himlaje 06.08.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Mam kilka pytań co do otworu drzwiowego na tyłąch garażu. Otwór ma wymiary 100x227. Nie wiem czy ten otwór nie jest za wysoki, czy są drzwi o wsokości ok 220 cm. Identyczny otwór mam przy drzwiach wejściowych ale... tam jeszcze dojdzie posadzka ok 20 cm a w garażu (chyba) nie. Ile cm wylewki w garażu jeszcze dojdzie? Poza tym w ściance fundamentowej nie ma wyciętego tego kawałka, dwóch bloczków, na szerokość drzwi. Przy bramie garażowej jest takie wycięcie na jej szerokości a w drzwiach nie. Nie wiem czy tak jak jest - bez tego wycięcia- jest dobrze. Teraz chcąc wyjść przez te drzwi należy dać kroka jak na stopień, a jak jeszcze by miała być na tym kawałku ścianki jakaś wylewka (+styropian) to ten stopień będzie jeszcze wyższy? Nie wiem czy nie powinno się wyciąć tego kawałka w ściance i wylać jeszcze raz (tylko niżej) nadproże. W projekcie mam posadzke w garażu ok 20cm, ale to chyba powinno być tak, że ta wylewka zmniejszy wysokośc otworu do ok 210 cm. Będe wdzięczny za rade, a sprawa jest pilna bo w poniedziałek przychodzą tynkarze http://images38.fotosik.pl/172/6a8a0666be2c9295med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 06.08.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 no troche wysokie ale co masz na podłodze , piasek, płyte ?od tej płyty , czy co tam masz podaj ile ma wysokisci brama , bo piszesz że tam bloczków niema w murowanych , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 06.08.2009 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Narazie na podłodze mam tylko chudziaka. Otwór na brame garażową ma obecnie wymiary szer 230x wys250. Wjazd do garażu, czyli ta dolna krawędź otworu jest dwa bloczki niżej niż ogólna wysokośc ścianki fundamentowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 06.08.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 no miejsce jest by sie zadzwignąc z wylewką w garażu ale myśle że nie wiecej jak 20-25cm , bo brama 225 cm jest w sam raz ,tylko musisz obadać sprawe jak tam wyjdziesz na podwórku z podjazdem , czy moze sie podnieś o 25cm wtedy bloczków skuwać nie musisz , bo posadzka powinna wyjść na równo ale drzwi to masz trochę nie wymiarowe (wysokość) masz dwa wyjście , obniżyć nadproże albo drzwi na wymiar , musisz wybrać lepsze zło najprościej kupić 3 elki 125cm , podkuć z jednej strony na jedną elke i osadzić , , najlepiej na drugi dzien , wykuć z drugiej i najpierw jedną za nią tą trzecią i po kłopocie , z wylewanie to sie nie baw , nie podlejesz tego tak prosto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 07.08.2009 03:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Sam to tego robił nie będe. Murarz ma być dzisiaj jeszcze podmurować pod oknami. Ten wymiar drzwi jest włąśnie przygotowany chyba jeszcze pod ok 20cm wylewki dlatego mają taką wysokość. Błąd polega tylko na tym, że nie ma tego wycięcia w ściance kolankowej. Murarze chyba właśnie dali ciała-to może nie będzie oponował by to naprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts