Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie szambo? plastik, stal, a może beton?

jakie szambo?  

84 użytkowników zagłosowało

1. 1. jakie szambo?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Stal ? Nie dość, że niemiłosiernie ciężkie, to jeszcze narażone na korozję... Odpada.

Beton ? Nie koroduje, trwałe, szczelne... Jak gdzieś blisko robią i cena jest z transportem i rozładunkiem, to czemu nie...?

Plastik ? Drogi. Ale ze szwagrem można przywieżć na przyczepce i wrzucić w wykop. Od biedy i samemu... I w dowolnym terminie.

U mnie będzie POŚ.

U nas jest wizja kanalizacji tylko nikt nie wie kiedy wiec zostanie chyba betonowe gdyby mozna bylo zrobic oczyszczalnie nie bylo by problemu ale jesli mam miec szambo to musze pomyslec o jak najtanszym zeby nie bylo szkoda przylaczyc sie do kanalizacji jak kiedy wybuduja. :wink:

Pozdrawiam Aga.

Cena i łatwośc instalacji przemawiałaby za tworzywem. Ja jednak wybrałem beton. Wysoki poziom wód gruntowych nie pozwala na lekkie tworzywo. Któregoś dnia szambo mogło by się wynurzyć jak łódź podwodna :evil:

P.s To moje szambo (6m3) służy jako wstępny osadnik w instalacji oczyszczalni korzeniowej.

Ja mam stalowe i sobie chwalę nie tylko na cenę.

Dla przykładu za plastik kwoty rzędu 6000zł, beton 3000zł, stal 1500zł.

Są to ceny trójmiejskie.

Co do korozji stali to mam swoje zdanie. Koleś co robi zbiorniki ze stali 1cm grubości wyciąga je z ziemi, które są tam od czasów Gierka. Wbrew pozorom zakonserwowane takim dziadostwem, że nie widziałem śladu rdzy. Nawet to coś nie pali się pod wpływem palinika. Jestem przekonany, że wytrzyma to spokojnie 50lat a coś czuję, że szybciej będzie kanaliza.

Pozdrawiam

Ja mam stalowe i sobie chwalę nie tylko na cenę.

Dla przykładu za plastik kwoty rzędu 6000zł, beton 3000zł, stal 1500zł.

Są to ceny trójmiejskie.

... Kodi - a zaglądałeś do środka? Wiem, mydło alkaliczne, odpady z beztlenowym rozkładem, itd, to nie sprzyja korozji, ale coraz częściej stosujemy kwaśne odkamieniacze, do ścieków wpuszczamy kolonie bakterii by nie śmierdziało z rur, w proszkach więcej wymieniaczy jonowych, a to zmienia pH i zawartość tlenu w tym co do szamba... Ja bym się obawiał zastosować zwykłą ST-3. Z zewnątrz to inna sprawa, masy bitumiczne z okresu Gierka wytrzymują na naszych drogach do dzisiaj...

• 2 weeks później...

Zdecydowanie stal. Właśnie się dowiadywałem - 1800 zł + 350 zł transport z wpuszczeniem do wykopu. U mnie obiecują kanalizę w ciągu 5-10 lat - tyle na pewno wytrzyma! A nawet jak za 10 lat będę musiał wymienić to i tak wyjdzie taniej niż plastik czy beton.

P.s. marzyła mi się oczyszczalnia, ale grunt nie pozwala ...

• 2 months później...
wejlantf - no faktycznie okazja, tylko, że 5,5m2 to starczy Ci na 10 może 14 dni. Powinienes mieć dwie sztuki, a to już mało ciekawa oferta.

Pozdrawiam

KODI W domku będą mieszkać tylko 2 osoby, więc powinien wystarczyć. Poza tym z Muratora dowiedziałem się, że nieczystości należy usuwać właśnie co 2 tygodnie, szczególnie w lato. ponadto za 2-4lata będzie u mnie kanalizacja.

Na stronie http://www.szambo.pl można znaleźć wiele ciekawych ofert zbiorników z betonu, stali i tworzyw sztucznych.

Pozdro Kodi