Szaruś 07.12.2003 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2003 Ja zrobić paroszczelne wyjście na stryszek (taka drabina co się składa do sufitu)? Czyli mam poddasze od wewnątrz wyłożone folią paroszczelną. I chcę mieć wyjście na nieocieplony stryszek. Jak "uszczelnić" takie wyjście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 07.12.2003 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2003 A nie ma takich drzwiczek z uszczelką w sklepach? Jak nie ma, to może zawezwać stolarza, coby taką uszczeleczkę w tych drzwiczkach z drabinką obstalował. Ale do końca nie wiem po co ci paroszczelne drzwiczki na stych. Przecież strych nad pomieszczeniami mieszkalnymi nie powinien być chyba oddzielony folią paroszczelną, bo cała para z domu będzie się w tym miejscu skraplała. Eeee, chyba czegoś nie kumam.... Piszesz, że masz poddasze od wewnątrz wyłożone folią paroszczelną? Na skosach tylko? czy na podłodze też? naprawdę nie kumam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 08.12.2003 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Dobrze mówi. Muszą być paroszczelne i na dodatek ocieplone. I to jest problem przy tych klapach połączonych z drabiną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 08.12.2003 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Chodzi mi o takie schody. Niby tam jest jakaś uszczelka gumowa, ale nie wiem czy to wystarczy. Poddasze będę miał dobrze ocieplone (25-30 cm ocieplenia), więc na paroszczelność trzeba dobrze uważać. A to, że nie trzeba robić przegrody paroszczelnej między ocieplonym poddaszem a nieocieplonym stryszkiem to pierwszy raz słyszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 08.12.2003 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Przepraszam za lekkie zboczenie z tematu, ale wyjaśnijcie mi tylko to proszę, bo ja dalej coś nie kumam: mam 1-sze piętro, a nad nim poddasze nieużytkowe.Ocieplenie (wełnę) zamierzam ułożyć na stropie 1-szego piętra (na płasko). Pod połacią dachu mam folię wysokoparoprzepuszczalną a nad nią blachę. I gdzie tu jest miejsce na folię paroszczelną? Bo rozumiem, że ta folia wysokoparoprzepuszczalna ma przepuszczać całą wigloć wydostającą się w postaci pary wodnej z domu. Więc jak stryszek oddzieliłbym od reszty domu folią paroszczelną i drzwiczkami paroszczelnymi, to całą wilgoć zostanie u mnie w domu (pod stropem 1-szego piętra) i folia wysokoparoprzepuszczalna nie będzie miałą co przepuszczać. O co chodzi - gdzie coś przegapiłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Karol N. 08.12.2003 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Ja zrobić paroszczelne wyjście na stryszek (taka drabina co się składa do sufitu)? Czyli mam poddasze od wewnątrz wyłożone folią paroszczelną. I chcę mieć wyjście na nieocieplony stryszek. Jak "uszczelnić" takie wyjście? Po co klapa paroszczelna. Gdzie masz ten wlaz w pralni, lazience? Przeciez na tej klapie nie lezy wata, w najlepszym przypadku styropian aby nie uciekalo cieplo. Jak jakas para dostanie sie na stryszek przez klape to zostanie wydalona bo chyba masz wentylowane poddasze. Mam podobna sytuacje i moja jedyna troska bylo ocieplenie wlazu. Karol N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.12.2003 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Przepraszam za lekkie zboczenie z tematu, ale wyjaśnijcie mi tylko to proszę, bo ja dalej coś nie kumam: mam 1-sze piętro, a nad nim poddasze nieużytkowe. Ocieplenie (wełnę) zamierzam ułożyć na stropie 1-szego piętra (na płasko). Pod połacią dachu mam folię wysokoparoprzepuszczalną a nad nią blachę. I gdzie tu jest miejsce na folię paroszczelną? Bo rozumiem, że ta folia wysokoparoprzepuszczalna ma przepuszczać całą wigloć wydostającą się w postaci pary wodnej z domu. Więc jak stryszek oddzieliłbym od reszty domu folią paroszczelną i drzwiczkami paroszczelnymi, to całą wilgoć zostanie u mnie w domu (pod stropem 1-szego piętra) i folia wysokoparoprzepuszczalna nie będzie miałą co przepuszczać. O co chodzi - gdzie coś przegapiłem? Chyba przegapiles. Wata aby dobrze izolowala musi byc sucha dlatego zabezpiecza sie ja od spodu folia poroizolacyjna przed wnikaniem wilgoci z pomieszczen mieszkalnych. Na polaci daje sie poroprzepuszczalna aby ewentualna wilgoc z welny mogla wyparowac. Karol N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 08.12.2003 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 no to wreszcie zrozumiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 08.12.2003 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Dokładnie jak pisze gość Karol N. Folia paroszczelna musi byc pod wełną. Ale być może, to trochę pary które się przeciśnie przez nieszczelności wyjścia na stryszek jej niezaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts