Ulka 25.03.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Moja piwnica razem ze stropem kosztowała kilka lat temu 25 000 zł. W tym samym czasie same fundamenty sąsiada (wprawdzie na nieco większy dom kosztowały 17 000 zł. Różnica 8000 - bo fundamenty i tak musiałabym zrobić. Oni musieli potem zrobić jeszcze podłogę na gruncie. Nie wiem jaki koszt. Ja wylewki i elektryczność. Pewnie to się zrównoważyło. A więc za 8000 złotych mam dodatkowo cztery duże pomieszczenia - cena 1m2 - ok. 100 zł. Czy to dużo? Ktoś, kto robi kotłownię na parterze poświęca na to 4 metry x 1500 zł. A w razie wielkiego kryzysu mogę tam wstawić piec na drewno, piec na miał, na pelety i jeszcze kilka innych. Opału mogę zgromadzić na kilka lat! Jestem za piwnicą! (Oczywiście jeśli nie ma problemu z wodą) Ulka To mój post sprzed 4 lat. Ci znajomi,którzy nastawili się na olej opałowy i piec w kąciku garażu, po 2 latach płacenia za olej przerzucili się na piec na drewno - na kotłownię wydzielili kawałek garażu, pozostała część garażu to rowery, sanki itp. a samochód wylądował na podjeździe. Mają miejsce na oddzielny garaż - ale na pewno byłoby to droższe rozwiązanie niż moja nadwyżka na piwnicę. Ulka - zdecydowana obrończyni piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agateczka1987 25.03.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 My zdecydowaliśmy się z mężem na dom bez piwnicy ze względu na koszty i na dosyć podmokły teren budowy. Ale szkoda, bo przydała by się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzyki 01.07.2008 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 My będziemy mieć dom z piwnicą, dojrzeliśmy do tej decyzji. Dlaczego? 1. Gdzie będziemy trzymać zimą meble ogrodowe - garaż nie jest najlepszym na to miejscem 2. przy zakupach wielu sprzętów, zmuszają nas do trzymania oryginalnego opakowania przez cały okres gwarancji 3. 3 rowery, sanki, narty - nie pomieścimy tego w garażu (na krótki czas, na parę dni tak, ale wszystko na raz, na zawsze, w biednym garażu ...) 4. przy zmianie umeblowania domu, nie zawsze wszystko od razu chcemy wyrzucić (dzięki temu mój pokój w akademiku i w wynajętej kawalerce podczas studiów wyglądał przyzwoicie) 5. może zabrzmi to staromodnie - ale ziemniaki lepiej przechowywać w chłodnym miejscu.Mam już dość biegania po każde 2 kg do sklepu 6. kotłownia, pralnia u nas też będzie w piwnicy, pomieszcenia te będą większe i wygodniejsze. 7. samodzielny dom, to potrzeba mikro- warsztatu - koniec z wiertarką w szafie w przedpokoju!Wreszcie będą miały swoje miejsce przybory do malowania ścian, resztki farby itp. To nas przekonało do ..... budowania piwnicy Podpisuję się obiema rękami pod tym... Nasza pochyła działka sama wymusiła budowę piwnicy - zdecydowaliśmy się na częściowe podpiwniczenie. Gdzieś trzeba schować: - meble ogrodowe zimą - kosiarkę, sprzęty ogrodowe różnego rodzaju - taczkę (przecież jej nie wywalę, zawsze może się przydać) - 2 rowery (+ w przyszłości rower dzieciaka) - sprzęt narciarski - wszelkie produkty przemysłowe, przybory, sprzęty Poza tym mam: - dużą i przestronną pralko-suszarnię - spiżarkę na przetwory - bo robię i będę robić - kotłownię (piec węglowy) Niby dało by się zaprojektować dodatkowe pomieszczenie gospodarcze na poziomie parteru, ale mała i wąska działka sprawia, że wolę rozbudowywać się "w pionie", niż w poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzycielka74 01.07.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 ...wiem że piwnica dobra rzecz...ale my nie będziemy mieć ...niestety koszty....na szczęście mamy możliwosci przechowywania różnego rodzaju sprzętów gdzie indziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 14.07.2008 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 ja mam projekt z piwnicą. Tam jest kotłownia, skład na węgiel i drewno, pralnia z suszarnią, kuchnia gospodarcza a pod salonem takiej samej wielkości pomieszczenie na wydumki typu siłownia czy piłkarzyki:) niestety okazało się, że teren to glina i się nie da. dzis dzwoniłem do biura z prośbą o pozwolenie na likwidacje piwnicy, a szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew74 14.07.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 ja mam projekt z piwnicą. Tam jest kotłownia, skład na węgiel i drewno, pralnia z suszarnią, kuchnia gospodarcza a pod salonem takiej samej wielkości pomieszczenie na wydumki typu siłownia czy piłkarzyki:) niestety okazało się, że teren to glina i się nie da. dzis dzwoniłem do biura z prośbą o pozwolenie na likwidacje piwnicy, a szkoda A czemu się nie da? Ja mam glinę i buduję pełne podpiwniczenie. Robiłem badanie geologiczne i wody gruntowej nie znaleziono. Trzeba tylko zrobić drenaż na wodę opadową i żadnej wielkiej izolacji przeciwwilgociowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 15.07.2008 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Byli mąrzy ludzie, patrzyli, macali, dotykali, próbowali, wbijali paluchy w moją ziemię i orzekli autorytatywnie: PIEEEEWNICY PANIE TO TU PAN MIEĆ NIE BEDZIESZ! NAJLEPIEJ PAN NA BALACH STWAIAJ CHATE BO TO KUR... NIC Z TEGO NIE BEDZIE... Zwiesiłem łeb i pogodziłem sie z brakiem piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 15.07.2008 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Rzeczywiście to czy da się wybudować piwnicę zależy od warunków gruntowych. Ale też i od środków. Piwnica to dodatkowy koszt około 20-30 tys. zł. Piwinca oczywiście się przydaje. Ale większość projektów gotowych jest piwnicy pozbawiona. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew74 15.07.2008 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Byli mąrzy ludzie, patrzyli, macali, dotykali, próbowali, wbijali paluchy w moją ziemię i orzekli autorytatywnie: PIEEEEWNICY PANIE TO TU PAN MIEĆ NIE BEDZIESZ! NAJLEPIEJ PAN NA BALACH STWAIAJ CHATE BO TO KUR... NIC Z TEGO NIE BEDZIE... Zwiesiłem łeb i pogodziłem sie z brakiem piwnicy Ty się nie pytaj mądrych ludzi co macają i wbijają paluchy w ziemię Zleć badanie geologiczne a potem z nimi idź do konstruktora. U nas w okolicy wszędzie jest glina i prawie wszędzie są piwnice od kilkudziesieciu lat. Na balach to słyszałem, ze się na bagnie albo wodzie buduje a nie na glinie. A jak w okolicy mają piwnice czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni111 16.07.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Witam My zdecydowaliśmy się na dom z piwnicami mamy małą działkę i zbudowanie dodatkowo budynku gospodarczego odpada.Nawet gdybyśmy mieli dużą działkę to budowalibyśmy piwnice nie wyobrażm sobie kotłowni obok kuchni czy łazienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atena28 27.07.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Buduję bez piwnicy, bo:- wychodzi drożej,- nie jest mi potrzebna - kotłownię mam przy garażu (7m2),- woda jest już 1m pod ziemią, więc jest baaaardzo mokro,- wymagany byłby u mnie porządny drenaż i odwodnienie terenu, co znowu podwyższyłoby koszta budowy domu,- wszyscy sąsiedzi (w tym moi teście) mają non stop wodę w piwnicy, mimo wszystkich izolacji i cuda-wianków, więc sobie odpuściłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domair 03.08.2008 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Ja w 50 metrowej piwnicy będę miał: kotłownie, spiżarnię, składzik, pokój hobby (fitness) i saunę. Piwnica wyszła naturalnie z ukształtowania terenu (zbocze). Koszt jest spory, ale warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 16.08.2008 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 My będziemy mieć dom z piwnicą, dojrzeliśmy do tej decyzji. Dlaczego? 1. Gdzie będziemy trzymać zimą meble ogrodowe - garaż nie jest najlepszym na to miejscem 2. przy zakupach wielu sprzętów, zmuszają nas do trzymania oryginalnego opakowania przez cały okres gwarancji 3. 3 rowery, sanki, narty - nie pomieścimy tego w garażu (na krótki czas, na parę dni tak, ale wszystko na raz, na zawsze, w biednym garażu ...) 4. przy zmianie umeblowania domu, nie zawsze wszystko od razu chcemy wyrzucić (dzięki temu mój pokój w akademiku i w wynajętej kawalerce podczas studiów wyglądał przyzwoicie) 5. może zabrzmi to staromodnie - ale ziemniaki lepiej przechowywać w chłodnym miejscu.Mam już dość biegania po każde 2 kg do sklepu 6. kotłownia, pralnia u nas też będzie w piwnicy, pomieszcenia te będą większe i wygodniejsze. 7. samodzielny dom, to potrzeba mikro- warsztatu - koniec z wiertarką w szafie w przedpokoju!Wreszcie będą miały swoje miejsce przybory do malowania ścian, resztki farby itp. To nas przekonało do ..... budowania piwnicy Wszystko to można umieścić w domku gospodarczym - ale my nie mamy ochoty zastanawiać się nad rodzajem domku i jego wykończeniem, by pasował do budynku głównego.Ale czy rzeczywiście wtedy taki domek gospodarczy będzie tańszy od piwnicy????? Nic dodać, nic ująć ... !! a jeżeli nie można jej mieć ... ? można chociaż pod częścią domu zrobic piwniczkę i tak właśnie zrobiłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka-jonek 17.08.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 My budujemy bez piwnicy. Po pierwsze i drugie zarazem piwnica pod całym domem to dla nas ogromny dodatkowy koszt, a pod częścią domu odpada ze względu na szkody górnicze. Budujemy na III kategorii terenów górniczych, więc koszty zabezpieczeń są naprawdę wysokie.Taniej będzie wybudować "coś "w ogrodzie.aka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 17.08.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 17.08.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 Byli mąrzy ludzie, patrzyli, macali, dotykali, próbowali, wbijali paluchy w moją ziemię i orzekli autorytatywnie: PIEEEEWNICY PANIE TO TU PAN MIEĆ NIE BEDZIESZ! NAJLEPIEJ PAN NA BALACH STWAIAJ CHATE BO TO KUR... NIC Z TEGO NIE BEDZIE... Zwiesiłem łeb i pogodziłem sie z brakiem piwnicy u nas podobnie - iłowate torfy z wysokim stanem wód....nie było co prawda budowy na balach , ale były głębokie fundamenty bo musieliśmy się do gruntu nośnego przebić ale oczywiście gdybyśmy mogli to wykonalibyśmy pewnie chociaż częściowe podpiwniczenie .... piwnica to superfajna rzecz .... szczególnie przydatna teraz - w czasach kiedy pojawiają sie trąby powietrzne - coby było się gdzie schować żeby głowy nie stracić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emma2008 20.08.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Budujemy dom z podpwniczeniem, gdzie będą ulokowane pomieszczenia rekreacyjne plus kotłownia i zimna spiżarnia. Nasza działka jest zadrzewiona, ma ograniczoną powierzchnię zabudowy do 30% i wykorzystujemy je maksymalnie podstawowym programem domu.Zdecydowaliśmy się na piwnicę bo nie mieliśmy innego wyjścia, chyba że zrezygnowalibyśmy z naszych planów i marzeń ( np. o bilardzie). Koszt piwnicy w naszym przypadku jest bardzo duzy - jest całkowicie schowana w ziemi a okna będą w studzienkach, ponieważ wysokość budynku również jest ograniczona w pozwoleniu na budowę. Na szczęście teren jest suchy, dosłownie sam piach, nie było więc żadnych problemów w czasie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpkg 27.08.2008 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Dom tylko z piwnicą (chyba, że warunki są mocno nie sprzyjające)... Miejsce na dużą kotłownię - nie wiadomo co życie/polityka wschodnia przyniesie może trzeba zmienić materiał grzewczy , piwnica to również miejsce na winiarnię, zimne pomieszczenie(piwniczkę na przetwory), siłownię/pomieszczenie rekreacyjne, pralnię, suszarnię i przede wszystkim niezastąpione miejsce na graciarnie... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Robert 27.08.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 szukamy projektu z piwnica. Argumenty za zostały przytoczone powyzej i to mnie przekonało Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 27.08.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Dom tylko z piwnicą (chyba, że warunki są mocno nie sprzyjające)... Miejsce na dużą kotłownię - nie wiadomo co życie/polityka wschodnia przyniesie może trzeba zmienić materiał grzewczy , piwnica to również miejsce na winiarnię, zimne pomieszczenie(piwniczkę na przetwory), siłownię/pomieszczenie rekreacyjne, pralnię, suszarnię i przede wszystkim niezastąpione miejsce na graciarnie... Pozdrawiam Zgadzam się, ale nie zawsze można (glina, oraz zapis w WZiZT - dom niepodpiwniczony), Jestem zwolennikiem piwnicy, ale skoro sie nie dało to mam takie coś <a href=http://images27.fotosik.pl/268/c62374efa36b8923m.jpg' alt='c62374efa36b8923m.jpg'> pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts