himlaje 22.08.2009 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 To nie ty im sugeruj tylko oni tobie zasugerują odpowiednie rozwiązanie po oględzinach dachu. Pozdrawiam. No właśnie, ale może zaproponują kilka rozwiazań i każą mi wybrać, a ja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elania4 22.08.2009 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Witam, Mam naglący problem. Dekarze właśnie skończyli dach (membrana paraprzepuszczalna + dachówka Roben), dziś większa ulewa. Po paru godzinach od deszczu na poddaszu na membranie widać kilkanaście plam po kapiącej na nią wodzie. Plamy w różnych miejscach, o różnej wielkości. Sprawdzałem - to ślady wody. Czy to dopuszczalne, aby nowy dach tak przeciekał? Co robić? Dodam, że w trakcie wykonywania dachu zwątpiłem w fachowość ekipy - dali już kilka dowodów partactwa! Pomóżcie, jutro mam wypłacić dekarzy a tu taki ZONK !!! Z tego co piszesz to mnie się wydaje że masz po prostu niezbyt szczelną dachówkę skoro woda zbiera się na membranie. (Nie żebym miała coś przeciwko Robenowi ale od kilku osób słyszałam że podstawową wadą Robena jest niestety jego słaba szczelność). Inna sprawa to kąt nachylenia dachu, bo jeśli mały to przy mocnym wietrze i opadach może wciskać wodę pod dachówki. Ja bym nie zrzucała w tym momencie całej winy tylko na dekarzy. Trudno mi jest sobie wyobrazić co musieliby zrobić aby źle ułożyc te dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.08.2009 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 ... każą mi wybrać... Po pierwsze to nie każą a ewentualnie poproszą o zaakceptowanie któregoś z rozwiązań. Po drugie wykonawca omawia z inwestorem sprawy estetyki a nie problemy techniczne gdyż te można (należy) konsultować z kierownikiem budowy. Ostateczną decyzję podejmuje dekarz gdyż to on udziela gwarancji na swoją robotę. Wykonawca może zaproponować Ci tańsze i droższe rozwiązanie prosząc o wybór w oparciu o przedstawione argumenty. Gdy staniesz przed takim dylematem skontaktuj się chętnie doradzę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 23.08.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Po pierwsze to nie każą a ewentualnie poproszą o zaakceptowanie któregoś z rozwiązań. Nie no, wiem, że poproszą - zwał jak zwał, ja będe musiał podjąć decyzje gdy poproszą mnie o wybór Po drugie wykonawca omawia z inwestorem sprawy estetyki a nie problemy techniczne gdyż te można (należy) konsultować z kierownikiem budowy. Ostateczną decyzję podejmuje dekarz gdyż to on udziela gwarancji na swoją robotę. Wykonawca może zaproponować Ci tańsze i droższe rozwiązanie prosząc o wybór w oparciu o przedstawione argumenty. Gdy staniesz przed takim dylematem skontaktuj się chętnie doradzę. Pozdrawiam. Chętnie skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts