Herne 15.04.2002 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2002 Ekipa, ktora będzie mi budować dom, proponuje, aby zamiast stropu na parterze Teriva zrobić tradycyjny wylewany - podobno wyjdzie to taniej i cieniej.Widziałem kilka ich budów i wygląda to wszystko rzetelnie.Czy warto zmieniać typ stropu, jeśli w projekcie mam Teriva?I co przeliczeniem zbrojenia na wylewany - zostawić to ekipie zy rozwiązać w inny sposób?Czy rzeczywiście taki strop wychodzi taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 15.04.2002 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2002 Takie zmiany muszą być uzgadniane z architektem czy też inspektorem nadzoru. Nie można bezkrytycznie zmieniać jaednego stropu na inny bez weryfikacji ststyki.W moim projekcie jest strop wylewany, przy czym w niektórych miejscach zostały zaprojektowane podciągi, których nie stosuje się w przypadku stropów gęstożebrowych. Zamiana jednego stropu na drugi bez uwzględnienia podciągów może mieć katastrofalne skutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts