T i A 06.10.2010 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Ooooooooo to juz duzo - zapomniec nie zapomnieli ale brak wpisow w dzienniku to kazdy mysli ze moze nic sie nie dzieje - no to czekamy na kolejna porcje zdjec! Zdjęć jest sporo już z etapu ścian będzie sporo pracy. Postaram się po 25paź uzupełnić dziennik. Ostatnio ogólnie nie było czasu na forum. Na razie skupiam się na kolejnych etapach. Pochwalę sie,że zamówiłem projekt went.mech w tej firmie z Częstochowy.Bardzo szybko go zrobili i wysłali,ale jeszcze nie miałem czasu dokładnie się mu przyjrzeć i wprowadzić poprawki.Od 10 sierpnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 06.10.2010 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Tak sie patrze na te zdj co sa i mam pytanie - czy robili wam przejscie w sciankach fundamentowych na kanalizacje i wode bo nie widze??????????? Nie zrobili,ale wszystko było zasypane tylko piaskiem.Hydraulik poradził sobie z tym w ok 7godz leniwej pracy.Wszytko jest na zdjęciach w PL jeszcze. Woda też jest poprowadzona,ba nawet studnia jest i działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 10.11.2010 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Witam TiA.Widzę że tempo prac wyraźnie wzrosło.Jesli mogę coś doradzić to na przykładzie MHK ja bym od tych z Okulickiego nic nie brał.Co do betonu to też zdaje się, że odradzałem wam Zubrzyckiego ale widzę że nie posłuchaliście.Cóż człowiek najwyraźniej musi się uczyć na własnych błędach.Szkoda że nie wzięliście pustaków na pióro-wypust.Kominy widzę systemowe. Ech.Sorry za szczerość. T i A jesli chcecie, a myślę że dobrze by bylo dla was, to napiszę wam kilka uwag do ekipy na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 10.11.2010 02:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Z Okulickiego jeszcze nic nie brałem i chyba nie wezmę.Miałem ekipę która robiła mi wieźbę można powiedzieć od nich.A raczej z nimi współpracujacą.Jestem z nich zadowolony.Nie było żadnych niespodzianek. Zubrzyckiego polecił mi mój KB.Zaufałem i kupiłem beton na ławy.Oprócz kilku godzinnego spóźnienia,wszystko było ok.Beton też był dobry w maju.Natomiast chudziak był lany w pełni sezonu i wtedy "wyszło szydło z worka".Z uwagi na terminy prac (mój super pgraniczony czas) zmuszony byłem kupić u nich beton jeszcze raz.Na szczęście na strop domu już inne betoniarnie miały wolne terminy. Wilko masz dobre oczy.Pierwszą partie zamówionych pustaków otrzymałem zwykłych,bo Pan w hurtowni nie miał na stanie pióro-wypust.Nie poinformował mnie o tym tylko uszczęśliwił mnie zwykłymi.Przyjechałem na budowe po rozładunku pustaków i murarze dopiero wtedy zapytali mnie dlaczego nie kupiłem pióro-wypust?Telefon do hurtowni,a Pan mówi mi,że nie maja pióro-wpust to dali mi zwykłe.Nie było czasu na odsyłanie ich i kupowanie z innej hurtowni bo to byłby dzień straty.Wykorzystaliśmy te kilka palet zwykłych natomiast następne były już kupowane w innej hurtowni. Z kominów nie jestem zadowolony.Jakieś błędy muszą być.Nie znam się na budowlance,aż tak by wszystko kontrolować i wyłapywać najmniejsze błędy wykonawców.Ekipa miała swoje minusy-estetyka,bałaganiarstwo,itp.Natomiast ściany są wszędzie proste.Uwagi mozesz pisać i tu i na priva. Domek już jest w stanie surowym otwartym ,tylko nie mam czasu uzupełnić dziennik.Postaram się systematycznie coś dopisywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 18.11.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Ładnie. Patrzę i szukam do czego się doczepić . Nie bardzo jest do czego. No może , strop należy ładniej gładzić, styropian będzie dokładniej leżał. Tak to już jest , albo budowa jest chroniona , a jak nie to lepiej drzwi nie zamykać na kłódkę bo rozbiją okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 18.11.2010 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Ładnie. Patrzę i szukam do czego się doczepić . Nie bardzo jest do czego. No może , strop należy ładniej gładzić, styropian będzie dokładniej leżał. Tak to już jest , albo budowa jest chroniona , a jak nie to lepiej drzwi nie zamykać na kłódkę bo rozbiją okno. Zbyszku jest czego się doczepić,nie są to duże problemu,ale jednak. Budowa nie jest chroniona bo nie ma ogrodzenia,alarmu oraz miejsce w którym stoi dom byłoby ciężkie do ochrony. Od serdecznego kolegi dostałem płyty takie na całe okna,drzwi i wszystko jest ładnie pozabijane na zime. Za ładnie widać,bo ktoś musiał sprawdzić co jest w środku. Dobrze natomiast,że kolega agent ubezpieczeniowy przypomniał mi o ubezpieczeniu domu w budowie+ o.c. Chociaż śpię spokojnie i nie myślę,że ktoś się dogrzewa moją wieźbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 22.11.2010 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Witam T i A po dłuższej przerwi. Co do tego co najbardziej rzuca się w oczy to to, że murarze pod L belki nad otworami nie dali cegły czerwonej tylko połozyli belki bezposrednio na pustaku.Będzie wam pękała ściana przy takich otworach.W stropie w narozach masz tylko jeden drut w kształcie litery L spinającej dwa boki. To stanowczo za mało.Jeśli to pomysł projektanta to "podziękuj mu".Takie zebro spinające to przyznaję że pierwszy raz widzę.To z 10% tego jak powinno wygladać.Przez to że masz za wysoko wymurowaną sciankę kolankową dom traci proporcje. Poza tym w takim przypadku konieczne jest wydłużenie krokiw proporcjonalnie do podwyzszenia ścianki i dlatego u was daszek wystaje tak mało poza scianę.Pod belką szczytową powinny być jeszcze zastrzały poziomepo obu stronach krokwi trzymajace tą belkę od spodu.Oczywiście wszystkie połączenia krokwi skręcone na co najmniej 1 śrubę M12.Nie mogę wczytać większości zdjęć więc i nie wszystko widać. Oczywiście zapomniałem dopisać że deski na deskowanie powinny absolutnie być oczyszczone z kory.To siedlisko robaków, których nie załatwi impregnacja.No może cisnieniowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 22.11.2010 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Wilko co do murarzy to wszystko było uzgadniane ze mną i KB.Wręcz to oni sami chcieli omówić te punkty ze mną i KB bo spotkali się różnymi szkołami budowania przez KB.Ale do rzeczy,opisane przez Ciebie problemy/błędy były przy mnie omawiane z KB jak je mają murarze wykonać.KB nakazał tak zrobić z tymi elkami,czyli bez cegły i ma być ok.Strop też sprawdzał przed zalaniem i go zatwierdził.Pewnie to nie grozi od razu katastrofą budowlana,ale można było stali na rogach dołożyć bo i tak zostało mi 12-14 prętów po 12m które zostały na budowie i dostały nóg.Należy teraz ustalić jak ten brak stali na rogach wpłynie na konstrukcje w następnych latach.Muszę też zapytać o to KB zobaczymy co on na to powie. Bo to on jest za to odpowiedzialny.O okna też zapytam. Wkleje resztę zdjęć dachu jak tylko znajdę chwilkę.Dzięki za zwrócenie uwagi na te mankamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 22.11.2010 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Wilko co do murarzy to wszystko było uzgadniane ze mną i KB.Wręcz to oni sami chcieli omówić te punkty ze mną i KB bo spotkali się różnymi szkołami budowania przez KB. Ale do rzeczy,opisane przez Ciebie problemy/błędy były przy mnie omawiane z KB jak je mają murarze wykonać.KB nakazał tak zrobić z tymi elkami,czyli bez cegły i ma być ok.Strop też sprawdzał przed zalaniem i go zatwierdził. Pewnie to nie grozi od razu katastrofą budowlana,ale można było stali na rogach dołożyć bo i tak zostało mi 12-14 prętów po 12m które zostały na budowie i dostały nóg. Należy teraz ustalić jak ten brak stali na rogach wpłynie na konstrukcje w następnych latach. Muszę też zapytać o to KB zobaczymy co on na to powie. Bo to on jest za to odpowiedzialny.O okna też zapytam. Wkleje resztę zdjęć dachu jak tylko znajdę chwilkę. Dzięki za zwrócenie uwagi na te mankamenty. Sam jestem ciekaw co Ci powie. Pewnie to, że nic się nie stanie. Tylko że to nie on bedzie mieszkał w tym domu i patrzył na popękany tynk przy oknach. Teraz to i tak nic nie zrobisz. Co do stropu i żeber rozdzielczych to może będzie ok. Sam jednak wiem po sobie że lepiej dobrze wszystko zabezpieczyć i mieć spokój. Czemu daliscie pustaki betonowe zamiast keramzytowych. Koszt trochę droższy ale strop dużo cieplejszy. Powiadasz więźbę miałeś projektowaną pod blachę a wzmocniliście ją i dajecie dachówkę. Mam nadzieję, że cieśle i kierownik wiedzą co robią. Napisz jakie zmiany wprowadziliście w konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 23.11.2010 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Sam jestem ciekaw co Ci powie. Pewnie to, że nic się nie stanie. Tylko że to nie on bedzie mieszkał w tym domu i patrzył na popękany tynk przy oknach. Teraz to i tak nic nie zrobisz. Co do stropu i żeber rozdzielczych to może będzie ok. Sam jednak wiem po sobie że lepiej dobrze wszystko zabezpieczyć i mieć spokój. Czemu daliscie pustaki betonowe zamiast keramzytowych. Koszt trochę droższy ale strop dużo cieplejszy. Powiadasz więźbę miałeś projektowaną pod blachę a wzmocniliście ją i dajecie dachówkę. Mam nadzieję, że cieśle i kierownik wiedzą co robią. Napisz jakie zmiany wprowadziliście w konstrukcji. Pewnie będzie się tłumaczył jak napisałeś.Mam nadzieję,że nie będzie mi pękał tynk. Nie jestem człowiekiem który lubi "półśrodki". Na naroża stropu można było dołożyć trochę prętów bo czułem w moczu,że to co zostaną na budowie to szlak trafi. O pustakach keramzytowych myślałem,ale na śmierć zapomniałem przy zamawianiu stropu.Nikt też mi nie zaproponował,bo może bym je kupił. Na dzień dzisiejszy myślimy o dachówce.Wieźba była wzmacniana pod dachówkę. Nie znam wszystkich fachowych nazw poszczególnych elementów wieźby. Zmiany z tego co pamiętam(bo szczegółowe są pozaznaczane na kopi projektu w PL) to; -zwiększenie przekroju krokwi i reszty belek -zwiększenie przekroju jętek skręcane na śruby M14 -dołożone są jakieś elementy chyba "kleszcze" oraz liczba jętek. -a jeszcze na jętkach zostały dołożone belki,które mają za zadanie rozkładać ciężar dachówek równo na wszystkie krokwie. To tyle co pamiętam. Później wkleję resztę zdjęć dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 23.11.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 A ja nie mam podlozonych cegiel pod nadproza i naroza mi nie pekaja - jakos nie moge pojac o co chodzi z tymi ceglami pod nadprozami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 23.11.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Niewytlumaczlane dla mnie jest to od strony naukowej ze tak powiem te nadproza, ja mam strop z pustakow z keramzytem i prawde mowiac jakos nie zauwazylam roznicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 23.11.2010 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 A ja nie mam podlozonych cegiel pod nadproza i naroza mi nie pekaja - jakos nie moge pojac o co chodzi z tymi ceglami pod nadprozami Widzisz u mnie murarze od razu chcieli wiedzieć jak maja wykonać te nadproża.Obaj murarz i KB byli zgodni,aby nie dawać przy betonie komórkowym cegieł. Czy to dobrze czy,źle pewnie dowiem się w najbliższych latach.Mam nadzieję,że dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 23.11.2010 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Niewytlumaczlane dla mnie jest to od strony naukowej ze tak powiem te nadproza, ja mam strop z pustakow z keramzytem i prawde mowiac jakos nie zauwazylam roznicy A masz dwa stropy? Jeden zwykły,a drugi z keramzytem? Tak pewnie napiszą zwolennicy keramzytu. Trzeba by się głębiej zastanowić czy taki strop z keramzytem jest wart tej dodatkowej kasy. Z drugiej strony tak na "chłopski rozum" to i tak cały dom jest ocieplony styropianem i przecież strop nie jest przegrodą zewnętrzną bezpośrednio odpowiedzialna za przekazywanie ciepła poza dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 24.11.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Wiesz co - nie mam jeden strop, ale jak patrzylismy na te pustaki z keramzytem to keramzytu bylo jak na lekarstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 24.11.2010 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 (edytowane) Wiesz co - nie mam jeden strop, ale jak patrzylismy na te pustaki z keramzytem to keramzytu bylo jak na lekarstwo To tak jak z innymi produktami. Tak z ciekawości gdzie kupowaliście strop? Nie oglądaliście przed kupnem pustaków? Coś sobie przypominam,że macie już doświadczenia budowlane. Widać,że ten się nie myli co nic nie robi.Nie da się chyba od tego uchronić. Ja swój kupowałem w Gózowie w Pani Marii Rosy jak się okazało cioci mojego kolegi. Pustaki były naprawdę mocne.Pomocnik zniszczył tylko 4szt.W tym 3szt. spadły z piętra na gruzy.Można było normalnie po nich chodzić i żaden nie pękł. Jakość kosztuje dlatego strop nie należał do tanich. Różnice widać w cenach betonu w betoniarniach gdzie często jest to 30% różnicy w cenie za m3. W betonie też widać różnice przekonałem się o tym na własnej skórze. Edytowane 24 Listopada 2010 przez T i A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 24.11.2010 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Z tym deskowaniem to chyba dosłownie rzut na taśmę przed śniegami - projekt też analizowaliśmy jako potencjalny do wyboru - pozdrawiamy i powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 24.11.2010 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 strop kupowalismy u wasika - mysle po prostu ze do wielu wyrobow dorabiana jest jakas magiczna teoria i tyle - strop jak strop, belki jak belki, beton taki czy inny dom sie z pewnoscia nie zawali, a z pekaniem to tez i ilosc stali ma znaczenie i miejsce gdzie sie ja da albo nie da i jeszcze pewnie duzo "i" bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 25.11.2010 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Z tym deskowaniem to chyba dosłownie rzut na taśmę przed śniegami - projekt też analizowaliśmy jako potencjalny do wyboru - pozdrawiamy i powodzenia. To deskowanie było z 1,5 m-c temu i wtedy też śnieg miał lada moment. A gdzie widzieliście ten projekt?Pytam z ciekawości,bo był to projekt indywidualny.Kwestią czasu było jak się pojawi w internecie. Tym bardziej,że liczba projektów które uda się adoptować do działki z wjazdem od zachodu jest mała.Jak my szukaliśmy było 3 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 25.11.2010 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 strop kupowalismy u wasika - mysle po prostu ze do wielu wyrobow dorabiana jest jakas magiczna teoria i tyle - strop jak strop, belki jak belki, beton taki czy inny dom sie z pewnoscia nie zawali, a z pekaniem to tez i ilosc stali ma znaczenie i miejsce gdzie sie ja da albo nie da i jeszcze pewnie duzo "i" bedzie Masz racje,ale ja np. mam porównanie betonu z Zubrzyckiego oraz Spec-betu. Z Zubrzyckiego ma dziwny kolor (popiół zapewne) oraz kruszywo wapienne które można skruszyć w palcach. Beton ze Spec-betu to inna liga.Cenowa też,ale chociaż można go nazwać betonem.Natomiast z Zubrzyckiego produkt betono podobny. Beton który od nich kupowałem w maju, a i ten z września to dwa rożne produkty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts