Darpiot 07.08.2009 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 W projektach które przeglądałem projektanci zalecają obmurowanie kominów systemowych cegłą pełną. Biorac pod uwage wymiary komina systemowego z 4 kanał. went. 38x68cm dołozenie do niego jeszcze tylko z jednej strony cegły na płasko (12cm) zrobi masakrycznie gruby twór w pomieszczeniu. Jak macie zrobione u siebie. Na wielu zdjęciach znalezionych na forum widziałem brak cegieł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 07.08.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Może raczej chodzi o obmurowanie tych kominów cegłą zewnątrz czyli to co wystaje poza dachem a nie wewnątrz domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 07.08.2009 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 np.http://www.z500.pl/pliki/10/kosztorysy/Z10_rys_szczeg.pdf http://www.z500.pl/pliki/48/kosztorysy/Z48_rys_szczeg.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 08.08.2009 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 my mamy systemowy bez obmurowywania cegłami. dla mnie to głupota dodawać jeszcze cegły gdybym je chciała to wymurowałabym z cegieł a nie ładowała kasę w systemowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomcat79 08.08.2009 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 My mamy komin systemowy ale obmurowywujemy komin cegla klinkierowa ale tylko czesc zewnetrzna.Kolor cegly dobralismy do koloru dachowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 08.08.2009 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 pytanie moje było nieprecyzyjne, raz jeszcze bo mnie to ciekawi; nie chodziło mi o to co jest nad dachem (np. klinkier) ale o to co wewnątrz budynku. Zastanawia mnie dlaczego w projektach (niektórych) architekci umieszczają informację o obmurowaniu kominów systemowych cegłą pełną. Dla mnie też jest to dziwne ale może ma czemuś służyć (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 09.08.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 tutaj może chodzić o dodatkowe usztywnienie tego komina. Sąsiad ma właśnie przypadek, ze komin systemowy zaczyna mu się chwiać i kier bud polecił mu go obmurować. Co do szerokości tego twora powstałego po obmurowaniu, to zależy, gdzie ten komin stoi. Bo dla przykładu w moim salonie mimo, że sam komin ma około 50cm szerokości, to będzie częścią ścianki o całkowitej szerokości około 120cm. Tak mi pasuje do układu. Bo przecież wkład kominkowy + obudowa jest o wiele szerszy aniżeli komin ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 09.08.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 A może chodzi jeszcze o coś innego. Majster z mojej ekipy zaproponował obmurowanie komina systemowego od wysokości stropu porothermem 12 a część wystającą ponad dach klinkierem. Chcę mieć klinkier ponad dach - stosują do tego jeszcze takie płyty wylewane jako podpórka dla cegieł, ale według opini mojej ekipy z tym mogą być problemy bo ciężar klinkieru jest duży, oparcie tej płyty małe a komin może mimo wszystko trochę pracować. Może właśnie po to ta cegła pełna - jako podpórka dla klinkieru nad dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_i_Robert 10.08.2009 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 My mamy obmurowany komin systemowy cegłą tylko ponad dachem. Klinkier opiera się na wylanej pod dachem zbrojonej płycie betonowej. Obmurowywanie cegłą komina systemowego od podstawy to głupota, bo po co w takim razie wydane pieniądze na taki komin? http://zapodaj.net/images/bcc6155a6c54.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.08.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Głupotą jest wypisywanie takich tekstów nie mając pojęcia o uwarunkowaniach danego projektu! Należy zrobić tak jak jest w projekcie lub uzgodnić inne rozwiązanie z kierownikiem budowy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_i_Robert 10.08.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Pod warunkiem, że mamy projekt bez błędów, a znaleźć taki projekt to sukces... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.08.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Demagogia w wypowiedziach nie jest potrzebna. Nie chcesz chyba powiedzieć, że projekty są złe, projektanci są źli a jedyni kompetentni to amatorzy forumowicze! . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 11.08.2009 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Fakt faktem iż u mnie błędów w projekcie jest masa.... a najważniejszy ... Więźba dachowa Rzut dachu jest zaprojektowany tak jakby wszystko było w jednym poziomie.... ale pan architekt przeoczył iż obnizył garaż o 0.7m.... ( po co nie wiem za póżno to wyszło)( w przekrojach jest to zaznaczone) wiec teraz kominy wyszły w koszach... wentylacjie.... pod łączeniami krokiew... itp. Troszkę się majstry meczyły aby wyprowadzić. Zreszta ciekawostka taka : gdy kiedyś po kilku browcach czytałem mój projekt od deski do deski okazało się iż buduję HALE SPORTOWĄ mister architekt posklejał mój projekt z wielu innych Ale w starostwie też tego nie zauważyli wiec widocznie tak ma byc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 11.08.2009 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Nie wdając się w dywagacje co jest głupotą a co nie, powiem tylko, iż mam zrobione kominy tak jak Kasia_i_Robert. Wszystkie trzy są systemowe, (jeśli bloczki do kom. went. uznać za system) i w części ponad dachowej wykończone cegłą klinkierową. Cegły położone na zazbrojonych płytach betonowych, które zatwierdził kierbud. Dwa kominy są tak zabudowane, że nie ma problemu z "chudszą" częścią komina - są niewidoczne wewnątrz, jeden komin jest zewnętrzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts