Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprawdzajcie swojego Developera !!!

j_serwik

Z jakiej firmy korzystałeś sprawdzając developera ?  

1. 1. Z jakiej firmy korzystałeś sprawdzając developera ?

• KRD
      0
    • InfoMonitor
      0
    • InformacjaKredytowa.pl
      0

Recommended Posts

Witam,

Czy ktoś może sprawdzał kiedyś swojego developera czy np nie plajtuje albo jest wypłacalny i nie jest naciągaczem ? . Chciałbym sprawdzić go i czy istnieje taka możliwość ? Znalazłem możliwość zrobienia raportu w KRD i InfoMonitor ale wszystko jest na wysłanie listowne, podpisywanie jakis umów itp. Znalazłem jeszcze w internecie coś takiego jak InformacjaKredytowa.pl czy korzystaliście z tego portalu ? Zrobiłem jeden raport i niby wszystko ok.

Pozdrawiam

Niestety wszystkie takie oficjalne informacje nie są w pełni miarodajne. Tzn. jeśli znajdziesz oficjalne potwierdzenie, że firma ma kłopoty to można temu wierzyć, ale jeśli informacja będzie pozytywna to wcale nie świadczy o dobrej kondycji firmy. Jak dla mnie dużo pewniejsza jest informacja dotycząca historii firmy i informacje od klientów.

Może i masz racje. Tyle że ciężko jest czasami uzyskać odpowiednią ilość informacji szczególnie o jakiś małych firmach. A jakiś niewielki developer zawsze wskaże Ci osoby które na 100 % potwierdza że jest wspaniały. Myślisz że jest sens sprawdzać tak developera jak opisałem wyżej ?

Nie ma sznas na sprawdzenie dewelopera - jako kupujacy nie masz w Polsce z a d n y c h praw.

Nie istnieje rachunek powierniczy - dewelepr moze wziasc twoje pieniadze i zwiac w kazdej chwili.

Moze oddac ci kiepskiej jakosci dom/mieszkanie z zagrzybionymi scianami - bedziesz sie wloczyl po sadach przez nastepne 20 lat i n i c nie uzyskasz oprocz utraty zdrowia, nerwow i pieniedzy - przyklady - na tym forum .

Mozesz mieszkac w domu/mieszkaniu, ktorego grunt deweloper zadluzyl i bedziesz odpowiedzialny za ten dlug - nie obciaznego dlugiem aktu wlasnosci nie dostaniesz chociaz za mieszkanie/dom - zaplaciles.

Przyklad - Warszawa ulica Rosola - oflagowane mieszkania - ci ludzie w swietle polskiego prawa sa bez szans .

Plus inne interesujace wariacje.

Praktycznie zalezysz od dobrej woli dewelopera i jego humoru .....prawo nie chroni cie w zaden sposob , prawo jest po stronie dewelopera - ciebie moga co najwyzej pokazac w telewizji jako kolejnego , ktory dal sie nabrac za swoje pieniadze......

• 3 weeks później...

Pewnie, ze są sposoby na sprawdzenie dewelopera:

Po pierwsze KRS - tam wszelkie zmiany muszą byc dokonywane na bieżąco, więc warto tam sprawdzic.

Po drugie: wyciąg z Księgi wieczystej na grunt/ budynki, w którym chcesz zakupić mieszkanie. Dokladnie poczytac, sprawdzic jakie są wpisy, jakie zobowiązania itd.

Po trzecie: czytaj rózne fora: zwłaszcza na gazeta.pl, o deweloperach. Tam ludzie zwykle piszą o swoich problemach z deweloperem. Oczywiście brak wpisu o interesującym nas deweloperze o niczym nie świadczy, ale zawsze to coś.

Poza tym obserwuj, jak deweloper reaguje na to:

1. Chciałbyś np. podpisać umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego

2. Chcesz zobaczyc: pozwolenie na budowę, projekt, aktualny wyciąg z KRS, pełnomocnictwa osoby, ktora reprezentuje dewelopera np. przy podpisywaniu aktów notarialnych.

Co do rachunku powierniczego: Gdy ja kupowałam mieskzanie, istaniała możliwość przelania pieniedzy na rachunek powierniczy - prawnik dewelopera wyraził zgodę.

pozdrawiam

• 2 months później...