Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom z piwnic? czy bez?

Recommended Posts

Budując na stoku 33 stopnie byłem zmuszony pod całym domem zrobić piwnicę. Do okoła ścian fundamentowych 1m do wewnątrz wybudowałem ściany pomieszczeń właściwych . Pomiędzy tymi ścianami na 3/4 długości wyszła piękna piwnica ze stała temperaturą na winko i insze specjały .Reszta powieszchni została wykorzystana na pokój i letnią kuchnię .Od południa na całej długości w tej piwnicy zrobiłem 15 m balkon ,który jest 1,5 metra nad ziemia.Jaki stok jest duży widać po lewej stonie .

• Odpowiedzi 293
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam dodatkowe 40 m2 za około 11000 zł (częściowe podpiwniczenie). W piwnicy mam pralnię, suszarnię (w zimie pranie schnie w ciągu 48 godzin najwyżej, czasem szybciej) i graciarnię. Gratów narazie jest niedużo, część zniknie po wykończeniu domu i wybudowaniu garażu, ale narazie mogę sobie tam mieć bałagan i nie przejmować się. Gości nie straszą wiszące na kaloryferach majtki, nie denerwuje mnie odgłos pracującej pralki. Mieszkam na wsi i stwierdzam, że mnie piwnica się przydaje. Ale szanuję też argumenty tych, którzy nie widzą potrzeby jej posiadania. Jak to się mówi ... "jeden woli ogórki, drugi ogrodnika córki"

Z piwnicą. Nawet pod częścią domu. Ci co mieszkają w blokach nie wiedzą ile rzeczy dodatkowo ma się mieszkając we własnym domu. Nie mówię o majsterkowaniu czy innym hobby. A gdzie hydrofor, odżelaziacz (w moim przypadku) wino, grzybki. Ktoś napisał że teraz nie robi się przetworów. A własnie że się robi! I trzyma je się w piwnicy. A warsztacik na zapleczu wolnostojącego garażu nie podoba mi się wcale a wcale. Szczególnie w zimie kiedy trzeba tam pójść i to NAGRZAĆ aby coś możnia było dłubać. Do kitu rozwiązanie. TYLKO PIWNICA!

Wydaje mi się.że wiele zależy również od wielkości działki.Nie na każdej można pozwolić sobie na zbudowanie garażu ,kotłowni i innych pom. gospodarczych więc wtedy można to wszystko umieścić pod domem.U nas nie będzie piwnic i zastanawiam się czy dobrze zrobiłam zgadzając się na to :-? /mąż nie chciał/.Mam nadzieje,że garaż dwustanowiskowy,dwa małe pom.gospodarcze i kotłownia ze składzikiem na opał to nie będzie za mało na upchanie wszystkich szpargałów.Acha będzie jeszcze stryszek ale niski 140cm. w szczycie.

ja tez mam piwnice, co prawda w kostce i w spadku, ale sa niewatpliwe korzysci. moje dzieci maja tam wszystkie swoje letnie cuda, zona trzyma w kartonach notatki z 3 lat studiow i dziwne ksiazki, stoi sprzet trenigowy, wielkie gary i pare jeszcze cudow. jestem zdecydowanie za piwnnica. poza tym ja nie mialbym miejsca na narzedzia - nie do pomyslenia. jak widze u tescia 3 srubokrety ciagle wypadajace z szafki i rower skladak zlozony w pawlaczu, to mnie ciarki przechodza. chcielismy kupic dom bez piwnicy z garazem na 2 samochody - nie bylo by gdzie trzymac rowerow, szczegolnie, jak mlodziez wyciaga je 3 razy dziennie i ma sie ich w domu 6 sztuk. PIWNICA JEST THE BEST.

Ja mam ograniczenie do powierzchni zabudowy (110 m/kw) I muszę robić piwnicę, bo gdzie się zmieszcze z kotłownią, pralnią i jakąś małą spiżarnią(jedyne pomieszczenie które miło wspominam) no i winko. Wychowałem się w domu z piwnicą i zawsze był to burdelnik, też teraz nie bardzo byłem nastawiony do piwnicy ale zmusila mnie góra do tego. Oczywiście w rachubę wchodzi częściowe podpiwniczenie.

mam piwnicę pod częścią domu, powstała tylko ze względu na nierówności działki. za tą kasę miałbym jeszcze jeden garaż wolnostojący ze 30 m2, ale d..., różnica poziomów na działce to 1,7m, wykopałem jeszcze 0,8 m i mam piwnicę 2,2 wysoką i 65 m2 - jedno pomieszczenie - robi wrażenie, jak będzie z jej przydatnością - czas pokaże, opalał będe drewnem to jak się sprężę opału wlożę do niej ze 100 kubików i 5 lat mogę "leżeć" :wink: , pierwotny plan z domem bez piwnicy i z garażem na 2 auta - ok 60 m2 bardziej mi się widział, do wykończenia piwnicy brakuje jeszcze dwojga drzwi, okna i wykończenia schodów to też pociągnie grosza. drugi dom zbuduję napewno bez piwnicy i jak już w nim trochę pomieszkam to będę wiedział który lepszy, z czy bez piwnicy, na tą chwilę to czysta teoria,

pozdrawiam

P.S. jestem na etapie poszukiwania kotła CO, za jakiekolwiek namiary na kotły lub opinie z góry dziękuje, myślę też o akumulacji ciepła -zbiornik o poj. 1000-1500 ltr. pozdrawiam

Nowaczka- jezeli masz wodę w piwnicy, to znaczy, że coś schrzaniono na etapie budowy. Kierownik budowy powinien ocenić jakość podłoża i dać zarpoponowac stosowną izolację. Jezlei u ciebie jest grunt podmokły to powinien zrobić tzw" wannę". Może to trochę więcej kosztuje, ale wówczas w piwnicy masz sucho.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
A u mnie dom jest z 1938 roku i piwnica jest, a w niej dodatkowa kuchnia, kotłownia, spiżarnia, pracownia malarska, warsztat itp i nie wyobrażam sobie gdzie by to wszystko miało być, jeśli by jej nie było. wszystkie pomieszczenia mają okna.