bilczur 05.08.2009 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Z jakiego drewna zrobiliście sobie elewacje? Czy ma ktoś z Was świerk skandynawski ? Jak się u Was sprawuje czy warto?Planuję właśnie świerk z racji ceny, ale także dlatego, że można go łatwo wybarwić na potrzebny mi kolor. Dzięki za opinie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 05.08.2009 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Może być, a nasz nie tańszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-B 05.08.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Musi być "zagraniczny" .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilczur 06.08.2009 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 nikt nie ma elewacji z drewna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 06.08.2009 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 nikt nie ma elewacji z drewna ? Mają, mają, ale się nie chwalą. Wyżej pisałem że może być, a właściwie to dobry materiał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 06.08.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Planujesz zrobić całą elewacje z drewna czy tylko częściowo albo jakieś "wstawki" ?? Napisz coć więcej o swoim domu.Ja mam tylko parę m2 na ścianach szczytowych nad oknami na piętrze - takie trójkąty. Majster mówił, że kupił jodłe lub sosnę (niepamiętam) syberyjską. Mam nadzieje, że to jest to drzewo a nie jakaś tam sosna z borów tucholskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilczur 06.08.2009 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Będą to tylko wstawki pod oknami. W sumie 15 m2 więc nie dużo. Zdecydowałem się wstępnie na świerk. Cena wykonani na razie nie do przyjęcia.Pierwsza wycena to 5000 czekam na następne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 06.08.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 U mnie materiał + robocina około 4500 a powierzchnia okolo 10 m2. Lokalizacja - pod 3-miastem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart 07.08.2009 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 polecam modrzew krajowy. Właśnie w tym roku robiłem z tego elewację ok. 60 m2. Cena to 28 za 1 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 07.08.2009 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 polecam modrzew krajowy. Właśnie w tym roku robiłem z tego elewację ok. 60 m2. Cena to 28 za 1 m2. Cena robocizny? Materiału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart 07.08.2009 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 cena materiału. za 1 m2 deski. Robocizna we własnym zakresie (2 tygodnie urlopu). Do tego doliczyć trzeba wełnę, wiatroizolację, wkręty itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buszmen 07.08.2009 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 A czy ma może ktoś doświadczenie jeżeli chodzi o wykonanie sidingu z modrzewia syberyjskiego? Z opisu wynika, że nie wymaga impregnacji (chociaż można go np. olejować - nie patynowieje wtedy i zachowuje pierwotny kolor). Pomimo wszystko wolałbym jednak uniknąć konieczności malowania drewna co kilka lat... btw. to mój pierwszy post na forum, witam zatem wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malaga 07.08.2009 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Wklejam kilka propozycji fasada z desek badihttp://img529.imageshack.us/i/fasadbadi.jpg/http://img197.imageshack.us/i/fasadbadi29.jpg/ bangkiraihttp://img197.imageshack.us/i/fasadabangkirai.jpg/ merbauhttp://img30.imageshack.us/i/fasadamerbau5.jpg/ lapachohttp://img171.imageshack.us/i/lapachofasada.jpg/ słysałam, ze modrzew syberyjski wychodzi w odcieniu żółtawym, trzeba więc myśleć o podobnej kolorystyce okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 07.08.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Witam, a taka elewacje montuje sie na styropianie czy tylko na welnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 07.08.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Taką elewacje montuje się na ruszcie z łat i kontrłat drewnianych. Między ww. można dać albo wełnę, albo styropian. Ja tam daję wełnę - myślę, że to w tej sytuacji optymalny wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart 07.08.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 o elewacjach masz z drewna masz w ostatnim muratorze. Generalnie stosowana jest wełna bo łatwiej jest zapewnić ciągłość izolacji cieplnej. Jednak można również montować styropian. Gdzieś na forum jest opisane klejenie styropianu i na to listwy drewniane i do tego deski. Wełnę stosuje się pomiędzy stelaż. Można go montować bezpośrednio na mur lub na złączach metalowych "odstawić" od muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts