającą ścieki? nad sufitem piwnicy? gdzieś po środku czy przebija posadzkę piwnicy? niby to ma do zbiornika iść (raczej płynąć) ze spadkiem, ale to na jakiej głębokości kopać szambo, żeby w piwnicy mieć "saunę" U mnie scieki z piwnicy (woda z pralki i wanienki oraz zneutralizowany kondensat z kotla) sa odprowadzane do POS przy pomocy pompy Grundfossa, ktora jest umieszczona w dolnej czesci szafy w pralni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milkowska 06.11.2010 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Witam, teraz mieszkam w domu z piwnica, w przyszlym roku bedzie on rozbudowany w bok gdzie jest duzy spadek, roznica poziomow okolo 120cm, wiec naturalne ze zrobimy piwnice. Mieszkam na wsi, mam jescze inne pomieszczenia gospodarcze ale nie wyobrazam sobie zeby nie bylo piwnicy, bo bedzie tam pralnia i garderoba "robocza" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweł83 07.01.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Rozmawiałem z kolegami którzy są w trakcie budowy i z takimi którzy kilka lat mieszkają w swoich domkach, Ci którzy zrobili dom bez piwnicy żałują, ci którzy zrobili częściowo podpiwniczenie żałują że nie mają pod całością a ci którzy mają pod całością mówią a nie mówiłem... Jeśli warunki pozwalają piwnica to bardzo przydatne pomieszczenie np. kotłownia,skład opału, garaż, pralnia,suszarnia, koncik imprezowicza itp Koszta są większe o bloczki, strop, trochę więcej instalacji i ocieplenia. Budując dodatkowy budynek (garaż) na pewno koszta będą większe i co dla mnie jest dużym minusem to przejście z domu do garażu np. zimą, zmniejszenie powierzchni działki i większe podatki. Jeśli ktoś się liczy z kosztami to można wykończenie piwnicy zostawić na lepsze czasy, chodzi mi o tynki, podłogi. Ja wybrałem dom parterowy, z całym podpiwniczeniem, wymiary domu 10x15 m coś takiego http://www.extradom.pl/projekt-domu-poltorak-slj1001.aspx Jestem za piwnicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszowy_misio 07.01.2011 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 U nas z piwnica bo wymusilo to uksztaltowanie dzialki i namowila nas projektantka. Wyszly bardzo wysokie sciany fundamentowe i lepiej to wykorzystac niz zasypac.Do tego mam znaczna roznice pomiedzy poziomem drogi i po prostu zima nie wjechalbym pod gore, a tak prosto z drogi do garazu w piwnicy.Poza tym dzialka jest malenka i garaz, kotlownie, pom gosp bede mial w piwnicy zamiast zajmowac kolejny kawalek dzialki. To tyle plusow.Najwiekszym minusem sa koszty jej budowy, ale w sumie za garaz obok tez trzebaby bylo zaplacic.Kazdy mowi zobaczysz bedziesz jeszcze zadowlony z piwnicy, ale poki co przeraza mnie koszt jej budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts