alfa36 06.08.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Studnia już wykopana. Zastanawiamy się, czy nie odprowadzic wody z rynien do tejże studni. Ktoś tak ma? Może lepiej coś innego zrobic z tej wody z deszczu? Jeśli zakopać zbiornik to jaki duzy musi być? Bo tak sobie myslę, że jak wodę z deszczu tam odprowadzę, to juz ta woda tylko do podlewania będzie się nadawala. A z drugiej strony po to wykopalismy studnię, żeby wlasnie do podlewania byla. teraz dopiero przychodzi mi do glowy, ze ta woda do basenu dziecka, a może kiedys podlączylo by się ją do lazienki? Dylematy... Brak pomysłu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 06.08.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 woda z deszczu i tak sie straci w studni, bo studnia nieszczelna i wszystko co wyżej niż żyła wodna i tak sie straci , a no i wode ci deszczówka zepsuje w studni jaj mam studnie chłonne do rynien , dwie po 2 metry , 1,5 metra od dna wchodzi odpływ z rynien , po zajebistych ulwach prawie dobiła do tych 1,5m wysokosci , ale jakies dwie godziny po ulewie były puste , przy narmalnym deszczu , nawet dwu tygodniowym woda nie dzwiga sie wyżej niż 50cm ale mas piasek na działce wiec to duży plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 06.08.2009 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 ale mas piasek na działce wiec to duży plus Dzięki za odpiowiedź. Ostatnie zdanie nie bardzo rozumiem. Na dzialce mamy głównie glinę. Ma to jakieś znacznie? j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 06.08.2009 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 My właśnie mamy wszystkie odpływy z rynien podłączone do studni - zupełnie jak Twojej tzn. studni z wodą "szarą" - do podlewania mycia samochodu itp. Sprawdza się od paru lat nawet w tym roku kiedy leje często i mocno studnia wszystko przyjmie i nie wykipi To dlatego że na dole ma ciek wodny którym nadmiar odpłynie. Dopóki nie było studni woda nam robiła na działce niezłe błoto z gliny... Do studni z wodą pitną absolutnie bym nie podłączał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 07.08.2009 05:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Pitna woda ze studni nie wchodzi w grę, nawet jesli badania wykazalyby, że jest ok. Powód.... jakies 400 m od cmentarza w linii prostej jest ta dzialka. Ale ostatnio zaczęłam zastanawiac się, cz nie moznaby kiedys w przyszlosci takiej wody podciągnąć do ubikacji. Ale, czy ma to sens, takie myslenie. Bo teraz wlasciwie wszystko zrobione, nie bedziemy kombinować z rurami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 07.08.2009 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Tutajhttp://forum.muratordom.pl/post3340619.htm?highlight=#3340619jest wymiana doświadczeń w tym temacie. Dodam, że u mnie już hula...Woda w studniach jest cały czas, na ogród, do samochodu itp...Po największych burzach się nie przelewa - sprawdza się rozsączanie wyprowadzone z drugiej studni na teren działki za pomocą 15m rury drenażowej.Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 07.08.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Podłączenie rynien czy czegokolwiek do studni która jest na warstwie wodonośnej jest niedopuszczalne Zanieczyszcza się warstwę wodonośną nie tylko bakteriami lecz także całym syfem który deszcz spłuka z dachu. Trzeba zdać sobie sprawę że nie tylko wy korzystacie z tej wody do mycia, podlewania ale ktoś w okolicy być może używa jej do picia! No chyba że jasno sobie wyjaśnimy że NAJWAŻNIEJSZY JESTEM JA !!! A RESZTA MNIE ABSOLUTNIE NIE OBCHODZI!!! to wówczas mamy jasność i jakiś początek do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 07.08.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Podłączenie rynien czy czegokolwiek do studni która jest na warstwie wodonośnej jest niedopuszczalne Zanieczyszcza się warstwę wodonośną nie tylko bakteriami lecz także całym syfem który deszcz spłuka z dachu. Trzeba zdać sobie sprawę że nie tylko wy korzystacie z tej wody do mycia, podlewania ale ktoś w okolicy być może używa jej do picia! No chyba że jasno sobie wyjaśnimy że NAJWAŻNIEJSZY JESTEM JA !!! A RESZTA MNIE ABSOLUTNIE NIE OBCHODZI!!! to wówczas mamy jasność i jakiś początek do dyskusji. Nie wiem czy do mnie pijesz .... ale... u mnie są wybudowane dwie studnie retencyjne czyli zbiorniki betonowe o poj 9m3 które służą tylko i wyłącznie do zbiórki deszczówki z pow dachu... Ew. nadmiar odprowadza się do studni chłonnej, w moim przypadku rury rozprowadzonej na terenie trawnika. Ogranicz emocje i poczytaj co tam w załączonym linku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 07.08.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Q-BIS Nnie piję do ciebie, ani do nikogo personalnie i nie chodzi mi o studnie chłonne.chodzi mi wyłącznie o spuszczanie ścieków do typowych studni w typowym tego słowa pojęciu a więc takich z których czerpie się wodę i które posadowione są na warstwie wodonośnej, co chyba przyznasz że jest bardzo złą praktyką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts