Herne 15.04.2002 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2002 Czy warto wylewać chudy beton na gruncie od razu, jeśli w tym roku planuję robić tylko stan surowy otwarty?Radzono mi, żebym poczekał do przyszłego roku, to przez tem czas grunt siądzie.Ekipa jednak chciałaby wylać, bo łatwiej im się bedzie potem murować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 15.04.2002 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2002 Grunt nie osiądzie sam, na tyle, żeby można było traktować go jako zagęszczony. Dlatego lepiej zagęścić go i zrobić podkład w tym roku. Ale wpierw trzeba rozprowadzić kanalizację i co tam jeszcze trzeba,aby potem nie rozkuwać podkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 15.04.2002 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2002 Tak, to prawda - ekipie lepiej się będzie murować z tym, że to Ty będziesz tam potem mieszkał. Rozważ co jest ważniejsze. Co do osiadania gruntu to proponuję zastosowanie zagęszczarki. U mnie człowiek przez 5 godzin jeździł po fundamencie 400 kg maszyną i wibrował piach którym zasypałem fundament. "Sezonowanie" nawet przez zimę nigdy nie da takich rezultatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 15.04.2002 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2002 Z tym, że rok później grunt również byłby zagęszczany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KING 15.04.2002 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2002 Też jestem tego zdania, że lepiej wylać płytę na gruncie od razu, oczywiście koniecznie zagęścić grunt i pamiętając o rozprowadzeniu kanalizy i kanału którym wprowadzi się wodę do budynku i kabel energetyczny zasilający, chociaż dla tych dwóch ostatnich mediów są też później inne sposoby. Ekipa ma rację, że wygodniej się dalej muruje, łatwiej też składuję się materiały budowlane. Ja właśnie jestem na tym etapie mam ukończony tzw. stan zerowy, rozprowadzoną kanalizę i wylaną płytę betonową na gruncie. Pozdrawiam KING Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts