Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ciekn?cy komin

torian

Recommended Posts

• 7 months później...
  • Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

odkopuję temat.

Mialo być wszystko dobrze, komin z pełnej cegły, ekipa chyba dobra. dom parterowy z nieużytkowym poddaszem.

Przyszedł elektryk i wiercił w kominie. teraz mam tak

http://img13.imageshack.us/img13/223/kominm.jpg

Uploaded with ImageShack.us

najwyraźniej w czasie deszczu woda wpada do komina (jak?) i wypada na podłogę tą rurką do skroplin.

Przy okazji widzę, że wypadałoby chyba podłączyć ją do kanalizacji.

Dom w trakcie budowy, stan po tynkach. na 99% przed wizytą elektryka nic nie ciekło.

co o tym myslicie?

Gość Konto usunięte_12*

PO CO elektryk owiercał komin :confused:

Może ci ktoś "mądry" puścił rurę z wodą poprzez komin :confused: (obejrzyj go od góry do dołu i dookoła ) :D

Może nie masz daszka nad wylotem :confused:

Po co zamurowano ci tę rurkę odskraplacza :confused: Może pęknąć przy pierwszym rozpalaniu (komin chyba jeszcze nie pracuje?)

Co to znaczy że komin z pełnej cegły? Obudowa wkładu z cegły zamiast z pustaków systemowych??

Edytowane przez Konto usunięte_12*

• 1 year później...
Witam

Miałem ten sam problem. Sprawę załatwia fuga komina równo z licem cegły oraz przemalowanie preparatem HYDROBLOCK super duński produkt, co prawda trochę kosztuje, ale jest skuteczny. Używałem z polecenia dekarza.

NIe wiem ile w tym prawdy ile własnej reklamy ale zamówiłem impregnat i zobaczymy rezultaty.

• 2 months później...
wg mnie poprawna obróbka komina to nacięcie cegły , wpuszczenie w to blachy i osilikowana całość , każde inne rozwiązanie będzie ciekło a wykonawca to dupa nie dekarz

Niestety nie jest to poprawna metoda, ma swoje wady jak każda z powyższych. Blacha wcięta w komin pod wpływem zmiennych warunków temperaturowych pracuje, jak i komin. Praca doprowadza nierzadko do wysunięcia się jej z nacięcia, a co dalej to już wszyscy wiemy. Jeśli chodzi o sylikon to nawet nie warto komentować. Bez większego wpływu pogody bardzo szybko odwarstwia się od powierzchni do których przylega. Jest to środek stosowany z powodzeniem w domu, ale przy kominie jest to bez sensu.

• 2 months później...

Witajcie,

u nas przy jednym, najbardziej eksploatowanym kominie zaczęło przeciekać w ubiegłym roku (przy silnym wietrze i ulewie). Jesteśmy na 100% pewni, że to wina połączenia blachy z cegłą - silikon po prostu "odstaje" od komina. Mąż już dwukrotnie kład nowy silikon co pomagało na 3-4 miesiące. Jednak było to latem i komin wtedy się nie nagrzewał od pieca a tylko od słońca. U nas niestety dekarze nie zrobili wcinki w komin. Jednak z uwagi na zastosowaną cegłę dziurawkę i wady opisane przez rafaldrag88 zastanawiamy się nad tym rozwiązaniem. Proszę o rady, być może jest jeszcze inna metoda łączenia, może jakiś "lepszy" silikon (stosowaliśmy Soudala)?

Dziękuję i pozdrawiam

Ana

Niestety nie jest to poprawna metoda, ma swoje wady jak każda z powyższych. Blacha wcięta w komin pod wpływem zmiennych warunków temperaturowych pracuje, jak i komin. Praca doprowadza nierzadko do wysunięcia się jej z nacięcia, a co dalej to już wszyscy wiemy. Jeśli chodzi o sylikon to nawet nie warto komentować. Bez większego wpływu pogody bardzo szybko odwarstwia się od powierzchni do których przylega. Jest to środek stosowany z powodzeniem w domu, ale przy kominie jest to bez sensu.

Gość Konto usunięte_12*
Jednak z uwagi na zastosowaną cegłę dziurawkę...

Wiele razy tu na Forum podawano informację, że cegła dziurawka nie nadaje się na kominy (a tym bardziej z wcięciami na blachę :p).

Czemu nie czytasz starszych postów na ten temat :confused:

Żaden silikon tu nie pomoże :no:

Przeczytałam wszystkie wątki z "cieknącym kominem" (nie tylko na tym Forum) i wiele razy pisano, że pomimo zastosowanej cegły "dziurawki" wszystko jest w porządku a wina leży po stronie złej obróbki blacharskiej. Przebudowa komina (na pełną cegłę) to ostateczność, tym bardziej, że przecieka przez jedną (zachodnią) stronę komina w 1 (z 4!) kominów. Bardzo proszę o "inne" rady.

Pozdrawiam

AB

Wiele razy tu na Forum podawano informację, że cegła dziurawka nie nadaje się na kominy (a tym bardziej z wcięciami na blachę :p).

Czemu nie czytasz starszych postów na ten temat :confused:

Żaden silikon tu nie pomoże :no:

Gość Konto usunięte_12*
Bardzo proszę o "inne" rady.

Oczekujesz zatem fałszywych rad obliczonych tylko na Twoje "chciejstwo"

i krótkotrwały efekt.

Komin (a szczególnie z kanałami spalinowymi) "pracuje" i to w ekstremalnych warunkach temperaturowych:

- od naprzemiennego nagrzewania się i stygnięcia

- od warunków atmosferycznych a także związanych z porą roku

Żadne zatem "klajstrowanie" trwałego efektu (niestety) nie przyniesie :no:

Gość Konto usunięte_12*
Pewne dobre wskazówki powinno się przypinać, bo temat wraca jak bumerang. Szkoda, że forum nei ma takiej opcji.

No to jest pole do popisu dla chętnego autora (autorki) w celu napisania podręcznika np. pod tytułem "Poradnik Poprawnego Budowania" (choćby tylko na podstawie doświadczeń Forumowiczów) ;)

• 5 months później...

Witam

Miałem ten sam problem. Sprawę załatwia fuga komina równo z licem cegły oraz przemalowanie preparatem HYDROBLOCK super duński produkt, co prawda trochę kosztuje, ale jest skuteczny. Używałem z polecenia dekarza.

NIe wiem ile w tym prawdy ile własnej reklamy ale zamówiłem impregnat i zobaczymy rezultaty.

Po niespełna roku byłem przeczyścić komin i ślady po impregnacji są znikome (widać przesiąknięcia przez fugi a jeszcze w styczniu jak patrzałem było ok) podsumowując u mnie preparat się nie sprawdził a miał wytrzymać bodajże 10 lat.