Aleksandryta 05.04.2004 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Mam 52 m2 piwnicy, ale takiej glebokiej z oknami w lejkach 2,40 wysokosci. Jest super . jest najbardziej lubiana czesc domu. Na podlodze glazurka. Sciany biale. Pomieszczenie gospodarcze 5 m2, gdzie trzymam chemie, resztki glazur, mlotki itp. oraz narzedzia ogrodnicze, potem pralnia ok. 7 m2 pralka, zlew i sznurki do suszenia, potem kotlownia ok. 5m2 i jeszcze zmiesci sie suszarka do suszenia na cito. No i pokoj hobby ok 30 m2. Tam sa stare meble, regaly z ksiazkami stary telewizor, deska do prasowania. Cud miod Kocham moja piwnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zone 05.04.2004 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 masz rację, ja też będę swoją kochać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 05.04.2004 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Aha zapomnialam napisac, ze ogladam TV w czasie prasowania i nie musze tego robic w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzyciel 05.04.2004 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 o ile tak naprawdę piwnica podnosi koszt budowy domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 06.04.2004 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Średnio liczą o 20%-30% kosztu całej budowy. Ja robię piwnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 06.04.2004 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Piwnica - ponad 70m2, Garaż - 31m2. Nie rozpatrywałem innej opcji niż dom z piwnicą, znam domy z piwnicą (dom dziadków czy rodziców), znam domy bez piwnic (np. dom teściowej), nie przekonują mnie żadne powyższe argumenty, a już na pewno nie koszty, które w moim przypadku podniosły koszt całkowity .... o 7% (wliczyłem i strop zbrojony, i schody... a nawet okna... ) a zwiększyłem powierzchnię użytkową o... 30% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 06.04.2004 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Krystian - podaje pesymistyczne zwiększenie kosztów. Wiesz.., marmury, plazma w kotłowni etc. Genralenie przy lux wypasie piwnicy (a niektórzy tak robią), te koszty nie przewyższają wartości, kótrą podałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 06.04.2004 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 ... ja opisałem tylko mój przypadek... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 06.04.2004 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Krystian - musze powiedzieć że mnie pocieszyłęś, ponieważ mam zamiar budować piwnicę i lżej mi się zrobiło jak podałeś swój poziom zwiększenia kosztów. Masz może jakieś uwagio z doświadczenia podczas budowy piwnicy? Chętnie je wykorzystam przy budowie swojej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbasia 07.04.2004 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Bez piwnicy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sil 15.04.2004 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Gdyby było nas stać, pewnie budowalibyśmy z piwnicą- z przeznaczeniem nie na graciarnię, a - jak ktoś to fajnie wyżej określił- na hobby. A że rzeczywistośc jest brutalna , budujemy bez piwnicy, ale za to z pomieszczeniem gospodarczym i spiżarnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 15.04.2004 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Buduje bez piwnicy i pewnie nawet gdybym miał więcej pieniędzy to tak by pozostało. Z tego co obserwuję u znajomych to ich piwnice w błyskawicznym tempie zamieniły sie w magazyny "PRZYDA SIĘ" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zone 15.04.2004 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 bo może rzeczxywiście się przyda wiele razy wyrzuciłam coś, czego potem żałowałam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 15.04.2004 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Krystian.... Masz może jakieś uwagi z doświadczenia podczas budowy piwnicy? Chętnie je wykorzystam przy budowie swojej. Miałem kupę szczęścia bo z wykopu miałem piesek do zaprawy na cały dom, a trochę tego było... trochę obrazków poniżej, daj link do projektu to pooglądam i coś podpowiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciunio 01.05.2004 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2004 Gdybym mial wiecej kasiorki to nie zastanawialbym sie i budowal piwnice. Jako ze fundusze mam mocno ograniczone wiec buduje bez podpiwniczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxtor 01.05.2004 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2004 Bez piwnicy bo: wysoki poziom wód gruntowych, moim zdaniem szkoda kasy. Zamiast piwnicy mamy kilka pomieszczeń gospodarczych: 3 garderoby, spiżarnia przy kuchni, kotłownia i pomieszczenie tzw. "ogrodowe" z wejściami z garażu i z zewnątrz. Wolę takie rozwiązanie, ale piwnica też ma swoje zalety. Można na przykład zamknąć tam niegrzeczną żonę (lub męża). Ja w tym celu mam przystosowany schowek pod schodami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 01.05.2004 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2004 ... maxtor - a ,,Szósty zmysł" oglądałeś ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toil 04.05.2004 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Tylko z piwnicą jeśli pozwalają na to warunki i kasa.Masa miejsca na rózne schowki ,mały warsztacik,oczywiście kotłownia i skład opału (nie lubie takich żeczy obok kuchni czy salonu)Jestem za piwnicą chociaż kosztowała mnie trochę zdrowia(prócz kasy oczywiście).Nie żałuję tej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toil 04.05.2004 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Acha,zapomniałem.Pozdrawiam wszystkich którzy mają i nie mają piwnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inz. Shoov 16.07.2004 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 Witam, nikt nie wziął pod uwagę tego, że podpiwniczenie daje choćby to ze na piętrze jest cieplej w zimie . Niewątpliwą zaleta podpiwniczenia jest również to, przynajmniej w moim wypadku, kiedy działka jest o wymiarach 20x60 nie traci się miejsca na parterze na takie niezbędne "pierdółki" jak kotłownia, pralnia, garaż, spiżarnia (wbrew pozorom mieszkając na wsi robi się przetwory, w tym jej urok). Gdzie trzyma się choćby mleko w kartonie, nikt mi chyba nie powie ze będzie chodził na zakupy do sklepu codziennie po cos, co można kupić w markecie i trzymać w spiżarni . W piwnicy można mieć warsztat można nawet wygospodarować miejsce na pokój rekreacyjny z dużym telewizorem i to pokój nie mały . Dzięki piwnicy zyskujemy duży przestronny ergonomiczny parter do celów kulinarnych wypoczynkowych i ogólnie relaksacyjnych, w którym jest cicho i spokojnie... no i naturalnie większy ogród. mamy większą powierzchnie użytkową i zamiast kolejnego pietra mamy poddasze, dzięki czemu domek wygląda ładnie. Wiec, jeśli tylko istnieje możliwość podpiwniczenia to polecam, jestem na etapie wybierania projektu i wiem ze będzie to projekt indywidualny z podpiwniczeniem. Wiec, jeśli kogoś nie przeraża dodatkowe 100 000- 200 000 to polecam, bo warto, w końcu dom to dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts