Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE DO DOMKU W SOSENKACH-FOTODZIENNIK

T i A

Recommended Posts

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chyba wiekszość tak zaczyna mhk :D

T i A czemu zależy Ci na wcześniejszej dacie PNB?

Na odwołanie od PNB jest 14 dni.

Jak może być wszystko zgodnie z prawem to staram się,aby tak było.

I tak miałem w planach zacząć jak przylecę do PL .

Sąsiadów mam,ale na sąsiednich ulicach.Choć kilka metrów od mojego rodzinnego domu w samym centrum miasta budowana była kamienica bez pozwolenia przez ok 8m-c.Mało brakowało do zakończenia budowy przed uzyskaniem PNB.

Druga sprawa to,że nie miałem projektu(był w UM) więc ciężko było by ruszyć bez planów.

TiA no to ja pierwszy raz widze taki projekt bez wykazu materiałów :o A wykaz stali tj. jaki drut, jakiej średnicy, własciwości.... tego też nie masz?

To wszystko jest,ale nie podane ile np. kg stali potrzebuje albo ile m3 betonu.

Mnie się wydaje,że takie wiadomości jak ilość m3 betonu potrzebnego na np. ławy muszę policzyć sam.Tak samo z wagą stali.

Wy macie wyszczególnione ile potrzebowaliście kg stali na ławy?

Tak dopracowane sa przeważnie typowki kupowane np. z Archipelagu, Muratora itp - takie projektowane przez arch lub inz nie maja takich zestawien szczegolnie jezeli chodzi o ilosc stali i betonu, napewno wszytskie prety sa opisane w czesci konstrukcyjnej, ale zliczyc trzeba sobie samemu, to samo dot. betonu, nie wiem jak z zestawieniem drewna ale z tego co wiem to tez nie kazdy projektant wylicza - ja np w jednym z moich projektow wyliczalam dla inwestora i dolaczylam mu - ilosc stali, ilosc pustakow na strop ilosc betonu, jakie i ile pretow!! ale to zalezy :) od chciejstwa i pieniedzy za jakie robi sie projekt :)

Nie no oczywiscie ze nikt nie określi ile betonu pójdzie na ławy bo niewiadomo jaki jest grunt, jak bardzo się bedzie "zarywał" przy kopaniu i jaka koparka kopać będzie:D

Nie ma co panikować, masz ludzi na miejscu to przypilnują :D

Wszystko się zgadza,nie mam nikogo kto tego dopilnuje.

Na pewno są jakieś "normy" przy wyliczaniu betonu(szer. x wys. x dług.+zakład np.0,3m3)

Nie mogę tracić czasu na domawianie itp.Wolę aby troszkę materiału zostało niż mam na niego czekać.

Witam T i A,

Widzę, że problemów w projektantem ciąg dalszy.

Straszne zaniedbania z jego storny. Masakra.

Ale nie załamujcie głowy.

Wiecie co was nie zabije to was wzmocni.

A tak na poważnie to jak zamówicie beton na Mokrej to powiedzcie, że będzie może trochę więcej.

Oni mają taką małą gruszkę 3m3 która jeżdzi i dolewa tam gdzie brakuje.

JAk macie jakis mostek do utwardzenia to można zamówić trochę wiecej i to co zostanie wylac na mostek.

Osobiście jednak polecam beton ze Spec-Betu.

Mają lepszy niż na Mokrej a cenową też są konkurencyjni.

Z tego co widzę to sporo projektów nie ma takich danych jakich ja poszukiwałem.Oby tylko takie były uchybienia były w projekcie to będę zadowolony.Mokra jest podobno bardzo niesłowna i dlatego odpada.Spec-bet ma dobre opinie nawet wśród wykonawców więc zadzwonię do nich w poniedziałek i zamówię 14m3 betonu na ławy.

Te 14m3 to z lekkim marginesem,wiec podjazd do garażu trzeba przygotować jakby co.

Ja wcześniej beton brałem ze Spec-Betu i było ok, sobotę lałem strop i chciałem znów u nich zamówić beton ale cenę zaśpiewali mi o 40zł/m3 drożej niż na Mokrej, być może dlatego że był inny facet niż zwykle a z jego podejścia to wyglądało to tak jakby nie zależało mu na sprzedaży tego betonu. Ale potwierdzam opinie Wilko że maja bardzo dobry beton.

I życzę połamania łopaty :)

Edytowane przez Gelo_26