Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa garażu - kolejne etapy

ventix

Recommended Posts

Witam

Proszę o podpowiedź w jaki sposób zabrać się za budowę garażu. Chcę wybudować wolnostojący garaż przy domu 4x6. Jakich formalności wymaga to na początek (narazie udało mi się znaleźć kilka sprzecznych informacji). Co z pozwoleniem na budowę projektem itd. W jakiej kolejności i co załatwiać.

Jaki jest najtańszy materał na ściany (nie chcę blachy)

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

Formalności są dokładnie takie same jak przy budowie domu. Zaczynasz od mapki zasadniczej i warunków zagospodarowania (w gminie), potem u geodety mapa do celów projektowych, u architekta projekt z planem zagospodarowania działki, w starostwie pozwolenie na budowę, umowa z kierownikiem budowy, zgłoszenie rozpoczęcia robót, zgłoszenie zakończenia robót, pozwolenie na użytkowanie. Z dobre 5-10 000 na "haracz" dla państwa i jego urzędasów.

Przecież możesz budować go jako budynek gospodarczy do 25m sie mieścisz. Wtedy wystarczy zgłoszenie i tyle. Ja tak przynajmniej zrobiłem, garaż o tych samych wymiarach i stoi. Budowałem z cegły poniemieckiej ale w starostwie powiedz, że np z suporexu bo moga sie czepić że materiał z odzysku.

No i kolejny sprzeczny głos. Jedni mówią że wystarczy zgłoszenie inni że absolutnie nie i że musi być pełna procedura jak przy budowie domu niezależnie od wielkości.

Te 25m2 to powierzchnia pomieszczenia czy to co wychodzi z obrysu budynku łącznie z grubością ścian?

Prawo Budowlane;

Art. 29. [Zwolnienia od uzyskania pozwolenia] 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

.

.

2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;

Można postawić budynek gospodarczy nie garaż.

Tylko czy w budynku gospodarczym nie można trzymać samochodu ?

Ludzie tak robią. :wink:

Tak wygląda wniosek;

http://www.kamienna-gora.pl/images/dokumenty/Wydz_Arch_Bud/budynek_gospodarczy.pdf

Powierzchnia zabudowy to obszar zajęty przez budynek w stanie wykończonym, obliczana po obrysie zewnętrznym bez schodów zewnętrznych, tarasów, podjazdów, itp.

:)

No i kolejny sprzeczny głos. Jedni mówią że wystarczy zgłoszenie inni że absolutnie nie i że musi być pełna procedura jak przy budowie domu niezależnie od wielkości.

Z przepisów wynika, że musi. Co nie oznacza, że komuś się nie mogło "udać" wybudowanie go na zgłoszenie. Ale to oznacza, że:

1) Urzędnik przyjmujący zgłoszenie nie zareagował na to, że budynek gospodarczy ma bramę garażową

2) Budujący akceptuje ryzyko, że kiedyś ktoś z PINBu może zechcieć zrobić kontrolę, zobaczy że parkuje tam samochód i stwierdzi samowolę budowlaną.