Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE DO DOMKU W SOSENKACH-FOTODZIENNIK

T i A

Recommended Posts

Nic mi nie mów,teraz ja powkurzam projektanta niech on teraz czeka :evil:

Chyba cofniemy garaz i go zadaszymy i tyle.Wogóle to mamy metlik w głowach nawet zastanawiałem sie nad kompletna zmiana projektu.

Decyzja zależy od was. A co tam projektant zawalił?

Z tym zadaszeniem to dobry pomysł. Zobaczysz, że miałem rację.

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Witam,

No wreszcie widzę jakieś postępy.

Takie dwie uwagi na szybko.

Na poddaszu nie ma wejscia na taras. Drzwi garazowe wypadaja w obrysie bramy.

To spora niedogodnośc. Projektant zrobił drzwi otwierane do wiatrołapu bo

do garazu się nie otworzą.:-((

Efekt będzie taki że wchodząc do garażu trzeba się będzie nachylić aby nie zawadzić o prowadnice bramy.

Kwestia jeszcze wysokości bramy ale trzeba na to bardzo uwazac.

To tyle na szybko.

:-)

Fajna będziecie mieli okolicę. MJa niestety nie mam lasu :-((

Hmm,Ty to masz oko :D Garaż maly,więc drzwi muszą się otwierać do wiatrołapu.Ta brama :roll: musze podpytać o wymiary?Na jakich to wysokościach bedzie.

Tarasu nie bedzie :D tylko stropodach,dlatego nie ma drzwi.

Zastanawiamy sie na wielkościa okna,aby doświetlić górny hol.

Tak wogóle to powstawiam zdjecia na inny hosting bo ten bardzo pozmieniał proporcje :evil:

• 1 month później...

Podczas pobytu w Radomiu zakończyliśmy praca z projektem z naszej strony.Projekt wizualnie skończony.Wyjechaliśmy 11.01.10 i reszta,czyli przeliczenia konstruktorskie i inst. miały być zrobione w max 3 tyg.

Podobno achitekt dopiero w tydzień temu je odebrał i miał je wnieść do projektu i wystąpić o PNB.

Dziś ponad tydzień i nadal nie mam,ani potwierdzenia złożenia wniosku PNB,ani projektu w Pdf-ie który mail mi wysłać.

Nigdy wiecej współpracy z kolegami :evil:

Nerwy mnie noszą strasznie.

• 2 months później...

Witaj TiA.

Czytam, że przechodzisz tą samą drogę ze znajomym architektem co ja! Projektował dom od czerwca 2009, do lutego 2010, kiedy to uzyskaliśmy PNB. Wbrew pozorom nie był to stracony czas - mogliśmy w trakcie wprowadzać kolejne zmiany, ale podobnie jak u Ciebie, nie rozwiązywał za nas problemów. Np. pomieszczenie stawało sie funkcjonalne po drobnej korekcie ustawienia kominka. Pomijam, że projekt wod-kan. nie przewiduje u nas podłogówki! To ciągłe przekładanie terminów było wkurzające i nie dostaliśmy wizualizacji elewcji..

Projekt indywidualny ma tą zaletę, że kiedy majster lub dekarz proponowali rozwiązania inne, niż przedstawione w projekcie, wykonywaliśmy jeden telefon do konstruktora czy zmiana jest uzasadniona? Tylko raz zdarzyło się, że się zgodził na nadporoża wylewane ze stropem, a nie ceramiczne.

Witaj TiA.

Czytam, że przechodzisz tą samą drogę ze znajomym architektem co ja! Projektował dom od czerwca 2009, do lutego 2010, kiedy to uzyskaliśmy PNB. Wbrew pozorom nie był to stracony czas - mogliśmy w trakcie wprowadzać kolejne zmiany, ale podobnie jak u Ciebie, nie rozwiązywał za nas problemów. Np. pomieszczenie stawało sie funkcjonalne po drobnej korekcie ustawienia kominka. Pomijam, że projekt wod-kan. nie przewiduje u nas podłogówki! To ciągłe przekładanie terminów było wkurzające i nie dostaliśmy wizualizacji elewcji..

Projekt indywidualny ma tą zaletę, że kiedy majster lub dekarz proponowali rozwiązania inne, niż przedstawione w projekcie, wykonywaliśmy jeden telefon do konstruktora czy zmiana jest uzasadniona? Tylko raz zdarzyło się, że się zgodził na nadporoża wylewane ze stropem, a nie ceramiczne.

Projektowanie naszego domu wyglądało następująco:

Co chcecie?

Potem wszystko wstawiał do projektu z okazywało się jednak,że to nie to co chcemy.

Nie przedstawiał mam żadnych rozwiązań,wszystko szukaliśmy sami po internecie.

Najgorsze jest to ,że kompletnie rozbijał mój plan budowy.Nie mogłem się przygotowywać do następnych etapów.

Nadal ten projekt to dla mnie jedna wielka niewiadoma.

Muszę to nadrobić.

W tej chwili czuje się kompletnie nieprzygotowany do budowy tego domu.

Nie wiem,bo projektu w ręku jeszcze nie miałem.Poprosiłem architekta o projekt w pdf-ie tak abym mógł wysyłać wykonawcom w celu wyceny.

Nie tam ilości stali w kg tylko rodzaj i schemat zbrojenie,beton tylko klasa bez ilości m3.

Nie mam pojęcia co powinno znajdować się w projekcie.Z dnia na dzień dowiaduje się czego nowego i w 100% wiem,że mój architekt to jedna wielka pomyłka.