T i A 28.05.2010 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 A nie muszę czasem czekać na uprawomocnienie decyzji ,potem zgłoszenie robót i dopiero kopara? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 28.05.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Jakby ci tu powiedziec - teoretycznie tak - ja zaczelam miesiac przed otrzymaniem pozwolenia - nie mialam czasu na to - jezeli ty masz czas i/lub masz wscibskich i wrednych sasiadow - lepiej rzeczywsicie poczekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 29.05.2010 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Chyba wiekszość tak zaczyna mhk T i A czemu zależy Ci na wcześniejszej dacie PNB? Na odwołanie od PNB jest 14 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 29.05.2010 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Chyba wiekszość tak zaczyna mhk T i A czemu zależy Ci na wcześniejszej dacie PNB? Na odwołanie od PNB jest 14 dni. Jak może być wszystko zgodnie z prawem to staram się,aby tak było. I tak miałem w planach zacząć jak przylecę do PL . Sąsiadów mam,ale na sąsiednich ulicach.Choć kilka metrów od mojego rodzinnego domu w samym centrum miasta budowana była kamienica bez pozwolenia przez ok 8m-c.Mało brakowało do zakończenia budowy przed uzyskaniem PNB. Druga sprawa to,że nie miałem projektu(był w UM) więc ciężko było by ruszyć bez planów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jessi 29.05.2010 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 MOJE WIELKIE GRATULACJE Z OKAZJI UZYSKANIA POZWOLENIA NA BUDOWE !!!!!!!!! TERAZ TO JUZ Z GÓRKI PÓJDZIE I PATRZEC JAK WASZ DOMEK ZACZNIE ROSNĄC NO I MAM NADZIEJĘ NA DUŻĄ PORCJĘ ZDJĘC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 31.05.2010 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Siostra odebrała pozwolenie i projekt.Po zapoznaniu się z nim powiedziała mi,że nie ma w projekcie wiadomości takich jak ilość potrzebnego betonu,czy potrzebna waga stali.Wychodzi na to,że wszystko muszę liczyć sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 31.05.2010 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 MOJE WIELKIE GRATULACJE Z OKAZJI UZYSKANIA POZWOLENIA NA BUDOWE !!!!!!!!! TERAZ TO JUZ Z GÓRKI PÓJDZIE I PATRZEC JAK WASZ DOMEK ZACZNIE ROSNĄC NO I MAM NADZIEJĘ NA DUŻĄ PORCJĘ ZDJĘC Jak tylko zacznę pracę na pewno będzie sporo zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 31.05.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 TiA no to ja pierwszy raz widze taki projekt bez wykazu materiałów A wykaz stali tj. jaki drut, jakiej średnicy, własciwości.... tego też nie masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 31.05.2010 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 TiA no to ja pierwszy raz widze taki projekt bez wykazu materiałów A wykaz stali tj. jaki drut, jakiej średnicy, własciwości.... tego też nie masz? To wszystko jest,ale nie podane ile np. kg stali potrzebuje albo ile m3 betonu. Mnie się wydaje,że takie wiadomości jak ilość m3 betonu potrzebnego na np. ławy muszę policzyć sam.Tak samo z wagą stali. Wy macie wyszczególnione ile potrzebowaliście kg stali na ławy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 31.05.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Ja nie mialam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 31.05.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Tak dopracowane sa przeważnie typowki kupowane np. z Archipelagu, Muratora itp - takie projektowane przez arch lub inz nie maja takich zestawien szczegolnie jezeli chodzi o ilosc stali i betonu, napewno wszytskie prety sa opisane w czesci konstrukcyjnej, ale zliczyc trzeba sobie samemu, to samo dot. betonu, nie wiem jak z zestawieniem drewna ale z tego co wiem to tez nie kazdy projektant wylicza - ja np w jednym z moich projektow wyliczalam dla inwestora i dolaczylam mu - ilosc stali, ilosc pustakow na strop ilosc betonu, jakie i ile pretow!! ale to zalezy od chciejstwa i pieniedzy za jakie robi sie projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 31.05.2010 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Nie no oczywiscie ze nikt nie określi ile betonu pójdzie na ławy bo niewiadomo jaki jest grunt, jak bardzo się bedzie "zarywał" przy kopaniu i jaka koparka kopać będzie:D Nie ma co panikować, masz ludzi na miejscu to przypilnują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 31.05.2010 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Nie no oczywiscie ze nikt nie określi ile betonu pójdzie na ławy bo niewiadomo jaki jest grunt, jak bardzo się bedzie "zarywał" przy kopaniu i jaka koparka kopać będzie:D Nie ma co panikować, masz ludzi na miejscu to przypilnują Wszystko się zgadza,nie mam nikogo kto tego dopilnuje. Na pewno są jakieś "normy" przy wyliczaniu betonu(szer. x wys. x dług.+zakład np.0,3m3) Nie mogę tracić czasu na domawianie itp.Wolę aby troszkę materiału zostało niż mam na niego czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 04.06.2010 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Witam T i A,Widzę, że problemów w projektantem ciąg dalszy.Straszne zaniedbania z jego storny. Masakra.Ale nie załamujcie głowy.Wiecie co was nie zabije to was wzmocni.A tak na poważnie to jak zamówicie beton na Mokrej to powiedzcie, że będzie może trochę więcej.Oni mają taką małą gruszkę 3m3 która jeżdzi i dolewa tam gdzie brakuje.JAk macie jakis mostek do utwardzenia to można zamówić trochę wiecej i to co zostanie wylac na mostek.Osobiście jednak polecam beton ze Spec-Betu.Mają lepszy niż na Mokrej a cenową też są konkurencyjni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 04.06.2010 23:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Z tego co widzę to sporo projektów nie ma takich danych jakich ja poszukiwałem.Oby tylko takie były uchybienia były w projekcie to będę zadowolony.Mokra jest podobno bardzo niesłowna i dlatego odpada.Spec-bet ma dobre opinie nawet wśród wykonawców więc zadzwonię do nich w poniedziałek i zamówię 14m3 betonu na ławy.Te 14m3 to z lekkim marginesem,wiec podjazd do garażu trzeba przygotować jakby co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 07.06.2010 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 (edytowane) Ja wcześniej beton brałem ze Spec-Betu i było ok, sobotę lałem strop i chciałem znów u nich zamówić beton ale cenę zaśpiewali mi o 40zł/m3 drożej niż na Mokrej, być może dlatego że był inny facet niż zwykle a z jego podejścia to wyglądało to tak jakby nie zależało mu na sprzedaży tego betonu. Ale potwierdzam opinie Wilko że maja bardzo dobry beton. I życzę połamania łopaty Edytowane 7 Czerwca 2010 przez Gelo_26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 07.06.2010 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 (edytowane) Dziś zamówiłem beton w spec-becie 14m3 po 210zł z dostarczeniem wprost do ław (netto). Edytowane 7 Czerwca 2010 przez T i A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 07.06.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Mi proponowali za B20 210zł z pompą a na Mokrej 170zł z pompą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 07.06.2010 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 W spec-becie po 210zł z pompa+vat,ale słyszę same dobre opinie o nich i co najważniejsze betonie.Mokra niesłowna + słyszałem,że oszukują na ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 08.06.2010 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Mój kolega z pracy tez miał przejścia z betonem z mokrej odnośnie ilości. Na szczęście u mnie to nie wystąpiło według obliczeń wychodziło mi 22,2m3 na strop zamówiłem 23 i trochę nawet zostało na podjazd pod bramę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts