Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przeczytałem to co piszesz jeszcze raz i pierwsza wątpliwość; jeżeli kierbud twierdzi że kleszcze nie są potrzebne to czemu sugeruje że razem z konstrukcją dachu będą pracować? Jeżeli będą pracować to znaczy że jakieś obciążenia będą przenosić, a przecież wg niego są niepotrzebne?
  • Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

kleszcze nad płatwiami to już jętki :D i inna zasada działania

wtedy powstanie hybrayda CHGWCo

(sp.. jętkowo-płatwiowa ze ścianami stolcowymi, o ile nie mylę nomenklatury; nie mam mojej ulubionej kiążeczki przed oczyma :D )

kierbud niech w ksiegi tajemne spojrzy

kaj konstrukcje drewniane som

konsensus osiągnięto w sprawie mocowania kleszczy pod płatwiami, co do tego nikt nie ma wątpliwości

Hmm, kierbud mówi żeby mocować NAD płatwiami. Może ma to sens, bo wtedy kleszcze oprą się o płatwie?

To już wogóle jest bez sensu, Tam akurat kleszcze sa zbędne patrząc na obciążenia jakie mają przenosić. Facet nie ma pojęcia o czym mówi albo chce mieć już spokój; nie zaszkodzi, nic nie da ale robota w końcu ruszy.

To już wogóle jest bez sensu, Tam akurat kleszcze sa zbędne patrząc na obciążenia jakie mają przenosić. Facet nie ma pojęcia o czym mówi albo chce mieć już spokój; nie zaszkodzi, nic nie da ale robota w końcu ruszy.

Możliwe że chce mieć spokój.

Bo te kleszcze jeśli damy nad płatwiami, będą krótsze niż gdybyśmy dali pod płatwiami. I to sporo krótsze. A on ma je na własny koszt zrobić. I zastękał, że to znacznie więcej materiału jak się je da pod płatwiami.

Czyli większy koszt dla niego.

Ja już nie wiem co robić, wczoraj o mało się nie rozstaliśmy i byłby koniec wspólpracy, ale gdzie ja teraz dobrego kierbuda znajdę? A ten co jest nie jest zły...tylko my jakoś zaufanie straciliśmy. :roll:

A w chwilach wolnych od sporów polecam lekturę ostatniego "Inżyniera Budownictwa" z wykazem ukaranych kierbudów i z opisem za co: pozbawienie prawa wykonywania zawodu za zmiane wysokości kondygnacji o 9 cm, podniesienie ściany kolankowej itd. Jak sie kierbud nie boi, to niech se wywala kleszcze, jętki, płatwie, krokwie... nie z krokwiami to juz przegiąłem. Ale trzeba mu ten numer "IB" zabrać ze skrzynki bo zawału może chłopina dostać :)