Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budowa /kupno szklarni, gdzie , jak , za ile?

Recommended Posts

witam,

w ramach prowadzenia rolniczej działalności chcę założyć szkółkę lub uprawę warzyw w oparciu o półprofesjonalne szklarnie lub tunele foliowe zatem

szukam producenta szklarni / tuneli foliowych w granicach 100 m2 w normalnych pieniądzach , oferujących możliwość ich rozbudowy , serwisu...

te oferty , które spotykam w necie dotyczą albo totalnie wielkoobszarowych gospodarstw od 1h pod szkłem albo przydomowych domków szklanych do 20/30m2 za cięzkie pieniądze...tzn 20 m x 5m za 15kpln :cry: - nic pośrodku...

przemierzając Polskę wzdłuz i wszerz ogląda sie czasem gosp z kilkoma szklarniami tunelami... nie chce mi się wierzyc , że większość badylarzy sama we własnym zakresie buduje swoje tunele z kątowników a szkło zamawia u szklarza... są zbyt powtarzalne i estetyczne... hihi a nie znam rolnika , który by lubił wywalać pieniądze na produkty firmowe z internetu...

kto wypełnia tą lukę , ktoś wie?

czy ktoś moze mi pomóc? adres , ewentualnie tel lub strona

kto buduje Polskiej wsi tanie szklarnie, czy one nie są tanie po prostu...?

ehhh

czekam na odp , pilne....

pozdr

.....one nie są tanie po prostu...?

Napisałeś. Nie są. W życiu warzywkami nie zarobisz. Myśl o tunelach foliowych. O szklarni zapomnij szybciutko.

Ps. Profesjonalny też tani nie jest.

O proszę... tu nawet niezła cena:

http://www.eoferty.com.pl/id127934_sprzedam_3_tunele_foliowe.html

A na zieleninę w zupełności wystarczy.

Zobacz ceny stali, osobliwie od czasu, kiedy chinczyki trzymają się mocno...

Popatrz na ceny szkła (silikon i robocizna przy szkleniu)

Folia na tunel 12x 33 m to około 800 zł. Czerwona wytrzymuje 5-6 sezonów, jak się dba. Porównaj ze szkłem. A jak grad się trafi?

Szklarnia ma sens przy całorocznej uprawie...ale... policz koszty ogrzewania.

Dlatego stoją (a właściwie walą się) puste.

• 1 year później...