e-dachowe 10.08.2011 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 WitamMiałem ten sam problem. Sprawę załatwia fuga komina równo z licem cegły oraz przemalowanie preparatem HYDROBLOCK super duński produkt, co prawda trochę kosztuje, ale jest skuteczny. Używałem z polecenia dekarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 06.04.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 odkopuję temat. Mialo być wszystko dobrze, komin z pełnej cegły, ekipa chyba dobra. dom parterowy z nieużytkowym poddaszem.Przyszedł elektryk i wiercił w kominie. teraz mam takhttp://img13.imageshack.us/img13/223/kominm.jpg Uploaded with ImageShack.usnajwyraźniej w czasie deszczu woda wpada do komina (jak?) i wypada na podłogę tą rurką do skroplin.Przy okazji widzę, że wypadałoby chyba podłączyć ją do kanalizacji.Dom w trakcie budowy, stan po tynkach. na 99% przed wizytą elektryka nic nie ciekło. co o tym myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 09.04.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) PO CO elektryk owiercał komin Może ci ktoś "mądry" puścił rurę z wodą poprzez komin (obejrzyj go od góry do dołu i dookoła ) Może nie masz daszka nad wylotem Po co zamurowano ci tę rurkę odskraplacza Może pęknąć przy pierwszym rozpalaniu (komin chyba jeszcze nie pracuje?) Co to znaczy że komin z pełnej cegły? Obudowa wkładu z cegły zamiast z pustaków systemowych?? Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigber 12.08.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Witam Miałem ten sam problem. Sprawę załatwia fuga komina równo z licem cegły oraz przemalowanie preparatem HYDROBLOCK super duński produkt, co prawda trochę kosztuje, ale jest skuteczny. Używałem z polecenia dekarza. NIe wiem ile w tym prawdy ile własnej reklamy ale zamówiłem impregnat i zobaczymy rezultaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaldrag88 05.11.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 wg mnie poprawna obróbka komina to nacięcie cegły , wpuszczenie w to blachy i osilikowana całość , każde inne rozwiązanie będzie ciekło a wykonawca to dupa nie dekarz Niestety nie jest to poprawna metoda, ma swoje wady jak każda z powyższych. Blacha wcięta w komin pod wpływem zmiennych warunków temperaturowych pracuje, jak i komin. Praca doprowadza nierzadko do wysunięcia się jej z nacięcia, a co dalej to już wszyscy wiemy. Jeśli chodzi o sylikon to nawet nie warto komentować. Bez większego wpływu pogody bardzo szybko odwarstwia się od powierzchni do których przylega. Jest to środek stosowany z powodzeniem w domu, ale przy kominie jest to bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czopuch 06.11.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Napiszcie mi proszę jaką fugę użyć. Kiedyś komin robilem dithermanem, niestety nie maja już tego produktu w ofercie. Dzieki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana_a 12.01.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Witajcie, u nas przy jednym, najbardziej eksploatowanym kominie zaczęło przeciekać w ubiegłym roku (przy silnym wietrze i ulewie). Jesteśmy na 100% pewni, że to wina połączenia blachy z cegłą - silikon po prostu "odstaje" od komina. Mąż już dwukrotnie kład nowy silikon co pomagało na 3-4 miesiące. Jednak było to latem i komin wtedy się nie nagrzewał od pieca a tylko od słońca. U nas niestety dekarze nie zrobili wcinki w komin. Jednak z uwagi na zastosowaną cegłę dziurawkę i wady opisane przez rafaldrag88 zastanawiamy się nad tym rozwiązaniem. Proszę o rady, być może jest jeszcze inna metoda łączenia, może jakiś "lepszy" silikon (stosowaliśmy Soudala)? Dziękuję i pozdrawiam Ana Niestety nie jest to poprawna metoda, ma swoje wady jak każda z powyższych. Blacha wcięta w komin pod wpływem zmiennych warunków temperaturowych pracuje, jak i komin. Praca doprowadza nierzadko do wysunięcia się jej z nacięcia, a co dalej to już wszyscy wiemy. Jeśli chodzi o sylikon to nawet nie warto komentować. Bez większego wpływu pogody bardzo szybko odwarstwia się od powierzchni do których przylega. Jest to środek stosowany z powodzeniem w domu, ale przy kominie jest to bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 12.01.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Jednak z uwagi na zastosowaną cegłę dziurawkę... Wiele razy tu na Forum podawano informację, że cegła dziurawka nie nadaje się na kominy (a tym bardziej z wcięciami na blachę ). Czemu nie czytasz starszych postów na ten temat Żaden silikon tu nie pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana_a 13.01.2014 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Przeczytałam wszystkie wątki z "cieknącym kominem" (nie tylko na tym Forum) i wiele razy pisano, że pomimo zastosowanej cegły "dziurawki" wszystko jest w porządku a wina leży po stronie złej obróbki blacharskiej. Przebudowa komina (na pełną cegłę) to ostateczność, tym bardziej, że przecieka przez jedną (zachodnią) stronę komina w 1 (z 4!) kominów. Bardzo proszę o "inne" rady. Pozdrawiam AB Wiele razy tu na Forum podawano informację, że cegła dziurawka nie nadaje się na kominy (a tym bardziej z wcięciami na blachę ). Czemu nie czytasz starszych postów na ten temat Żaden silikon tu nie pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 13.01.2014 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Bardzo proszę o "inne" rady. Oczekujesz zatem fałszywych rad obliczonych tylko na Twoje "chciejstwo" i krótkotrwały efekt. Komin (a szczególnie z kanałami spalinowymi) "pracuje" i to w ekstremalnych warunkach temperaturowych: - od naprzemiennego nagrzewania się i stygnięcia - od warunków atmosferycznych a także związanych z porą roku Żadne zatem "klajstrowanie" trwałego efektu (niestety) nie przyniesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FSOPOLONEZ 15.01.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Pewne dobre wskazówki powinno się przypinać, bo temat wraca jak bumerang. Szkoda, że forum nei ma takiej opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 15.01.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Pewne dobre wskazówki powinno się przypinać, bo temat wraca jak bumerang. Szkoda, że forum nei ma takiej opcji. No to jest pole do popisu dla chętnego autora (autorki) w celu napisania podręcznika np. pod tytułem "Poradnik Poprawnego Budowania" (choćby tylko na podstawie doświadczeń Forumowiczów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigber 24.06.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Witam Miałem ten sam problem. Sprawę załatwia fuga komina równo z licem cegły oraz przemalowanie preparatem HYDROBLOCK super duński produkt, co prawda trochę kosztuje, ale jest skuteczny. Używałem z polecenia dekarza. NIe wiem ile w tym prawdy ile własnej reklamy ale zamówiłem impregnat i zobaczymy rezultaty. Po niespełna roku byłem przeczyścić komin i ślady po impregnacji są znikome (widać przesiąknięcia przez fugi a jeszcze w styczniu jak patrzałem było ok) podsumowując u mnie preparat się nie sprawdził a miał wytrzymać bodajże 10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resoviax 24.06.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 wg mnie poprawna obróbka komina to nacięcie cegły , wpuszczenie w to blachy i osilikowana całość , każde inne rozwiązanie będzie ciekło a wykonawca to dupa nie dekarz mam takie samo zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts