Rysiu 04.09.2004 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 Mój projekt 150 m2 ma częściowe podpiwniczenie 38m2. Ktos sie orientuje jaki to moze być koszt? Do tej pory chcialem rezygnowac z piwnicy, ale po przeczytaniu Waszych postów sie waham. Faktycznie pralnia, kotlownia sie przyda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 06.09.2004 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Ja nie lubie piwnic - kojarzy mi sie z ponuroscia, wilgocia, rupieciarnia itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antonio3 09.09.2004 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 Witam wszystkich forumowiczów!!Właśnie wróciłem od architekta. Czytałem ten post chyba z godzinę. I chciałbym się podzielić z Wami swoimi przemyśleniami odnośnie piwnicy.Zawsze zarzekałem się że dom będzie bez piwnicy - dziadkowie mają i pamiętam że "ciągnęło" od podłogi-zawsze narzekali że po co im piwnica.Ja myślałem inaczej: dodatkowy strop, dodatkowe zabezpieczenie przed wodą, dodatkowe koszty bo wyższe ściany fundamentowe i obawa czy nie będzie wody...Ale jest też druga strona, którą dzisiaj sobie uświadomiłem.1. Nawet przy lekkim spadku terenu wysokośc ścian fund. będzie musiała być wyższa niż przy terenie płaskim - w moim przypadku - min 1,7m - do osiągnięcia znośnej wysokości piwnicy już niedaleko. 2. Projektując budynek nie brałem pod uwagę "wodotrysków" typu pralnia, spiżarnia, miejsce na opał, rowery, sanki itp. itd. Chcąc uzyskać choćby niektóre muszę zwiększyć długość ścian domu, a i garaż nie może być standardowej wielkości. Powiedzmy dom min. 11 x 13 m. Przy założeniu że chcę mieć np. boki 10 x10 - muszę dołożyć: 4m długości ściany, większy strop, większy dach!!!, więcej materiałów na posadzki, ocieplenia (no i kubatura w górę), tynki, i masę innych rzeczy. Nawet nie chce mi się wyliczać kosztów. Mam działkę 31m x 34. I jakoś tak szkoda mi miejsca na duży dom - wolę mieć więcej przestrzeni wokół bo nie mieszka się tylko w domu. 3. Korzyści: - mogę zmniejszyć wymiary boków nawet do 9 x 9 przy zachowaniu pełnej funkcjonalności domu- parter z piwnicą jest z natury rzeczy cieplejszy niż bez- oszczędności (fundamenty należy zasypać i to nie ziemią którą się wybrało, utwardzić, potężnie zabezpieczyć!!! jeśli nie chce się mieć zimno od gruntu -matulu ileż to warstw? można się od tego pogubić) 4. Co do tematu graciarni to indywidualna sprawa charakteru. Jeśli jest kominek to można a nawet trzeba mieć w piwnicy drzewo - najlepiej lekko wilgotne bo całkiem suche spala się momentalnie - osobne zadaszenie na zewnątrz to dla mnie strata miejsca, można składować węgiel - znam kilku znajomych z rodziną włącznie - którzy palą węglem i gazem w budynkach w tzw. nowej technologii. Gaz nie ma najmniejszych szans przy węglu. Kwestię czystości pomijam. Doniczki z balkonu z ziemią po sezonie trzeba gdzieś schować. A rowery? W tej chwili mam 2 - jeden na balkonie a drugi u teścia w garażu. Dziecko rośnie -więc będą 3 a potem 4- i na tym koniec. Jeśli ktoś ma wątpliwości to proszę o podanie wg norm wielkości garażu w którym mają się zmieścić 4 rowery, min. jedna półka na narzędzia, opony zimowe, sanki, kosiarka, choinka i nie widomo co jeszcze- nie mówcie mi że to nie jest potrzebne bo nie uwierzę... Można by tak dalej i dalej ( nie mówię tu o graciarni typu coś co się kiedyś przyda). Oczywiście można podwiesić, upchnąć, zakamuflować tylko po co? 5 Dla tych co to muszą tak "strasznie" schodzić do piwnicy. Mieszkam obecnie na 4 piętrze, noszę zgrzewki wody (nie jestem kulturystą ani moja żona), zakupy, wózek i dziecko, torbę, fotelik, z psem 3 x dziennie, jak czegoś zapomnę to "pylam" do góry i w ogóle to nachodzę się pewnie kilkanaście razy na dól i do góry dziennie. I bardzo dobrze. jadę do pracy-siedzę, w pracy siedzę-wracam-siedzę, w domu siedzę --coś tam zrobię - idzie noc-leżę.... bardzo dobrze że w domu z piwnicą będą schody i na poddasze też - mam 31 lat i gdy kucam a potem wstaję mam problemy z wyprostowaniem nóg (to nie choroba) ale "bezruch".Myśle że bez piwnicy to bym zwapniał, ale to już moje dedukcje... Podsumowując:Jeśli możecie i chcecie i robicie słoiki, palicie węglem, nie straszne wam katakumby, lubicie winko-jak ja-realnie rozważycie koszty - to myślę że piwnica - niekoniecznie pod całym budynkiem jest potrzebna. Jakoś w naszym kraju przyjęło się że piwnica to dodatkowy duży koszt, zimniej i co by tam jeszcze. Wystarczy popatrzyć na historię- brak piwnicy to była rzadkość - w dzisiejszych projektach to norma. Przepraszam za chaotyczność - jestem 2 godziny po wizycie u architektaPozdrawiamDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 10.09.2004 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 A ja mam piwnicę na górze , tzn mam dom parterowy niepodpiwniczony z nieużytkowym poddaszem gdzie jest miejsce na graciarnię gdzie właśnie można schować wszystkie mało przydatne graty. Jedynym mankamentem takiego rozwiązania są wąskie składane schody, rowerów nie da się tam wnieść ale je to najlepiej trzymać w garażu. Na kosiarkę i inne ogrodowe graty mam pomieszczenie wydzielone z garażu z drzwiami od ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piplape 11.09.2004 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2004 Bez piwnicy ponieważ:- jak mówi żona "kochanie i tak już za dużo schodów w tym naszym domku",- a piwnicę jak bedi zrobiłem nad garażem, z wejściem ze spocznika schodów na poddasze.- kotłownię i składzik (na sprzęty ogrodowe) mam przy garażu z bezpośrednim wyjściem na ogród.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.09.2004 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2004 Nie można tak jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Wszystko zależy od wielu czynników - jak duża jest działka, jaki styl życia prowadzimy, jakie mamy potrzeby odnośnie funkcji danych pomieszczeń, jakie fundusze itd.Ja mam w budowie dom na zboczu - spadek dosyć duży, więc pod częścia domu piwnica wychodzi mi automatycznie.Jest niewielka - ok.50 m2 i początkowo wydawała mi sie za duża, a teraz część Rodzinki protestuje, że mogła by być większa, bo koniecznie chcieli by pokój sportowy z małą siłownią i sauną.A co na tych 50 m, otóż tak:-pomieszczenie gospodarcze (ogrzewane i z oknem) jako kotłownia - kocioł gazowy), pralnia, suszarnia i prasowalnia + regały na chemię gosp. oraz zlew gospodaeczy a także kącik z maszyną do szycia- mała spiżarnia (markety mam pod nosem, ale wiele rzeczy kupuję z zgrzewkach), - ciemna i chłodna piwniczka na wina i cebulki kwiatowe- magazynek - meble ogrodowe - będzie ich mnóstwo przy 60 m2 tarasie i werandzie, sprzet sportowy dla 4 osób typu narty, rowery, piłki, rakietki, snowboard, deska oraz cała masa gratów ogrodniczych - donice, skrzynki, narzędzia itp.)Gdybym teraz to wszystko miała zmieścić na parterze, powierzchnia zabudowy mojego domu była by tak duża, że zabrało by mi to spory kawałek ogrodu, a szkoda mi każdego metra , bo mam 9 arów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 12.09.2004 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2004 ja mam z piwnicą która służyła za kotłownię (16 m^2) kocioł jest teraz w łazience a ja mam miejsce na narzędzia i kosiarkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zophie 12.10.2004 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 my wybraliśmy z piwnicą. Dużo miejsca na pomieszczenia gospodarcze więc "odciążona" jest część mieszkalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A-g-n-e-s 23.10.2004 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2004 Działkę mam calutką "z górki" (lub pod zależy od której strony leziesz) więc musimy wyrównywać teren.Tu podkopać tam podnieść itd. No to piwnica będzie. Zresztą Pani architekt usilnie wmawiała mojemu mężowi siłownię i stól do pig-ponga -oczywiście w piwnicy ! Wolę słoiki,ziemniaki itp. wynalazki trzymać w JASNEJ DUŻEJ piwnicy z dzikim mnóstwem średnio wysokich regałów niż w spiżarce gdzie do ostatniej półki muszę przynosić taboret i na pewno będę tam sprzątać raz w roku. A poza tym jak mówi mój budujący brat : czasy takie,że piwnice robię sobie najładniesze.Na wszelki wypadek gdyby mnie dziecki z salonów wyrzuciły... A. ps. chwalę piwnicę bo do piwnicy blokowej schodzi mój mąż,więc myślę,że to będzie taka tradycja u nas.He,he.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 31.07.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 U nas bez piwnicy, ale dwóch sąsiadów robi z piwnicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 01.08.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Nie mamy piwnicy i przechowalnia rzeczy "różnych" będzie na stryszku nad garażem (wejście z poddasza mieszkalnego) zamiast po schodach do piwnicy, będzie zanoszenie na górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolek68 01.08.2007 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Ja bedę mieć częściowe podpiwniczenie i to wcale nie na graciarnie a na funkcjonalność. Wodę muszę mieć swoją, więc pompa a przy okazji pralnia i suszarnia, drugie pomieszczenie to kotłownia(w starym domku mam ją na parterze, koszmar), a trzecie dla męża jak będzie grzeczny!!! Hi, hi hi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 08.08.2007 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Teraz mamy dom z piwnicą pod całością budynku...Mieści 2 garaże, pralnię, skład drewna do kominka i wszelkie zbędne graty...Pralnia - zniesienie i wniesienie prania wygodne nie jest...Umieściłabym ją na poziomie sypialni...Skład drewna - przyniesienie kosza nawet tylko z kilkoma szczapami...no cóż...nie dla kobiety...Garaż - wolę przynieść zakupy wychodząc na zewnątrz garażu, niż wnosić je na parter...Reasumując...Budujemy dom parterowy bez piwnicy, bo szczerze mam jej dosyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qdłaci 24.08.2007 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 A my chcieliśmy z piwnicą baaardzo, ale wody guntowe nie pozwalają, niby się geolog wypowiedział, że można, ale wanne budować i powinno być ok. Koszty podobno duże, ale może warto w końcu to dom na dłużej niż 5 lat... Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 24.08.2007 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Hejka! Ja buduję bez piwnicy. Wybrałam projekt z dwoma pomieszczeniami gospodarczymi i dwustanowiskowym garażem. Myślę, że miejsca mi wystarczy. Poza tym na moim terenie wody gruntowe są wysoko i uważam, że nie ma sensu ryzykować i wbijać się w koszty. I co najważniejsze - piwnica nigdy nie była moim marzeniem. ___________ Pozdrowionka Aleksandra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof_o 31.08.2007 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Ja buduje z piwnicą ze względu na niewielką działke (brak innego miejsca na garaż), ale zdążyłem już zagospodarować wszystkie pomieszczenia poniżej parteru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alenrok 14.03.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Tak , tak drożej to będzie oj drożej ale cóż począć.Piwnica musi być chociaż pod częścią domu ze wzgledu na kotłownię. Brud zostanie na sammmmmmym dole .I graty będzie można tam wrzucać i wino trzymać hi hi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan12 16.03.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Nasza Rozeta- lustro też będzie miała pod garażem piwniczkę, zawsze to jakiś schron. W dzisiejszych czasach nic nie wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryba7070 16.03.2008 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 My mamy domek bez piwnicy ( obniżenie kosztów ) ale jest duży garaż i spory stryszek, mam nadzieję, że to wystarczy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkoski 16.03.2008 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Przeczytałam ten wątek od początku, minęło juz kilka lat. Ciekawe, odniosłam wrażenie, ze większość wypowiadających się, jest za piwnicą. Czy przy takim ciągłym wzroście cen budowy teraz tez piwnica wychodzi tak tanio?. U nas jednak piwnicy nie będzie. Jest pomieszczenie gospodarcze z wejściem z wiatrołapu i to będzie ewentualna spizarnia czy składzik. Bo uważam, że tak wygodniej. Przetworów nie robię. Kotłownia będzie w salonie (kominek z płaszczem). Dom będzie nad rzeką to i basen niepotrzebny. nie mamy hobby wymagającego: siłowni, sali bilardowej, kinowej i warsztatu samochodowego. Za to obok jest las i będziemy obserwowac puszczę i tam chodzić na spacery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts