mik99 14.03.2004 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Zdecydowanie bez piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heliodor 14.03.2004 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Z piwnicą .A w niej: garaż , pralnia suszarnia, kotłownia gaz plus drewno,skład drewna, miejsce na żaglówkę, sauna,pokój rekreacyjny,spiżarnia,miejsce na 6 rowerów i tyleż par rolek,łyżew,narty...H Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 16.03.2004 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 nie mam piwnicy i dobrze. na graciarnię (postaram się żeby jej jednak nie było) mam poddasze nieużytkowe i spory garaż, słoików nie robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zone 17.03.2004 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 nie rozumiem, dlaczego piwnica ma kojarzyc sie z ciemnościami, brudem, śmieciami, itp. To od nas samych zależy jak ona będzie wyglądała, jeśli jesteśmy brudasami i nie dbamy o porządek to każde pomieszczenie z czasem zamieni się w chlewik... Ja mam piwnicę i jestem z tego powidu bardzo zadowolona (jedno z głównych kryteriów wyboru projektu) nie wyobrażam sobie trzymania pralki np. w kuchni, kotła za ścianą w pokoju, a suszenia "prania" na sznurkach w łazience - to dopiero powoduje wilgoć! dla mnie dom z piwnicą to podstawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rethman 01.04.2004 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Jak zwykle jedni są ZA, drudzy PRZECIW. Ja należę do tej drugiej opcji. 1-y argument : bez piwnicy da się żyć i funcjonować , mamy dwie duże piwnice , z których sporadycznie korzystamy ( składowisko rupieci, starych książek, ubrań , słoików itp). Znając swoje nawyki i rytm życia - wiem, że to co wyniesione , niepotrzebne , zapomniane jest właśnie w piwnicy. Nawet mamy tam wielki gąsior do wina , ale nigdy nie wykorzystany 2-i : dość kosztowna inwestycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 02.04.2004 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Rethman - zależy od podejścia jak się chce wykorzystać piwnice. Ja akurat jestem za 1-szą opcją i korzystać z niej będę, ponieważ będę miał w niej 2-stanowiskowy garaż, reszta to pralnia, kącik na zaprawy oraz kotłownia, .... a i miejsce na gąsiora się znajdzie. Teraz coi prawda mieszkam jeszcze w bloku ale z gąsiora korzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qura 02.04.2004 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Jeszcze nie buduję ale chciałbym z piwnicą. Dlatego, że za stosunkowo nieduże pieniądze można zyskać dużo przestrzeni na różne ciemne sprawki, jakich w domu się nie uniknie, i dzieki temu zyskać na powierzchni mieszkalnej domu. Po co mi kotłownia, czy graciarnia na parterze? Wolę powiększyć salon lub zrobić gabinet/p.gościnny. Spiżarnia (3m2) mimo wszystko przy kuchni by się przydała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 02.04.2004 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Z piwnicą Z konieczności (warunki zabudowy - na wysokości min 5m mam mieć okap i spadek dachu 45-47 stopni, a takie warunki spełnia tylko dom z piwnicą) niestety są to większe wydatki. Za to może kiedyś w piwnicy założe mały interesik . W planach mam saunę, łazienkę, salę ćwiczeń, warsztat i kotłownię z pralnią. Jak wygram w toto-lotka to może uda mi się ją wykończyć Na razie priorytetem jest część mieszkalna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 02.04.2004 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 JA mam mała działkę a chciałem mieć garaż dwustanowiskowy. Jedyna rada --> garaż w piwnicy. Oprócz tego rzeczywiście można "odgracić" dom trzymając niecelowe rzeczy właśnie w piwnicy, np kocioł grzewczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 02.04.2004 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 BEZ!!! Jeśli tylko coś znajduje się w piwnicy, to nigdy nikomu nie chce się po to iść! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zone 02.04.2004 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 zależy jak nisko moja jest całkim blisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frustrat 02.04.2004 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 A ja będę miał piwnicę - przyziemie. Działkę mam nad jeziorem i nie wyobrażam sobie oabym mógł zbudować dom bez piwnicy, co więcej dodatkowo podpiwniczyłem jeszcze garaż.Działka na skarpie ma swoje wymagania i zamiast zasypywać fundamenty na wysokość 2 m wolałem zrobić przyziemie. Parter od strony ulicy jest na jej wysokości, natomiast od ogrodu jest I piętrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 02.04.2004 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Nie mam piwnicy z uwagi na wysoki poziom wód gruntowych. Nie bez znaczenia są też dodatkowe koszty,które trzeba ulokować pod ziemią. Ja natomiast jestem niecierpliwa i jak najprędzej pragnęłabym doczekać się sfery mieszkalnej. Zresztą, nie od razu Kraków zbudowano. Piwnice zrekompensuje nam kiedyś budynek gospodarczy (mamy dużą działkę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 02.04.2004 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Oczywiście że z piwnicą. Specjalnie doprojektowaliśmy to coś. A koszty, no cóż.... Życie nauczyło mnie, że dziś nie mam kasy, jutro jest łatwiej a za kilka lat kasa jest, i wtedy co????? Mogę sobie te pieniądze przykleić do ściany i popatrzeć a piwnicy dalej ni ma No jest jeszcze drugi wariant: kupić lub wybudowac nowy dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zofija 02.04.2004 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Początkowo miałam zamiar budować bez piwnicy, wszyscy straszą kosztami. Ale dziś spotkałam znajomego i powiedział, że u niego piwnica to raptem 10.000 złociszów podczas budowy więcej, a zysk powierzchni użytkowej spory. No i gdzie ja bym schowała narty!! O tym zupełnie nie pomyślałam, i namiot (teraz wszystko stoi u teściowej), i rowery i magazyn komputerów mojego męża, i wszystkie słoiczki (brokułki marynowane i kalafiorki, mniam). Oj, będzie piwnica, szczególnie, że działka tylko 11 metrów szerokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 02.04.2004 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Zofija - oczywiście. Nikt nie zmusza CIę do kłądzenia marmurów w piwnicy. Należy to traktować jako doidatkową kondygnację, za którą trzeba zapłacić ekstra 7.000 - 12.000 zl zależy kto i za ile buduje. oczywście później podstawowe wyposażenie, ale to można robić z czasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 02.04.2004 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Ja oceniam to tak;ściana fundamentowa wyższa o 1m + zbrojenie stropu i o tyle to właśnie jest droższy wariant z piwnicą. Oczywiście najważniejszy jest poziom wody jeżeli istnieje zagrożenie "mokrej" piwnicy więc nie, jeżeli woda jest poniżej ław fundamentowych to z piwnicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 03.04.2004 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2004 thalex, oj to nie wszystko. Zapomniałeś o takich dodatkach (tak w skrócie) : 1) schody, 2) ścianki wewnetrzne, 3) drzwi, 4) kaloryfery, 5) tynki i okładziny, 6) o drenażu że nie wspomnę. Ale i tak ja buduje piwnicę!!! Naprawdę warto (oczywiście nie na graty). Ja będę miała: 1) kotłownię (schodzi z parteru do piwnicy), 2) pralnie i suszarnię (brak w projekcie - pralka w łazience ), 3) piwnicę na przetwory, 4) no i mój mąż pokój rekreacyjny (również kono domowe ). Wybór oczywiście należy zawsze do inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciampur 04.04.2004 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Jak masz sporo kasy to mozna zarzykować, ale kto tam będzie chodził?Mowa o pralni , siłowni itp to bajki dla dzieci. Zobaczysz czy kochanej będzi chciało się lecieć do piwnicy uprasować koszule skoro mozna to zrobić w salonie przed telewizorem ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harpo 05.04.2004 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Oj! Piwnica sie przydaje. Ale mamy dylemat finansowy. Domek gospodarczy to jednak nie to samo, bo w piwnicy nawet zima jest znosna temperatura. Moja mama ma w piwnicy drugi salon. Jest idealny latem, przyjemnie chlodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts