mayland 22.05.2010 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 TiA jeśli te 35tys za murarke+chudziak+strop to sama nie wiem.... Jeśli jesteś pewien, ze mozesz im zaufać, że są dobrą ekipą (nie tylko z polecenia), że nie spiernicza Ci tych odwróconych dachów (pilnuj tego jak oka w glowie!!!!!!!) to cena jest taka całkiem normalna. Nie wydaje mi sie wygórowana zbytnio. Ja za taki sam etap budowy w 2007r zapłaciłam sporo taniej bo poniżej 20tys. Ale Twoja wycena nie odbiega jakos drastycznie od wycen za podobny metraż z jakim się spotkałam. Mam taki sam metraż i w 2007r rownież dostałam oferty na 35tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kashia 22.05.2010 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 My za naprawdę niewiele więcej będziemy mieć stan surowy otwarty z więźbą, pełnym deskowaniem i papą. Wykonawca z polecenia, chwalony i jak na razie jesteśmy zadowoleni. Nasz dom to ok.200 metrów łącznie z garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kashia 22.05.2010 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Co do obniżonego salonu to znam dom gdzie jest on(salon) obniżony o dwa stopnie i według mnie to porażka. Sami gospodarze (a mieszkają już trochę) drugi raz już by tak nie zrobili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 22.05.2010 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 W moim projekcie miałam dokładnie wykazane ile i czego mam kupić. Dlatego mnie dziwi, ze zestawienia materiałowego nie masz. WYdaje mi sie to jednym z podstawowych elementów projektu. Zaraz napastuje architekta. A miałaś jeden egzemplarz który złożyłaś do urzędu o PNB ,czy więcej(kopie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 22.05.2010 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Murarz powiedział tak:"wszystkie prace"-chudziak-zbrojenie-ławy-ściana fundamentowa-podłoga-ściany zewnętrzne i wewnętrzne-strop-ściany kolankoweDach,wieżba za dodatkową kasę.Pracowałem rok na budowie kilka lat temu "za młodu" co nie co się nauczyłem,ale też pamięć nie ta.Dom ma 190m2 z garażem ,materiał nie będzie wymagajacy,będę się starał oszczedzać czas jak można (jak najwięcej gotowych elementów+dodatkowi pracownicy jak tylko będą potrzebni) 35tys zł za robociznę wydaje mi się sporo.Samej pracy dla 5-7ludzi jest na max 3tygodnie łącznie.Troszkę poszperałem w necie i za podobny dom na kaszubach(podobna wielkość miasta) to około 26tys zł.Czyli podobnie jak u Was.Mayland czy twoje wynagrodzenie wzrosło od 2007 roku o prawie 100%?Budowlańcy się chyba troszkę zagalopowali z tymi cenami.Teraz musze zrobić stan zero ,wiec będę szukał dalej ekipy na fundamenty.A reszta póżniej ,może na jesieni jak wszystko dopracuje lub wiosna 2011. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 22.05.2010 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Co do obniżonego salonu to znam dom gdzie jest on(salon) obniżony o dwa stopnie i według mnie to porażka. Sami gospodarze (a mieszkają już trochę) drugi raz już by tak nie zrobili. Boimy się,że jak ktoś się "odymi" na grilu,to może nie zauważyć schodka.Bo będzie jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 23.05.2010 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Zaraz napastuje architekta. A miałaś jeden egzemplarz który złożyłaś do urzędu o PNB ,czy więcej(kopie)? Potrzebujesz conajmniej 3 egzemplarze. Ja miałam 4 i ten czwarty bardzo się przydał bo był dla murarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 23.05.2010 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 (edytowane) To teraz nie dam mu żyć.Ze wszystkim jest z nim problem.Będę musiał powiedzieć mu kilka słów bo to już przesada jest abym o takich rzeczach musiał dowiadywać z forum. Edytowane 23 Maja 2010 przez T i A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 23.05.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Zaraz napastuje architekta. A miałaś jeden egzemplarz który złożyłaś do urzędu o PNB ,czy więcej(kopie)? czesc - jak to jeden egz - powinny byc 4!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 23.05.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Potrzebujesz conajmniej 3 egzemplarze. Ja miałam 4 i ten czwarty bardzo się przydał bo był dla murarzy WIdze ze Mayland czuwa!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 24.05.2010 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Ostatnio jak poprosiłem o sch. inst. kan. to poinformował mnie ,że mogę sobie iść do urzędu i poprosić o projekt i obić sobie schemat na ksero dla hydraulika.Czy projekt to jedno a instalacje to drugie,bo on twierdzi ,że nie zostawił sobie żadnych kopii w archiwum i jedyna jest w urzędzie z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 24.05.2010 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Kto Ci robił ten projekt? Aż mi sie wierzyc nie chce, ze tak Ci odpowiedział. To własciwie co kupiłeś w ramach tzw. "projektu domu" ?Fundamenty, zbrojenia, wykaz materiałow, rzuty z wymiarami, Instalacje wszelakie, układ wieźby.... to wszystko powinno być w projekcie i ty to powinieneś mieć u SIEBIE!!! Jak KB będzie mógł kontrolować budowę skoro nie bedzie projektu na budowie? Nie no, to jakis kosmos normalnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 24.05.2010 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Zaraz do niego dzwonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 24.05.2010 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Co to znaczy, ze masz iśc i sobie skserować?! Masz niepełny projekt. To co opiujesz, to nawet dla mnie szok! Wszystkie instalacje powinieneś mieć w swojej kopii. No łaski Ci nie robi! Lepiej dokladnie sprawdź czego jeszcze nie masz w tym projekie, porównaj dokumentację z tym co Ty masz i co jest urzędzie. Jeśłi można zapytać - ile zapłacileś za projekt i czy zawarliście umowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 24.05.2010 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Ostatnio jak poprosiłem o sch. inst. kan. to poinformował mnie ,że mogę sobie iść do urzędu i poprosić o projekt i obić sobie schemat na ksero dla hydraulika. Czy projekt to jedno a instalacje to drugie,bo on twierdzi ,że nie zostawił sobie żadnych kopii w archiwum i jedyna jest w urzędzie z projektem. Nie no zarty sobie robi - juz dla przykladu - wejdz na pierwsza lepsza firme ktora sprzedaje projkety domow - zawsze sa 4 kopie - a z czym ty zostaniesz na palcu budowy???? robotnicy beda czytac z nieba jak maja co robic????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 24.05.2010 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Jestem po rozmowie i :-wszystko jest,ale jest złożone w urzędzie do PNB w 4 egzemplarzach i po wydaniu PNB Pan odda mi 3 egzemplarze,a jeden sobie zostawi.Tak poinformował mnie architekt.Czy tak ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 25.05.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 25.05.2010 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 To czekam cierpliwie na środę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 27.05.2010 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Już po środzie i klapa.PNB będzie do odebrania w piątek,ponieważ musi zostać podpisane przez kilka osób.Co fajne Pan urzędnik obiecał,że będzie data wydania 2-3dni wcześniejsza.Co mnie bardzo cieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 28.05.2010 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 No to do dzieła!!!!!!! Koparka w ruch!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts