Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE DO DOMKU W SOSENKACH-FOTODZIENNIK

T i A

Recommended Posts

Domek ładnie zabezpieczony i jeszcze ubezpieczony.

Można spać spokojnie.

Jedną sprawa do rozważenie na przyszłość.

Wszyscy szukają mostków cieplnych, to może i ja podsunę do poprawy. Ściany szczytowe i wewnętrzne zaleca się wykonywać skośnie do spodu krokwi, resztę uzupełnić styropianem lub wełną. Można to jeszcze poprawić ale jest trochę roboty.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To murarze mają po uszach bo zwracałem im na to uwagę i powiedzieli mi,że ekipa od ocieplenia sobie z tym poradzi bezproblemu.Zastanawiało,mnie jednak jak to zrobią bo ciepło będzie uciekać przez górę pustaka gdzie ma najkrótszą drogę.Nie rozwijałem dalej tego tematu bo czas naglił.

Zbyszku masz może wiedzę jaką grubość izolacji będzie tam odpowiednia?

Widziałem już w jakimś forumowym dzienniku jak to powinno wyglądać,ale nie pamiętam w którym.

Muszę sobie notować od odnośniki do niektórych dzienników.

Przynajmniej tyle co dasz na zewnątrz , ocieplając ściany

Plan jest po 20cm na podłogę i na ściany.Na podłogę już wszystko jest policzone na 20cm styropianu.Na dach myślałem 2xsuper matę dać po 15-20cm.Zobaczymy ile da się wcisnąć.Na pewno nie będę celował w pasywniaka,ale będę się starał dobrze go docieplić.

• 3 weeks później...

Nie rozważałeś pustaka z karmazytobetonu? Je jestem teraz na etapie zakupu stropu muszę kupić terive 1 i 2 wolał bym dać po całości 1 by mnie to kosztowało 8000zł ale wykonawca mówi że w projekcie jest 1 i 2 więc trzeba tak dać i wychodzi 9000zł + nie pustak z żużlobetonu wychodzi 10000zł. Mam 1000zł różnicy między pustakami i zastanawiam się czy dołożyć podobno te z karmazynu są cieplejsze i nie radioaktywne, choć nie sądze by z żużla były przecież każdy producent ma jakieś papiery na to.

Co ty sądzisz i inni?

Strop kupowałem u kolegi cioci.Nie zwróciła mojej uwagi w stronę pustaków karmazytobetonu.Ma ponad 20lat doświadczenia w branży.

Radioaktywne?Toż to plus.Można zaoszczędzić na oświetleniu.

Pewnie to bzdura bo jakim cudem były dopuszczone do sprzedaży.

Parę postów wyżej mhk napisała czy są cieplejsze.

Wie najlepiej bo takie ma.

adlaczego masz terive 2 - z powodu wiekszej rozpietosci stropu??

Tak zaprojektował architekt ja się na tym nie znam. Rozpiętość jeden powód - mówił architekt, drugi to stoją na nim kominy i podobno podparty jest dach - tak mówi wykonawca i kierownik budowy. Jak spojrzysz na mój dziennik tam są rzuty i przekrój. Teriva 2 to ten nad garażem, rozpiętość 6,30cm więc teriva 1 by dała radę. Ta różnica między dwoma stropami a jednym 1000zł

Pewnie to bzdura bo jakim cudem były dopuszczone do sprzedaży

Druga różnica to miedzy pustakiem z karmazytu a żużla kolejny 1000zł. Wiem że to bzdura ale mówią że tam gdzie się mieszka już się nie stosuje żużla bo może on być pozyskiwany z różnych źródeł i zawierać jakieś cząstki metali czy innych tam. No niby ten 1000zł nie aż tak wiele jakbym miał mieć raka lub dzieci ale jak niema różnicy to troszkę szkoda 1000 wydać na nic, na poczucie pewność. Mam mieszane odczucia i jeszcze myślę nad tym. Mało jest tematów o tym na forum. A szkoda.

Kolejny argument za karmazytem to taki że nie otynkuję sufitu w garażu i jak będę musiał sprzedać dom to powiem „ Panie a słyszał pan o pustakach z żużlu” i jest to argument do droższej wyceny :D

Edytowane przez -Jurand-

http://smyki.pl/domeny/smyki.pl/filipek2006r/upload/stajenka.jpg

Niech te radosne Święta będą dla Was szczęśliwe,

niech przyniosą miłość, wiarę i nadzieję

oraz dużo, dużo dobrego, dla całej rodziny, w Nowym Roku,

życzy Zbigniew

http://www.emotka.pl/emotikony/swieta/88.gif

Wiem że to bzdura ale mówią że tam gdzie się mieszka już się nie stosuje żużla bo może on być pozyskiwany z różnych źródeł i zawierać jakieś cząstki metali czy innych tam. No niby ten 1000zł nie aż tak wiele jakbym miał mieć raka lub dzieci ale jak niema różnicy to troszkę szkoda 1000 wydać na nic, na poczucie pewność. Mam mieszane odczucia i jeszcze myślę nad tym. Mało jest tematów o tym na forum. A szkoda.

Tak jak napisałem kupowałem strop od znajomej osoby ,która je sprzedaje ponad 20lat.Ich strop są drogie,ale też są wykonane z najlepszych materiałów.Na placu u nich nie znajdziesz żadnego gów......Jak było coś nie tak to pewnie zaproponowała mi inne rozwiązanie.

Pewnie różnice w jakości żużlu też występują,wiec ważne jest skąd on jest.

Podobnie przecież jest z betonem jeden za 170zł a drugi za 210zł oba klasy B 20.Tylko ten po 170zł ma kruszywo wapienne(kruszące się w palcach) które jest wiele tańsze i wtedy inwestorowi można zaproponować cenę 30% tańszą niż w innych betoniarniach.

Na każdy strop powinieneś otrzymać certyfikat i to będzie najlepszym dowodem do wyceny domku.

Po co na ścianie fundamentowej po położeniu folii (izolacji poziomej) dałeś jeszcze ten bloczek fundamentowy? Przecież dzięki temu wyszło Ci moim zdaniem bezsensowne koryto ze słabymi termicznie obrzeżami. Teraz wsadzisz w to 20 cm styropianu, a co zrobisz w miejscach gdzie są ławy wewnątrz domu a nie będzie na nich ścian, np otwory drzwiowe. Tam już Ci nie wejdzie te 20 cm bo wystaje ściana z bloczka i będzie słabsza izolacja. Moim zdaniem trochę szkoda tych traconych kw.

PS. Miejsce masz bajkowe, wiecznie zielone. Wesołych...

Po co na ścianie fundamentowej po położeniu folii (izolacji poziomej) dałeś jeszcze ten bloczek fundamentowy? Przecież dzięki temu wyszło Ci moim zdaniem bezsensowne koryto ze słabymi termicznie obrzeżami. Teraz wsadzisz w to 20 cm styropianu, a co zrobisz w miejscach gdzie są ławy wewnątrz domu a nie będzie na nich ścian, np otwory drzwiowe. Tam już Ci nie wejdzie te 20 cm bo wystaje ściana z bloczka i będzie słabsza izolacja. Moim zdaniem trochę szkoda tych traconych kw.

PS. Miejsce masz bajkowe, wiecznie zielone. Wesołych...

Nie pamiętam,ale jakoś uzasadniał mi tą warstwę bloczka KB.Natomiast te miejsca (otwory drzwiowe,przejścia) to hmm....?

Muszę w to po wnikać.Ważne spostrzeżenie.Dzięki.

Miejsce to wynik ponad 2 lat poszukiwań.Boję się trochę,że budujący sąsiedzi zniszczą to miejsce.

My staramy się pozostawić jak najwięcej nie tkniętej zieleni.

Dom odsunięty jest na koniec działki i projektowany pod działkę tak,aby nie trzeba było wycinać żadnych drzew.

Materiały też będziemy się starać dobierać tak,aby jak najmniej były inwazyjnie dla otoczenia.

Jak najwięcej natury.

Po nowym roku uzupełnię dziennik o nowe zdjęcia i filmiki z widokami.

Choć one nie odzwierciedlają nawet w 20% widoków i magii tego miejsca w rzeczywistości.

Wesołych...

• 2 weeks później...
T i A, mam pytanie o to ocieplenie szczytów. Mam podobny problem. Murarze wymurowali ścianę do końca na równi z krokwiami. Nie mogę Ich obarczyć odpowiedzialnością, bo mieli budować zgodnie z projektem, a tak jest właśnie w projekcie. Zapisałeś, że będziesz to poprawiać w przyszłym (czyli tym) roku. Na jakim etapie będziesz to robił, czy konsultowałeś już sposób wykonania z murarzami? Czy będziesz robił miejsce na 20cm?

T i A, mam pytanie o to ocieplenie szczytów. Mam podobny problem. Murarze wymurowali ścianę do końca na równi z krokwiami. Nie mogę Ich obarczyć odpowiedzialnością, bo mieli budować zgodnie z projektem, a tak jest właśnie w projekcie. Zapisałeś, że będziesz to poprawiać w przyszłym (czyli tym) roku. Na jakim etapie będziesz to robił, czy konsultowałeś już sposób wykonania z murarzami? Czy będziesz robił miejsce na 20cm?

Ja buduje etapami w zależności od wolnego czasu mojego i żony (skomplikowana sprawa).

Trzeba to zrobić przed montażem ocieplenia wewnątrz i zewnątrz bo nie wiadomo,czy będzie dostęp np od wewnątrz do każdej ze ścian.(mogą ograniczyć Cię krokwy,która będą za blisko ściany i nie będziesz miała podejścia piłą).

Zrobię 20cm bo tyle ocieplenia będzie na zewnątrz.

Murarze zawsze się zasłaniają projektem,ale jak coś mogą zrobić szybciej lub łatwiej dla nich to będą Ci proponować takie rozwiązanie niezależnie od tego czy jest tak w projekcie czy nie.

Jak wiedzieli,że to jest źle to dlaczego s Tobą tego nie przedyskutowali?

Cała branża budowalana teraz to jedna wielka pomyłka widzę.Od projektantów po wykonawców.